Fakro als nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Fakro als nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd

Fakro is toegetreden als nieuwe partner van Duurzaam Gebouwd. Uit een interview met Duurzaam Gebouwd-expert Maciej Cichocki blijkt dat de leverancier van onder andere dakramen en zonweringen op verschillende manieren inzet op duurzaamheid.

Wat zijn de kernactiviteiten van uw bedrijf?

Fakro is producent van een breed assortiment producten, waarmee een zolderruimte een comfortabele leefruimte wordt. In onze producten worden techniek en kennis vertaald naar een comfortabel en veilig binnenklimaat. Wij zien bereikbaar comfort als doel voor onze producten en diensten. Naast het leveren van dakramen, platdakramen, lichtkoepels, zonweringen, zoldertrappen en zonnecollectoren delen we ook kennis met montagebedrijven op het gebied van klantbehoeftes en hoe je de beschikbare techniek en regelgeving (producten) hier optimaal op kunt afstemmen. Dit doen we in ons trainingscentrum middels het bewuste keuze trainingsprogramma. Klantbewustzijn zit bij ons in het DNA, dat komt tot uiting in onze manier van denken en handelen, van professioneel advies tot zorg voor het milieu.

Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?

Duurzaamheid betekent voor ons een verantwoording die wij samen dragen en op ons nemen in de keuzes die we maken. Als producent vertalen we dit naar lange termijn denken op drie niveau’s. Het verstandig omgaan met energiegebruik, zowel in productie als in de dagelijkse bedrijfsvoering. Daarnaast het gebruik van milieuvriendelijk materiaal uit duurzame bronnen. Ten slotte de hoge weerstand van onze producten, gewaarborgd door langdurige kwaliteitsgaranties.

Thermisch comfort, laag energieverbruik van de elektrische bedieningen  en een optimaal ingesteld productieproces zijn goede voorbeelden van onze keuzes om bewust met energie om te gaan. We brachten tevens als eerste de FSC-gecertificeerde dakramen op de Nederlandse markt. Kort daarna introduceerden we PVC-dakramen uit gerecycled materiaal. Hybride auto’s voor het gehele salesteam en meedoen aan het behoud van groenoppervlakte in de EU zijn ook voorbeelden van onze keuze om verantwoord te ondernemen.

20 jaar garantie op het glaselement of scharnieren kunnen we en durven we te geven omdat we ons bewust zijn van de kwaliteit die technisch mogelijk is en die de consument van een daglicht voorziening verwacht. Een voorbeeld hiervan is een renovatieproject in Nederland, waarbij het Fakro-dakraam (zonder aanvullend onderhoud) na 17 jaar vervangen wordt en nog uitstekend presteert in het testcentrum.

Naar welke duurzame producten en / of diensten die u levert is de vraag vanuit de markt het grootst?

Op alledrie de niveaus van het Trias Energetica-principe zijn voorbeelden te geven van Fakro-producten die in Nederland verkocht worden. De eerste stap is de beperking van de energiebehoefte. Optimale thermische isolatie en luchtdichtheid worden in alle Fakro-dakramen en lichtkoepels gewaarborgd door de juiste combinatie van glas, kozijnconstructie, materiaal, installatieproducten en een luchtdicht en thermisch optimale aansluiting hiervan. Op het gebied van ventilatie noemen we de ZR-ventilatie (zelfregelende ventilatie) in ons FTP-V6 tuimeldakraam of een efficiënte zomernachtkoeling met gebruik van Z-wave gestuurde dakramen en platdakramen. Voor al onze dakramen bieden we buitenzonwering met als optie een automatische, energie-efficiënte Solar-bedening.

De tweede stap is het gebruik van duurzame bronnen. Onze AMZ Solar en ARZ Solar buitenzonweringen, zonnecollectoren en dakraamoplossingen voor PV-integratie zijn goede voorbeelden van een bewuste keuze voor duurzame bronnen. FSC-hout en gerecyclede PVC-profielen worden verwerkt in zowel de dakramen als in de lichtkoepels en platdakramen.

De derde en laatste stap is om energiebronnen efficiënt te gebruiken. Z-wave en Bluetooth Low energy afstandsbediening voor onze dakramen, lichtkoepels, platdakramen en zonweringen zorgen voor een minimaal energieverbruik. Een Bluetooth Low energy afstandsbediening kan tot wel 8 jaar op één batterij werken.

Het meest verkochte dakraam blijft natuurlijk ons FSC gecertificeerde tuimelkozijn met dubbele of drievoudige beglazing. Ook deze wordt gefabriceerd inclusief 20 jaar garantie op glas en scharnieren. We zien ook dat ons schitterende platdakraam en inventieve domotica-oplossingen steeds meer aandacht krijgen. Deze trend is overigens ook in de VS en Australië te herkennen.

Welk door u uitgevoerd project of welke door u geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?

Onze FTT dakramen zijn bij verschillende Stroomversnellings-projecten toegepast. Een goed voorbeeld is het initiatief in Kerkrade, waar BAM Woningbouw al in 2013 een EPC van 0,38 heeft behaald; ruim voordat 0,4 vereist was. Recente voorbeelden zijn een project in Ermelo, waar we FTT passief dakramen inclusief aansluiting op PV-panelen leveren en het MorgenWonen-concept van Volker Wessels. Meer informatie over het MorgenWonen-concept leest u in uitgave #29 van Duurzaam Gebouwd Magazine.

Foto: www.groevenbeeknoord.nl

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?

We zien de bouw veranderen en zien het platform Duurzaam Gebouwd als een kans om kennis met partijen uit verschillende disciplines te delen. Holistisch en integraal denken én bouwen betekent een kans om bereikbaar comfort in woningen te garanderen. Daar staan we als bedrijf voor. Samen met de leden van Duurzaam Gebouwd willen we deze visie delen en aan projecten werken die het comfort en de context van de gebruiker centraal zetten.

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?

Het bewust worden van persoonlijk energieverbruik zien we al gebeuren door de toepassing van slimme meters en thermostaten in Europa en de VS. Een bijkomend effect is de boost die dit betekent voor de ontwikkeling van Internet of Things (iOT) en de integratie hiervan in woningen. Een aantal jaar geleden zagen we ‘connecting people’ gebeuren, deze tendens zien we nu ook in de wereld van apparatuur. Onze huizen, wijken en steden gaan met elkaar ‘praten’.

Foto: www.fakro.nl

In eerste instantie om de dagdeel gerelateerde energiebehoefte en grid-productie op elkaar af te stemmen, maar ook omdat gebruikers het comfort gaan ervaren van een beter binnenklimaat, gecombineerd met optimaal bedieningsgemak. Dit is mooi meegenomen, want de meeste mensen ontwijken risico’s en vertonen meestal passief gedrag.

Ze schakelen liever niet over van de bekende manier van bouwen zonder extra stimulans. Zo zou domotica zonder PV-panelen, EV-auto’s en het All Electric-huis nooit zo snel in de mainstream gekomen zijn. We verwachten dat in de komende jaren het aanbod van communicatieprotocollen voor een slim huis niet meer toeneemt. De markt zal voor de integrale systemen kiezen. Dit zal meer marktaandeel voor het eerder genoemde Z-Wave en/of Bluetooth low energy systeem betekenen en minder voor gesloten communicatieprotocollen, want deze beperken de gebruikers in vrijheid en bedieningsgemak. Huizen uitgerust met hartslag, ademhaling, lucht- en lichtsensoren zullen een comfortabel leefklimaat creëren en wellicht onze persoonlijke coach (AI) worden.

De groei in de privé-toepassing van PV-panelen en de mogelijkheden van nieuwe technologieën zoals bijvoorbeeld perovskieten in dak en gevel elementen, kunnen in toekomst betekenen dat we off-grid als luxe gaan verkopen en dat de wisselstroom niet meer thuis, maar alleen nog op lange afstanden voor een slim stroomnetwerk gebruikt zal worden.

In de regelgeving mag EPC in de nabije toekomst vervangen worden door een meer realistische parameter, die niet alleen als bouwvergunning dient, maar vooral ook als leesbare indicatie voor de consument over de energiebehoefte van een woning. Bewoners begrijpen niet wat een EPC voordeel van 0,2 in werkelijkheid betekent; wel kan iedereen het verschil uittellen tussen auto’s die 1 op 20 of 1 op 10 lopen. Dit zou bij de woning van morgen ook moeten kunnen.

Foto bovenaan: Fakro

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c26 c148 c185 c243
Integrale verduurzaming voor Langeveld Building

Integrale verduurzaming voor Langeveld Building

Een energiezuinig onderwijsgebouw dat tegelijk klimaatadaptief, circulair en groen is. Die uitvraag stelde de Erasmus Universiteit Rotterdam voor het nieuwste gebouw ...

Lees verder

c21 c125 c148 c225 c243
Warmte en stroom combineren voor een flexibeler energienet

Warmte en stroom combineren voor een flexibeler ...

In 2021, tijdens de ontwerpfase van de Regionale Energie Strategie (RES), stond het de bestuurders niet op hun netvlies. Tegenwoordig, bij de uitvoering van de ...

Lees verder

c21 c148 c225 c243 c263 c298
‘Dit is impact: gasverbruik van 8 miljard kuub naar 2’

‘Dit is impact: gasverbruik van 8 miljard ...

Om de uitstoot van schadelijke broeikasgassen fors te verminderen, is massa noodzakelijk. Niet alleen de mensen die in verduurzaming geloven moeten in beweging ...

Lees verder

c21 c148 c225 c263 c265
Deze luchtbehandelingskast brengt verduurzaming dichterbij

Deze luchtbehandelingskast brengt verduurzaming ...

Maandenlang moesten we toekijken hoe de energieprijzen stegen tot nieuwe en absurde hoogtes. Hoewel de prijzen op het moment van schrijven iets lijken te dalen, ...

Lees verder

c21 c148 c225 c263
Klimaatsystemen worden slimmer, zuiniger én stiller

Klimaatsystemen worden slimmer, zuiniger én ...

Stijgende energieprijzen, personeelstekorten, transportproblemen en een toenemende vraag. De markt voor airco’s en lucht-water warmtepompen is volop in beweging. ...

Lees verder

c21 c148 c225 c263
Elke zone in je woning verdient eigen ventilatie

Elke zone in je woning verdient eigen ventilatie

Ventilatie is niet een kwestie van één oplossing voor je hele woning. Je huis is een verzameling van verschillende ruimten, die elk hun eigen ventilatie ...

Lees verder

c21 c148 c225
Maak woningen gereed voor hybride warmtepomp

Maak woningen gereed voor hybride warmtepomp

Nog een kleine drie jaar en dan valt het doek voor nieuwe HR-ketels. Bij vervanging van die installatie dient de keuze te vallen op een duurzaam alternatief met ...

Lees verder

c21 c148 c225 c263
Akoestische technieken om stil van te worden

Akoestische technieken om stil van te worden

Waar kun je beter een seminar over het onderwerp akoestiek organiseren dan in Beeld & Geluid? Vandaar dat DUCO, leverancier van oplossingen voor ventilatie ...

Lees verder

c21 c148 c225 c261 c263
‘Het begint met een energielabel, maar het draait om gedrag’

‘Het begint met een energielabel, maar ...

Door de verduurzaming en energietransitie staan installateurs voor steeds nieuwe uitdagingen. Voor een deel van die vraagstukken is energiemonitoring een belangrijk ...

Lees verder

c21 c148 c225 c243
Duurzame installaties in monumentale kerk vragen om maatwerk

Duurzame installaties in monumentale kerk vragen ...

De Grote of Sint-Clemenskerk in Steenwijk heeft een geschiedenis die meer dan duizend jaar teruggaat. Eeuwenlang veranderde er bijna niets aan de trots van het ...

Lees verder

c21 c148 c225 c243 c263
Energiezuinige ventilatie op basis van natuurlijk concept

Energiezuinige ventilatie op basis van natuurlijk ...

Terwijl we in onze gebouwen steeds meer energie besparen, valt het stroomverbruik van gebouwventilatie nog uit de toon. Door echter gebruik te maken van natuurlijke ...

Lees verder

c21 c34 c148 c160 c225
Verzilveren van duurzame kansen in beheer en onderhoud

Verzilveren van duurzame kansen in beheer en ...

Hogeschool Windesheim pakt de verduurzaming en het circulair maken van de huisvesting en het vastgoed aan met een roadmap circulariteit. Die moet de komende jaren ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up