Je ideale keuken in 12 stappen

Je ideale keuken in 12 stappen

Ik zit nu in de afrondende fase van het ontwerp van mijn nieuwe huis. Bijna alles is voorbereid, en nu gaat het om de laatste afwerkingen: vloerafwerking, exacte plaats van stopcontacten, en meer. Dat is ook de reden dat ik op de link klikte aangegeven door de kreet hierboven: ik was wel benieuwd hoe mijn ideale keuken eruit zou zien. Toen ik eenmaal het resultaat zag, na de 12 vragen te hebben doorlopen, was ik niet echt overtuigd van het resultaat. Verre van zelfs.

Nu heeft bijna elk blad of magazine tegenwoordig wel een vragenlijst of model om via een paar vragen de lezer inzicht te geven in welk onderwerp dan ook. Zo kan in een paar minuten de ideale auto, tuin, partner, kapsel, baan of luie stoel gevonden worden. Er is echter een inherent probleem met dit soort lijstjes: ze hebben maar beperkte mogelijkheden, gaan uit van vooraf gedefinieerde uitgangspunten, en moeten snel resultaat geven. Een resultaat dat vervolgens net zo vaak niet als wel nuttig is.

CO2-reductie

Waarom begin ik hierover? De EPC werkt op een zelfde manier, maar is sinds 1995 verplicht bij de bouw van een nieuwe woning. EPC staat voor EnergiePrestatieCoëfficiënt en drukt de energetische prestatie van een woning uit. Het gaat hierbij om het gebouwgebonden energiegebruik: verlichting, ventilatie, verwarming (inclusief warm tapwater) en koeling. Gebruiker gebonden energiegebruik, zoals de koelkast, wasmachine, televisie, computer, etc., zijn niet in de EPC opgenomen.

De EPC is destijds in het leven geroepen om de CO2-uitstoot door de gebouwde omgeving te reduceren. Na invoering in 1995 was de minimale eis in 1996 een EPC van 1,4 voor nieuwbouw. Let wel: een gemiddelde woning uit 1990 had een EPC van 1,0. Over de jaren is de EPC-eis voor nieuwbouw steeds strenger geworden. Op het moment geldt een eis van 0,6 voor nieuwbouw, wat betekent dat het gebouwgebonden energiegebruik nog maar 60% mag bedragen vergeleken met een woning uit 1990. Per 1 januari 2015 is de EPC verder gezakt naar 0,4. Best goed toch?

Het is belangrijk om je te realiseren dat de EPC alleen maar iets zegt over het energiegebruik van een gebouw op zich. Het zegt niets over de kwaliteit van het ontwerp, over het binnenklimaat, of over de uiteindelijke energierekening. Neem nu het gebruik van stadsverwarming. Dit kan een korting op de EPC opleveren van wel 0,2. Het gevolg is dat woningen die aangesloten zijn op stadsverwarming slechter geïsoleerd kunnen worden dan woningen die dat niet zijn, en toch dezelfde score behalen. Fabrikanten van ketels en WTW-units ontwerpen hun producten zó, dat er maximale EPC-winst te behalen valt. Maar nog steeds zegt het niets over de kwaliteit van een gebouw. De EPC is niets anders dan een simpel rekenprogrammaatje waarin eigenschappen van klimaatinstallaties, isolatiewaarden van de wanden, en glasoppervlaktes worden ingevoerd, waarna er een getal uitrolt. Net als de vragenlijst waarin ik in 12 stappen mijn ideale keuken vind.

Gebruikersinvloeden

Het is inmiddels voldoende aangetoond dat de EPC niets zegt over de uiteindelijke energierekening. Sterker nog, er zijn onderzoeken geweest waarbij de energierekeningen van woningen met een A-label (dus lage EPC) werden vergeleken met woningen met een E-label (dus hoge EPC). Als de rekeningen door elkaar werden geschud en vervolgens puur op basis van de hoogte van de rekening werd geprobeerd te achterhalen welke woning een lage EPC had en welke een hoge, bleek dat volstrekt onmogelijk. Menselijk gedrag is namelijk niet af te lezen uit de EPC. Sommige mensen in een oud en tochtig huis trokken een trui aan als het koud werd en verwarmden alleen de woonkamer, waardoor ze een lagere energierekening hadden dan mensen die in een goed geïsoleerd huis woonden en het prettig vonden als het overal in huis 22 graden was.

In Nieuw Vennep staat sinds eind 2012 De Boshoeve. Dit multifunctionele gebouw bevat een kinderdagverblijf, BSO en natuurwerkplaats met ondersteunende (kantoor)functies. In het gebouw is bijzonder veel aandacht besteed aan duurzaamheid en gezondheid. Het gebouw wekt meer energie op dan het consumeert en zuivert zelf lucht en water. Dit gebouw is dus een voorbeeld van hoe gebouwd zou moeten worden: gezond, comfortabel en volledig energieneutraal. Weet u wat de EPC van dit gebouw is als deze volgens de norm berekend wordt? 1,4.

Gelukkig mogen op basis van gelijkwaardigheid oplossingen gekozen worden die niet in de standaard normering worden beschreven. Eenzelfde situatie zal voor mijn woning opgaan. De gemeente heeft inmiddels de EPC eis van 0 verhoogd naar 0,4 omdat teveel mensen te veel moeite hadden om die 0 aan te tonen/bereiken. Met wat aannames is voor mijn woning nu een EPC van 0,37 aangetoond. Mijn uiteindelijke woning zal netto energieleverend worden, met wellicht andere oplossingen dan waar bij de EPC berekening vanuit is gegaan. Maakt niet uit, het eindresultaat zal ruimschoots voldoen aan de doelstelling van de EPC.

Over de auteur: Bas Hasselaar is projectmanager bij SBRCURnet en bouwt een huis in Den Haag. Deze blog verscheen eerder op activehousenl.info.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c137 c225
Parametrisch ontwerpen van een Active House

Parametrisch ontwerpen van een Active House

Een parametrisch ontwerp van de schil van een Active House kan de aannames van een bouwfysisch adviseur snel checken. Onder andere die conclusie trekt Danita Aalbrecht ...

Lees verder

c21 c134 c137 c225 c243
Zomerse zoektocht naar duurzamere gebouwde omgeving

Zomerse zoektocht naar duurzamere gebouwde omgeving

Gezocht voor pitches tijdens bbq: producten die bijdragen aan een duurzamere energieleverende gebouwde omgeving.

Lees verder

c21 c137 c225 c236 c245
Verregaande digitalisering maakt woning betaalbaar of zelfs gratis

Verregaande digitalisering maakt woning betaalbaar ...

Een huurhuis volgehangen met elektronica kan dankzij allerlei extra diensten veel opleveren. Laat jij Big Brother binnen?

Lees verder

c137 c160 c225
'Biobased bouwen wordt mainstream'

'Biobased bouwen wordt mainstream'

Consumenten worden steeds kritischer. Ze gaan niet alleen bewuster om met voeding. Een groeiend aantal mensen kijkt ook kritisch naar de bouw van hun eigen woning. ...

Lees verder

c137 c225
Kennispaper belicht integraal ontwerpen

Kennispaper belicht integraal ontwerpen

De gratis kennispaper ‘Integraal ontwerpen met Active House’ vat de belangrijkste bevindingen uit een workshop integraal ontwerpen samen. De paper is ...

Lees verder

c54 c137
ZEN voor jezelf

ZEN voor jezelf

Harm Valk: Misschien wel de mooiste en moeilijkste uitdaging voor een bouwprofessional: je eigen huis bouwen. Wij kregen die kans een kleine drie jaar geleden en inmiddels ...

Lees verder

c137 c225
Het ontwerp voor mijn Active House is klaar

Het ontwerp voor mijn Active House is klaar

De afgelopen weken is er veel denk- en tekenwerk verricht. Alle kennis die ik heb over duurzaam bouwen, gezond binnenklimaat, bouwfysica, en mijn eigen ideeën ...

Lees verder

c137 c225
Lancering van Active House ontwerprichtlijnen nadert

Lancering van Active House ontwerprichtlijnen ...

Dit voorjaar verschijnt de ‘Active House Ontwerprichtlijnen’, een praktische handleiding om de Active House-principes eenvoudig en correct door te voeren ...

Lees verder

c137 c225
Keuzestress

Keuzestress

Keuzestress. Volgens de Amerikaanse psycholoog Barry Schwartz wordt deze vorm van stress veroorzaakt doordat iemand overspoeld wordt met informatie, die ...

Lees verder

c137 c225
Houd hier rekening mee

Houd hier rekening mee

Ik kom in een heel fijn huis te wonen. Een huis waar veel aandacht is gegeven aan het binnen- en buitenklimaat, het energieverbruik en gebruik van water en materialen. 

Lees verder

c137 c225
Struisvogels

Struisvogels

Recent ben ik, samen met een aantal andere partijen, waaronder constructeur en installateur, gevraagd mee te denken bij een workshop over de bouw van een nieuwe ...

Lees verder

c137 c225
Opgelost

Opgelost

Als je denkt dat je de oplossing hebt, is dat dan wel de oplossing?

Lees verder

Reacties

Dag Bas. Geen spelt tussen te krijgen, de blog van jou. Wel je ziet één dingen over het hoofd. Het Bouwbesluit stelt minimum eisen bedoeld voor de achterblijvers die duurzaamheid niet zo relevant vinden. Koplopers zoals jij hebben niet zoveel aan standaardberekeningen, zij zoeken wel hun eigen weg en waken zelf wel over een goede kwaliteit. Voor anderen zijn energieprestatie-eisen wel degelijk handig: zelf kiezen welke maatregelen jou het meest aanstaan. Minister Blok heeft recent de evaluatie van het energiebeleid door het PBL aangeboden aan de tweede kamer. De EPC komt daar als één van de enige twee succesvolle instrumenten naar voren. De andere: de energiebelasting. Helaas heeft het PBL een derde succesvol instrument, de EIA, over het hoofd gezien. Ja, je hebt gelijk, de EPC zegt alleen iets over de kwaliteit van gebouw en installaties. Vandaar dat in BREEAM-in use naast het onderdeel asset ook beheer en gebruik worden benoemd en gemeten. Ik hoop dat je veel heerlijke gerechten in je nieuwe keuken gaat maken.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up