De week van… Andy van den Dobbelsteen

timer5 min
De week van… Andy van den Dobbelsteen

De agenda van prof.dr.ir. Andy van den Dobbelsteen, hoogleraar Climate Design & Sustainability en afdelingsvoorzitter van Architectural Engineering + Technology TU Delft, voltrekt zich vaak buiten onze landsgrenzen. Wij volgden hem een week in Nederland. Het buitenland is echter nooit ver… of komt naar hem toe.

Maandagochtend

De week van Andy van den Dobbelsteen start als lid van een promotiecommissie. “Ik was best kritisch over een aantal zaken, maar daar hebben we een goede discussie over gevoerd. De promovendus keek naar massieve gevels en hun effect op onder andere de energieprestatie. Het ging om nieuwe principes waarbij je verschillende functies probeert te integreren, zoals verwarming en akoestische isolatie. Ik vroeg hem naar de vergelijking met bestaande oplossingen en ook hoe massieve gevels als zonnecollectoren kunnen functioneren door slangen op te nemen aan de buitenkant van de gevel. Of waterverdamping, waardoor een gevel koelt. Ik vond dat hij daarvan weinig liet zien.”

Maandag lunch

Een Australische collega komt langs om hem te polsen over kandidaten voor posities bij de University of Technology in Sydney. “Ik wil mijn goede collega’s niet graag kwijt, maar geef ik ze natuurlijk graag een kans om een mooie carrièrestap te zetten.”

Maandagmiddag

Andy heeft ‘huiswerk’. Hij stelt een profiel op voor een nieuwe hoogleraar bouwproductinnovatie. “Dat profiel wordt donderdag besproken in het managementteam van de TU Delft. Is zij akkoord en de rector daarna ook, dan start de sollicitatieprocedure.”

Maandagavond

Na het avondeten en even ontspannen met zijn gezin gaat Andy nog aan het werk tot na middernacht: e-mails doornemen, artikelen corrigeren, presentaties voorbereiden, sollicitatiebrieven bestuderen…

Dinsdagochtend

Skype-overleg met alle ‘werkpakkettrekkers’ van het project City-zen. Voor dit internationale project zet Andy zijn kennis over de energietransformatie van steden in. “Het is een leuk project. We ontwikkelen een energiemasterplan met bijbehorende toolbox en houden roadshows in diverse Europese steden. Daar werken we samen met lokale autoriteiten en marktpartijen om plannen op te stellen bij de energietransitie van wijken. Zo helpen we gemeenten door heel Europa.”

Een afstudeerder komt daarna langs om met Andy te praten over mogelijke plekken voor werk. “Daarover hebben we zitten brainstormen. Mijn masteropleiding Building Technology is gericht op innovatie en duurzaamheid. Afgestudeerden hebben vaak snel een baan, want ze kunnen terecht bij architecten, adviesbureaus of in de bouwindustrie.”

Dinsdagmiddag

Er is onder andere een overleg op de faculteit over een nieuw onderwijsgebouw waarin de nieuwste technieken geïntegreerd worden. “Bijzonder is de zuidwestgevel van dit gebouw. Die is gevoelig voor oververhitting in de zomer, maar ook belangrijk voor daglichttoetreding in de winter. Samen met de architect is hiervoor een 3D-geprinte gevel bedacht, waarbij de gevelelementen – lamellen – zo gebogen zijn dat ze in de zomer de hoge zon tegenhouden, winterzon toelaten en uitzicht optimaliseren. Een eerste 3D-printer voor de lamellen bouwde mijn collega Paul de Ruiter zelf. Het is experimenteel: als het lukt, is het een wereldprimeur.”

Woensdagochtend

Woensdagochtend start om 9.00 uur met een terugkoppelcollege op de Faculteit Bouwkunde van de TU Delft. “Het zijn bachelorstudenten in het 2e semester. We leren ze naast bouwtechniek ook goed naar klimaatontwerp te kijken. Ze hebben van mij daarover een workshop gehad. Daarin werkten we met een roei-ergometer in een glazen doos met meters om ze te laten zien hoe temperatuur, CO2 en luchtvochtigheid veranderen bij menselijke inspanning. Vervolgens wat die aspecten doen in een gebouw waarin veel mensen bij elkaar zijn. Ze zijn nu halverwege en vorige week waren de tussenpresentaties. Daarvan maakte ik met collega-hoogleraren foto’s. We laten ze vandaag zien wat verkeerd of goed ging. Zo blijken bodemenergie en WKO lastig voor ze. Ik hoop dat er veel studenten zijn, ook al wordt niet ieders plan naar voren getoverd.”

De week van… Andy van den DobbelsteenAndy van den Dobbelsteen tijdens het terugkoppelcollege Faculteit Bouwkunde

Langs diverse thema’s behandelt Andy die ochtend de ontwerpen. Hij legt klimaatprincipes uit, schetst op een bord verschillende principes van bodemenergie en deelt ook complimenten uit: “Velen van jullie hebben goed nagedacht over details.”

Woensdagmiddag

Na een gesprek met een nieuwe afstudeerder vertrekt Andy naar de vastgoedbeurs Provada, in de RAI. Hij woont er de bekendmaking van de Green Leader Award bij, waarvoor hij in de jury zit. Duurzaam Gebouwd-expert Onno Dwars, van VolkerWessels, wint deze prijs voor zijn leidersrol in duurzame, energieneutrale woningbouw.

Donderdag

Andy heeft donderdag een volgens hem vermoeiende dag, die vrijwel geheel is gevuld met vergaderingen – faculteits-MT, dagelijks bestuur en MT van de afdeling, een van de secties, een leerstoel – die soms wat stroefjes verlopen. Geld is altijd een gevoelig onderwerp op een universiteit en de begroting voor 2017 is vandaag aan bod gekomen.

Vrijdagochtend

De dag start in Den Haag waar promovenda Suzanne van Dijk graag met Andy en copromotor Martin Tenpierik overlegt over haar proefschrift. Ze bespreken haar laatste journalpapers. Daarna keert Andy terug naar Delft waar ’s middags sollicitatiegesprekken wachten, net als de oratie van nieuwe hoogleraar Wessel de Jonge, in de Aula van de TU.

Vrijdagmiddag

De Jonges inaugurele rede gaat over de historie, uitdagingen en toekomst van conservatie van monumentale bouwwerken. Van den Dobbelsteen zit met het cortège van hoogleraren voorin in de zaal. Hij hoort De Jong onder meer zeggen dat er voor gebouwen als het onderkomen van het voormalige Gemeenschappelijk Administratie Kantoor (GAK) in het Amsterdamse Bos en Lommer een toekomst moet zijn als icoon van de stad. Het ging ook over de langdurige restauratie van voormalig sanatorium Zonnestraal en de activiteiten van Docomomo international. Na de rede feliciteert Andy de verse hoogleraar. “Wessel is een bekende restauratie-architect, die verschillende prijzen heeft gewonnen met zijn ontwerpen. Hij zit nu op mijn afdeling en daar ben ik blij mee. We gaan ons samen richten op duurzame renovaties en transformaties.”

De week van… Andy van den DobbelsteenAndy van den Dobbelsteen feliciteert Wessel de Jonge met zijn inauguratie tot hoogleraar

Na De Jonges receptie heeft Andy in de vroege avond nog het afscheid van zijn promovendus Babak Raji, die naar Vancouver vertrekt. Alle collega’s van zijn sectie hebben eten gemaakt uit hun eigen land. Om 19.00 uur wordt het gezelschap door de beveiliging de faculteit uitgejaagd en Andy springt op zijn fiets om met zijn gezin weekend te vieren. Tot zondagavond even geen werk…

Foto bovenaan: Andy van den Dobbelsteen tijdens het terugkoppelcollege Faculteit Bouwkunde

Tekst: Tom de Hoog

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c125 c225 c265
Green Energy Day valt op 8 maart

Green Energy Day valt op 8 maart

8 maart is de dag. Dan is het ‘Green Energy Day’ en is alle duurzame energie die we in Nederland produceren ‘op’, als we alles gebruiken. ...

Lees verder

c125 c211 c212 c223
Whitepaper: Zorg met een integrated virtual power plant voor energiecontinuïteit en vul klimaatdoelstellingen in

Whitepaper: Zorg met een integrated virtual ...

Hoe zorg je voor bedrijfscontinuïteit en een license to operate, terwijl je stappen zet in de energietransitie en energieneutraal wordt? In deze whitepaper ...
c21 c125 c184 c225 c243
Netcongestie is bepalend voor bouwprojecten

Netcongestie is bepalend voor bouwprojecten

Voor de jaarwisseling werd duidelijk dat ook Den Haag, Groningen en Overijssel volle stroomnetten hebben. Ze worden toegevoegd aan een steeds langere rij aan plekken ...

Lees verder

c21 c125 c225 c243
EIA in 2024: impuls energiebesparing 

EIA in 2024: impuls energiebesparing 

Er is in 2024 een budget van € 259 miljoen beschikbaar voor bedrijven om energiezuinige investeringen te doen. De EIA-Energielijst bevat technieken die een ...

Lees verder

c21 c26 c125 c243
CO2-neutraal Ikazia Ziekenhuis dankzij zonne-energiesysteem distributiecentrum

CO2-neutraal Ikazia Ziekenhuis dankzij zonne-energiesysteem ...

Vanaf november voorziet het distributiecentrum Panattoni Park Heerlen de lokale huurder JD Sport en externe organisatie Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam van groene ...

Lees verder

c21 c125 c148 c225 c243
Warmte en stroom combineren voor een flexibeler energienet

Warmte en stroom combineren voor een flexibeler ...

In 2021, tijdens de ontwerpfase van de Regionale Energie Strategie (RES), stond het de bestuurders niet op hun netvlies. Tegenwoordig, bij de uitvoering van de ...

Lees verder

c21 c125 c225
Energierijk Den Haag: leren van de batterij

Energierijk Den Haag: leren van de batterij

Wie dit jaar op Den Haag Centraal arriveert en vervolgens naar Rijnstraat 8 loopt, zal het wellicht zijn opgevallen. In de overdekte passage naar de rijksgebouwen ...

Lees verder

c11 c21 c125 c225 c243 c261
Quick wins dankzij energiemonitoring en -management

Quick wins dankzij energiemonitoring en -management

Waar voorheen aardgas de dienst uitmaakte en onze gebouwen van energie voorzag, is er een duidelijke verandering ingezet. Fossiele brandstoffen maken plaats voor ...

Lees verder

c21 c125 c225 c243 c261
De toekomst van systemen voor energiemanagement

De toekomst van systemen voor energiemanagement

Hoe gaan we het internet of energy in de toekomst inrichten en welke kwesties moeten daarvoor nog worden opgelost? Die vragen stonden centraal tijdens de drukbezochte ...

Lees verder

c21 c125 c225 c243
‘Extra investeren in opslag van duurzame elektriciteit’

‘Extra investeren in opslag van duurzame ...

Nederland is in Europa koploper op het gebied van zonne-energie, maar de enorme opwekcapaciteit vraagt snel om meer ruimte voor het lokaal opslaan van elektriciteit. ...

Lees verder

c21 c125 c225 c243 c261 c281
Nieuwste oplossingen voor groene waterstofketen

Nieuwste oplossingen voor groene waterstofketen

Waterstof biedt een oplossing voor de uitdagingen van de elektrificatie van de industrie. De ontwikkelingen op dit gebied gaan momenteel heel snel. Blijf daarom ...

Lees verder

c21 c125 c225
Circulaire zoutbatterij wint innovatie award

Circulaire zoutbatterij wint innovatie award

Nu het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepanelen door de Tweede Kamer is aangenomen, groeit de interesse voor thuisbatterijen. Afgelopen maand, tijdens ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up