Verslag: Rabobank Alkmaar van dak tot kelder vol duurzame beleving

Verslag: Rabobank Alkmaar van dak tot kelder vol duurzame beleving

Leden van het Platform Duurzaam Gebouwd kregen 5 juli een unieke kans om het nieuwe regionale hoofdkantoor van Rabobank Alkmaar e.o. te verkennen. Van dak tot kelder zit dit kantoorgebouw vol met duurzame oplossingen. Techniek is niet het enige dat telt voor de Rabo-directie, de mens die werkt moet er ook wel bij varen.

Vergaande ambities vanuit visie op duurzaam gebruik
Inspirerende sprekers namen na het welkom door Jan van den Broek, hoofdredacteur van Platform Duurzaam Gebouwd, de ruim zestig deelnemers mee in alle fasen en aspecten van de ontwikkeling, bouw en de toepassing van duurzame technieken en oplossingen. Zo gaf Jan Meenderinck, projectmanager bij de Rabobank inzicht in de functie-accommodatie-analyse als basis voor de benodigde bvo.

Daarbij besprak hij de ambities van de Rabobank. Die gaan verder dan energie besparen en omvatten ook het comfort voor de gebruikers. Met als verwachting een hogere productiviteit en een lager ziekteverzuim. Wel wees hij op langere terugverdientijden van investeringen in duurzaamheid. “Als je voor duurzaam kiest, moet je er helemaal voor gaan”, hield hij zijn gehoor voor.

Het Nieuwe Werken
Rabobank heeft Het Nieuwe Werken omarmd aldus HRM manager Titi Holtrust: “De bouw van het nieuwe kantoor bood ook de kans om naar een andere manier van werken te kijken. Wij kozen van harte voor Het Nieuwe Werken. Dat betekent onder meer dat medewerkers verantwoordelijker worden voor hun resultaten. Daar staan goede faciliteiten tegenover. Niet alleen een mooi kantoor, maar bijvoorbeeld ook optimale ICT.

Door slim plannen zijn er daarbij minder werkplekken (wpl) nodig. Zo is de norm nu 0,8 wpl per medewerker en die lag op 1,2. Daarbij het hele kantoor is transparant, je ziet wat de ander doet.” Holtrust kon nog geen lager ziekteverzuim melden als antwoord op een vraag uit de zaal. “De toename in wet- en regelgeving zorgt voor hogere werkdruk nu, dus er zijn nog geen duidelijke trends. Over een jaar kan hierop een antwoord geven.”

Het gaat om de juiste balans
Jan Bonnemaijers van Hevo ging in op het projectmanagement en legde de nadruk op de waarde van een integrale samenstelling van het ontwerpteam dat aan de basis van het nieuwe gebouw stond. “Leg de lat hoog. Denk niet vanuit financiële kaders maar laat eerst de droom spreken.” Waar het volgens hem uiteindelijk om gaat is de juiste balans tussen de gebruikswaarde, de economische waarde, de technische waarde en de belevingswaarde om de ambities vorm te geven en te kunnen concretiseren. Met de meetinstrumenten die er zijn kun je de technische aspecten van duurzaamheid in kaart brengen.

Een goed binnenklimaat merk je niet
Een vraag uit de zaal vroeg naar menselijke aspecten bij het ontwerpen. Arie Huisman, manager installatieadvies DWA: “Bij integraal ontwerpen krijgt de mens wel degelijk aandacht. Het gaat ook om de beleving van de gebruiker. Bedenk dat je bij een goed binnenklimaat nooit wat hoort. Alleen als er wat aan schort hoor je er wat over. Het is een complex samenspel, maar de beleving van de mens die hier werkt, stond centraal bij het ontwerp. Vervolgens ging Huisman in op de werkwijze in het ontwerpteam. “We hebben elkaar college gegeven en elkaar geprikkeld een stap verder te gaan.” Hij noemde ook de uitgangspunten voor het PvE. Natuurlijke energiebronnen, minimaliseren waterverbruik, laag energieverbruik, gezond, comfortabel binnenklimaat en aandacht voor materialen. Zo maakt ‘groen’ deel uit van de beleving van de medewerker over de omgeving van de werkplek middels beplante muren.

De financiële aspecten legt Huisman gedegen uit aan zijn gehoor. “Compact bouwen levert bijvoorbeeld geld op. De winst is er niet alleen op energiegebied, vanwege minder energieverbruik. Ook is er het budgetvoordeel. Duurzaamheid hoeft dus niet meer te kosten.”

Kwaliteiten van een gebouw
Ontmoeten, contact en transparantie waren de leidende principes voor architect Hein Kappelhoff van LKSVDD architecten. Vervolgens liet hij zien hoe deze principes zijn uitgewerkt in het gebouw. De inrichting van ruimten als werkplekken, spreekkamers en ruimten voor algemeen gebruik. Zijn samenvatting is bondig “Als mensen er graag komen is een gebouw duurzaam”.

Na de presentaties bewogen de deelnemers zich onder leiding van de sprekers door het gebouw van dak tot kelder. Zo kon ieder met eigen ogen de zonnepanelen en windmolens - opbrengst ca. 75.000 kWh p.j.- op het dak bewonderen, de kantooromgeving met groene muur aanraken en in de parkeergarage afdalen om daarna in de kelder de werking van de warmte-/koudeopslag (wko) uitgelegd te krijgen. Genoeg stof tot praten bij de geanimeerde borrel aan het eind van deze middag Duurzaam Bouwen op locatie!

 


tekst: Tom de Hoog
foto: HEVO

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c26 c119
Eindhovense kerk krijgt energieke restauratie

Eindhovense kerk krijgt energieke restauratie

27-11-2013 om 08:00 uur

De parochie van de St. Petrus in Eindhoven wordt op bouwfysisch en energetisch niveau aangepast, door de ontwikkeling ...

Lees verder »

c26 c119
Forse reductie energiegebruik Duits Congres-concern

Forse reductie energiegebruik Duits Congres-concern

26-11-2013 om 13:00 uur

Een Duits Congres-concern investeerde in comfort en gezondheid. Dankzij duurzaamheidsingrepen verbeterde de interne ...

Lees verder »

c119 c225
Besparingspotentieel van slimme verwarmingsregelaar

Besparingspotentieel van slimme verwarmingsregelaar

13-11-2013 om 09:30 uur

Een slimme en draadloze verwarmingsregelaar regelt de warmte in alle kamers van een woning apart. De overstap van ...

Lees verder »

c26 c119 c127 c128
Overlast duurzaamheidsingrepen beperkt voor bezoekers museum

Overlast duurzaamheidsingrepen beperkt voor ...

28-10-2013 om 08:00 uur

De provincie Limburg start vanaf november 2013 met de verduurzaming van het Bonnefantenmuseum. Tijdens de werkzaamheden, ...

Lees verder »

c26 c119 c121 c127
Optimaal binnenklimaat van vernieuwd wooncomplex Margaretha

Optimaal binnenklimaat van vernieuwd wooncomplex ...

24-10-2013 om 11:00 uur

Het wooncomplex Margaretha in Kampen wordt in verschillende fases compleet vernieuwd, waarbij onder andere ventilatie ...

Lees verder »

c26 c119 c121 c122 c125 c127 c128
Kantoorgedeelte van groen bedrijfspand opgeleverd

Kantoorgedeelte van groen bedrijfspand opgeleverd

17-10-2013 om 14:00 uur

Aan de rand van Haaksbergen wordt een nieuw duurzaam bedrijfspand gebouwd, waarvan op 14 oktober jongstleden het ...

Lees verder »

c26 c119
BREEAM-NL Outstanding ambitie voor distributiecentrum Tilburg

BREEAM-NL Outstanding ambitie voor distributiecentrum ...

16-10-2013 om 12:30 uur

Op het bedrijventerrein Vossenberg II in Tilburg wordt een duurzaam distributiecentrum gerealiseerd. Het gloednieuwe ...

Lees verder »

c119 c121 c225
Eerste volledig circulaire klimaatvloer van Nederland

Eerste volledig circulaire klimaatvloer van ...

15-10-2013 om 12:30 uur

De eerste volledig circulaire klimaatvloer van Nederland werd recentelijk geïntroduceerd. Het product is een ...

Lees verder »

c26 c119 c121 c127 c128
Europees hoofdkantoor Avery Dennison bereikt hoogste punt

Europees hoofdkantoor Avery Dennison bereikt ...

14-10-2013 om 12:30 uur

Het hoogste punt van een Europees hoofdkantoor in Leiden is recentelijk bereikt. Het kantoor bevindt zich in het ...

Lees verder »

c26 c119 c127
Laatste fase ingegaan nieuwbouw Medisch Spectrum Twente

Laatste fase ingegaan nieuwbouw Medisch Spectrum ...

09-10-2013 om 12:30 uur

In Enschede bouwt men sinds 2012 aan de nieuwbouw van het Medisch Spectrum Twente, naast de bestaande locatie. ...

Lees verder »

c26 c119 c127
Energiezuinige klimaatinstallatie voor nieuwe fabriek

Energiezuinige klimaatinstallatie voor nieuwe ...

03-10-2013 om 08:00 uur

Een nieuwe fabriek in Heerenveen krijgt een energiezuinige klimaatinstallatie. De keuze voor de installatie werd ...

Lees verder »

c119 c225
Actieoproep voor verbetering slechte luchtkwaliteit klaslokalen

Actieoproep voor verbetering slechte luchtkwaliteit ...

01-10-2013 om 14:00 uur

De luchtkwaliteit in klaslokalen is vooral in de winter ‘dramatisch slecht’ te noemen, zo stelt UNETO-VNI. ...

Lees verder »

Reacties

Lange terugverdientijd? Met deze windmolens op een laag gebouw is de energische terugverdientijd waarschijnlijk negatief. Wel mooi voor de schijn.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up