MOB Alverna, Dienst Landelijk Gebied (Deel II)

MOB Alverna, Dienst Landelijk Gebied (Deel II)

In Deel I worden uitgebreid de ambities van de Dienst Landelijk Gebied geschetst met betrekking tot de herontwikkeling van het MOB Alverna terrein. Hieronder wat meer informatie over onder andere het vertalen van de Cradle to Cradle-methodiek.

“Terug naar de basis” is de titel die de Dienst Landelijk Gebied (DLG) aan het herontwikkelingsproject MOB-complex Alverna heeft gegeven. Het militair complex is meer dan zestig jaar vrijwel ontoegankelijk gebleven voor de burgers. Er is nog ongerepte natuur want door de functie als opslagterrein was er weinig activiteit.

In de nieuwe plannen voor het gebied is er een mogelijkheid hier te wonen. DLG is nu doende de verandering van het bestemmingsplan aan te vragen. Tot 5 maart kan er op gereageerd worden. 

Basis
Het begrip “basis” draagt voor dit project een driedubbele betekenis.

1. “Terug naar de basis” betekent dat het gebied weer terug zal worden gebracht naar zijn oorspronkelijke en natuurlijke vorm. Een oude rivierduin met een mozaïek van zeer oude bossen, heidevelden en bloemrijke graslanden. Door begrazing van schapen zijn de bijzondere strubben (hakhoutstoven) ontstaan, die nog steeds aanwezig zijn op het complex. Het terrein zal in zijn nieuwe vorm een belangrijk onderdeel gaan vormen van de Ecologische Hoofdstructuur.

2. “Terug naar de basis” betekent ook dat het complex met de toevoeging van een aantal bijzondere woningen, net als in het verleden, opnieuw een ‘basis’ zal gaan vormen voor de bewoner. Een plek waar het prettig wonen is en waar je kan genieten van een bijzonder natuurgebied als basis van je thuis.

3. Daarnaast draagt de titel “Terug naar de basis” een verwijzing in zich naar de voormalige militaire functie van het complex. Bij de herontwikkeling van het complex heeft de cultuurhistorie van het terrein altijd een grote rol gespeeld en hebben bijzondere objecten als de tankbaan en de bouwkundig bijzondere munitiebunkers een plek gekregen in de ontwikkelingsvisie.

Het doel is het Alverna-terrein te transformeren tot een natuurgebied met een bescheiden woonfunctie. Het project heeft een hoge ambitie. Dit vraagt om een zorgvuldige inpassing van de gebouwen, waarbij de juiste balans wordt gevonden tussen bestaand en nieuw en tussen natuur en bebouwing.

Gebiedsontwikkeling en C2C in vijf noties
Ook ruimte is in Nederland een schaars artikel, waarmee zorgvuldig moet worden omgegaan. Bij duurzame gebiedsontwikkeling wordt dan ook steeds gezocht naar optimale methoden. Gegrepen door de Cradle to Cradle aanpak in gebouwen en producten, verkent een werkgroep vanuit de Dienst Landelijk Gebied in opdracht van het Gemeenschappelijk Ontwikkelingsbedrijf van het Rijk of je de C2C methodiek kan vertalen naar aanwijzingen voor gebiedsontwikkeling.

Omdat er geen kant en klare oplossingen zijn te geven koos de werkgroep voor vijf noties die C2C gebiedsontwikkeling mogelijk moeten maken. De noties moeten leiden tot het stellen van vragen die tot vernieuwing leiden.

Notie 1: Ontwerp schone kringlopen in tijd en ruimte.
Voor gebiedsontwikkeling zijn naast biotische- en technologische ook een financiële- en een sociaal maatschappelijke kringloop nodig.

Notie 2: Creëer meerwaarde in people, planet, profit en samenwerking.
C2C nodigt uit om anders tegen exploitatie aan te kijken. Het zakelijk rendement zou langer in het gebied te houden moeten zijn. Dat kan dan weer gebruikt worden om te investeren in voorzieningen en systemen die het hele gebied ten goede komen.

Notie 3: Ontwikkelingsproces is strategisch en operationeel.
In het strategisch deel moeten banden worden aangegaan met de actoren rond een groeiend gemeenschappelijk belang. Er ontstaat een gemeenschappelijk gedragen gebiedsvisie. In het operationele deel worden doelen uitgewerkt en gerealiseerd. Dit proces herhaalt zich waardoor het proces op zich een vorm van upcycling wordt.

Notie 4: Gebruik bestaand kapitaal: Landschap en mensen.
Het benutten van de potenties van het lokale landschap en van lokale actoren is een goede basis gebleken voor kansrijke ontwikkeling.

Notie 5: Zie gebiedsontwikkeling als duurzame evolutie.
Duurzaamheid is voor C2C het uitgangspunt. Daarin verschilt C2C principieel met de huidige gebiedsontwikkeling, waarin duurzaamheid slechts één van de aspecten is waarmee rekening wordt gehouden.

C2C gebiedsontwikkeling is het zoeken naar duurzame oplossingen voor maatschappelijke problemen.

Het rapport
cradle to cradle als inspiratiebron voor duurzame gebiedsontwikkeling is te downloaden 

Ir. Leon Claassen, milieuspecialist bij DLG
"Ik ben zelf voorstander om duurzaamheid mee te nemen in de planvorming. Als overheid voel ik de maatschappelijke verplichting om de randvoorwaarden daarbij aan te dragen en mensen te bewegen om daar een invulling aan te geven. Ik ben voor het onderwerp enthousiast geraakt na een voordracht door de chemicus Braungart op de dag van de duurzaamheid vorig jaar.
Bij DLG komt duurzaamheid bijvoorbeeld tot uitdrukking in milieu vroegtijdig mee te nemen in de planvorming door milieueffecten inzichtelijk te maken bij te maken keuzes in de planvorming."

Birgit van der Veken, medewerker gebiedsontwikkeling Regio Oost, Dienst Landelijk Gebied
"Binnen het project Alverna voelde ik mij vooral verantwoordelijk voor het bewaken van het proces. Mijn kracht zit vooral in het samenbrengen en structureren van kennis, ideeën, kansen en knelpunten van verschillende specialisten van DLG en externe belanghebbenden. Ik vind dat de integrale aanpak binnen het project Alverna heeft gezorgd voor een kwalitatief goed eindresultaat. Ik ben er trots op dat ik aan dit project heb kunnen meewerken en ben erg benieuwd naar de verdere ontwikkelingen op het terrein. Degene die uiteindelijk op het terrein Alverna mag komen te wonen mag van geluk spreken. Wonen in het groen; Terug naar de Basis!"

Tekst: Ronald van Bochove

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c26 c185
Bankkantoor grotendeels uit gerecyclede materialen gebouwd 

Bankkantoor grotendeels uit gerecyclede materialen ...

ING heropende het verbouwde bankkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam. Er zijn zoveel mogelijk materialen gebruikt uit het oude kantoor en gerecylede materialen ...

Lees verder

c21 c26 c185
<span>“</span>Het voornaamste is dat de opdrachtgever circulair wil renoveren<span>“</span>

“Het voornaamste is dat de opdrachtgever ...

Renoveren is zeker niet nieuw, maar ook in renovatieprojecten komt er steeds meer aandacht om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Een goede ontwikkeling, ...

Lees verder

c21 c26 c185 c237 c265
Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Met de plaatsing van de eerste houten delen is de houtbouw van het project Sawa in de Delfshaven in Rotterdam officieel van start gegaan.

Lees verder

c21 c26 c41 c237
CO2-reductie bij renovatie en nieuwbouw drinkwaterproductielocaties

CO2-reductie bij renovatie en nieuwbouw drinkwaterproductielocaties

Vitens sluit een vierjarige raamovereenkomst met combinatie Heijmans-GMB voor de renovatie of nieuwbouw van drinkwaterproductielocaties. Bij het ontwerpen, bouwen ...

Lees verder

c21 c26 c40 c265
48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

Woonstichting Stek en Van Wijnen tekenden een overeenkomst voor de bouw van 48 sociale huurappartementen in Noordwijk. Het gebouw is onderdeel van gebiedsontwikkeling ...

Lees verder

c21 c26 c41 c260 c265
Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten bouwdelen

Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten ...

Het nieuwe onderkomen van fusiegemeente West Betuwe zet in op biobased materialen en transformatie. Het ontwerp van de architectuur en het interieur komt van cepezed ...

Lees verder

c21 c26 c185 c260 c265
Houten bedrijfsgebouw met maximale inzet op Reduce

Houten bedrijfsgebouw met maximale inzet op ...

De ontwikkeling en realisatie van het nieuwe houten bedrijfsgebouw van BluePrint Automation (BPA) wordt uitgevoerd door Aan de Stegge Twello. Er worden natuurlijke ...

Lees verder

c21 c26 c277
Nieuwe Weelde is natuurinclusief en klimaatadaptief

Nieuwe Weelde is natuurinclusief en klimaatadaptief

Nieuwe Weelde, het plan van bouwende projectontwikkelaar VORM in woonwijk Nieuwe Steen in Hoorn, biedt een nieuw perspectief op ouder worden. Het gaat om 60 betaalbare ...

Lees verder

c21 c26 c40
Hoogste groene gebouw van Nederland

Hoogste groene gebouw van Nederland

Wonderwoods in Utrecht bereikte zijn hoogste punt. Het eerste project van het Utrechtse Beurskwartier nadert zijn voltooiing. Het bestaat uit twee torens, van 104 ...

Lees verder

c21 c26 c41 c184 c277
45 klimaatadaptieve en gasloze sociale huurwoningen

45 klimaatadaptieve en gasloze sociale huurwoningen

Woningcorporatie De Woonplaats en Janssen de Jong Bouw realiseren 45 klimaatadaptieve en gasloze sociale huurwoningen in Stroinkslanden-Zuid in gemeente Enschede. ...

Lees verder

c21 c26 c40 c185 c190
Ontwerpstrategieën om milieulast te beperken

Ontwerpstrategieën om milieulast te beperken

Als je de milieulast van een gebouw onder de loep neemt, zie je dat de draagconstructie een groot aandeel heeft in de milieulast: ongeveer 60 procent van de materialen ...

Lees verder

c21 c26 c40 c185 c260
Hoge lat voor Westraven met biobased materialen

Hoge lat voor Westraven met biobased materialen

Kantoorgebouw Westraven, tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de snelweg A12 bij Utrecht, kreeg bijna twintig jaar geleden een renovatie en uitbreiding. Om de tand ...

Lees verder

Reacties

En wat gaat zo een fijne plaats kosten om te wonen? Of is dit al van tevoren uitgemaakt, want er komen toch maximaal 35 woningen

Waarom is men in de weekenden dan al de daken van de gebouwen aan het slopen wat gepaard gaat met ZEER veel herrie voor de omwonenden en wie is hier verantwoordelijk voor?

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up