Natuurbelevingcentrum De Oostvaarders van Drost + Van Veen

Momenteel wordt bij de Oostvaardersplassen een natuurbelevingcentrum gerealiseerd. Voor dit gebouw heeft Drost + Van Veen architecten gekozen voor een natuurlijke uitstraling en hebben ze gebruik gemaakt van prefab massief-houten wanden en vloeren.

 Het natuurbelevingcentrum toont zich in twee gedaanten. Vanaf de parkeerplaats, de uitnodigende kant, fungeert het gebouw als verticaal baken dat oprijst uit het vlakke land. Vanaf de Oostvaardersplassen, de gecamoufleerde kant, toont het gebouw zich horizontaal en sluit hierdoor aan op de uitgestrektheid van de dijk.

Het gebouw ligt zowel aan als op de dijk. De entreefuncties bevinden zich onder aan de dijk. Op het niveau van de dijk geniet men van het overweldigende uitzicht over de 'savanne van het Noorden’ met zijn hekrunderen en przewalskipaarden.

Snel bouwen
Het natuurbelevingcentrum De Oostvaarders in Almere ligt aan de rand van één van de uniekste natuurgebieden in Europa: de Oostvaardersplassen. Om een breed publiek aan te spreken biedt het centrum plaats aan een informatiecentrum, een restaurant, een leslokaal (de ‘speel en doe’-ruimte), een vogelspotruimte en een representatieve ruimte: het visitekaartje van het gebied. Het gebouw wordt gerealiseerd op het ontmoetingspunt van landschappen met een verschillend karakter: land, water, bos en rietveld.

Om de natuur zo min mogelijk te verstoren moest er snel gebouwd worden. Om die reden is het gebouw uitgevoerd met behulp van prefab massief-houten wanden en vloeren. De prefab wanden van LenoTec zijn duurzaam geproduceerd in Finland. Ze hebben voldoende dikte en stevigheid om dragend te kunnen zijn en om een overstek boven het water, van ruim acht meter, mogelijk te maken. Hout is bovendien een licht materiaal met een hoog isolerend vermogen. De natuurlijke uitstraling van het hout blijft in het interieur overal zichtbaar.

Natuurlijke zuivering
Een helofytenfilter met riet en zand zorgt ervoor dat het afvalwater op een natuurlijke manier wordt gezuiverd en daarna weer wordt teruggegeven aan het landschap.

Het natuurbelevingscentrum De Oostvaarders wordt in de zomer van 2008 opgeleverd en naar verwachting in april 2009 opengesteld voor het publiek.

Meer informatie: www.deoostvaarders.nl en www.drostvanveen.nl

Facts & Figures
Project: Natuurbelevingcentrum
Locatie: Oostvaarderplassen, Almere
Opdrachtgever: Gemeente Almere
Ontwerp: Drost + van Veen architecten bv
Hoofdconstructeur: ABT, Delft
Uitvoering: Reimert Bouw, Almere
Oplevering: zomer 2008
Bruto vloeroppervlak (Bvo): 478 m2
 

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c26 c125 c140
Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

4 dec om 14:00 uur
timer 2 min

Je hebt nog een week om je project voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 in te zenden. Een van de winnaars ...

Lees verder »

c21 c26 c143 c238 c244
Ontwerp basisschool De Verwondering geïnspireerd door de natuur

Ontwerp basisschool De Verwondering geïnspireerd ...

3 dec om 13:00 uur
timer 3 min

Op basis van biofilische principes ontwierp Daan Bruggink De Verwondering, een basisschool van 1.900 vierkante ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c185
Floriade 2022 wordt groener en duurzamer dan ooit

Floriade 2022 wordt groener en duurzamer dan ...

28 okt om 15:00 uur
timer 5 min

De contouren voor de Floriade in 2022 worden zichtbaar. Het eerste vastgoed verrijst binnenkort op het Floriade-terrein ...

Lees verder »

c21 c26 c143 c160
Marianum College na de renovatie: grotere lokalen, gezonder en comfortabeler binnenklimaat

Marianum College na de renovatie: grotere lokalen, ...

21 okt om 11:00 uur
timer 5 min

In drie fases werd het oude schoolgebouw van het Marianum College in Groenlo aangepakt. Bij de renovatie met uitbreiding ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c243
Gratis pv-panelen op versleten asbestdak

Gratis pv-panelen op versleten asbestdak

19 sep om 11:00 uur
timer 6 min

De Eerste Kamer stemde begin juni tegen: een verbod op asbest in daken is voorlopig van de baan. Ondertussen gaat ...

Lees verder »

c21 c26 c142 c243 c244
Triodos Bank betrekt binnenkort extreem duurzaam gebouw

Triodos Bank betrekt binnenkort extreem duurzaam ...

18 sep om 10:00 uur
timer 2 min

Om het groeiend aantal werknemers te huisvesten, opent Triodos Bank een nieuw kantoor op landgoed De Reehorst. ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c127 c243
Apeldoornse woning uit 1900 wordt kennisbaken voor verduurzaming

Apeldoornse woning uit 1900 wordt kennisbaken ...

17 sep om 10:00 uur
timer 4 min

Een bijzonder en historisch onderdeel van de stad Apeldoorn. Zo mogen we de al bijna 100 jaar oude woning aan ...

Lees verder »

c21 c26 c186
Het Nieuwe Zuiderspoor is al BENG

Het Nieuwe Zuiderspoor is al BENG

3 sep om 11:00 uur

Het Nieuwe Zuiderspoor in Enschede wordt gasloos en energiezuinig. Dit kakelnieuwe complex heeft 45 appartementen ...

Lees verder »

c21 c26 c120
Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ in Diemen-Zuid

Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ ...

28 aug om 10:00 uur
timer 4 min

Steeds vaker worden leegstaande kantoorgebouwen getransformeerd tot werkplekken, hotelkamers of prima leefbare ...

Lees verder »

c21 c26 c243
Een duurzaam woonschip

Een duurzaam woonschip

20 aug om 11:00 uur

Is het een schip of een boot? Een aak misschien? Voor de maritieme fijnproever zal je het niet snel goed zeggen. ...

Lees verder »

c21 c26
PSV haalt bosrijke omgeving naar binnen

PSV haalt bosrijke omgeving naar binnen

31 jul om 10:00 uur
timer 5 min

Het vernieuwde sportcomplex De Herdgang van PSV zorgt met een lange glazen pui voor een transparante uitstraling, ...

Lees verder »

c21 c26 c244
Circulair gebouw voor GGZ-instelling Emergis in Zeeland

Circulair gebouw voor GGZ-instelling Emergis ...

30 jul om 10:00 uur
timer 8 min

Circulair bouwen is niet eenvoudig. Gelukkig vielen tijdens de bouw van het nieuwe circulaire gebouw van GGZ-instelling ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up