Samenwerken aan duurzame oplossingen

Samenwerken aan duurzame oplossingen

In 2020 moet alle nieuwbouw in Nederland zo goed als energieneutraal zijn. Hiervoor hebben we nog een flinke weg te gaan. Er is altijd wel een excuus om een bouwproject niet duurzaam op te leveren. Partijen geven daar vooral elkaar de schuld van. Gelukkig zijn er koplopers die deze ‘Circle of Blame’ doorbreken. Zij zoeken de samenwerking op om energieneutrale ambities te kunnen realiseren. Zo vormen zij als het ware een ‘Circle of Fame’ met duurzame projecten als resultaat.

Het jaar 2020 lijkt nog ver weg, maar Nederland moet de komende jaren echt stappen zetten met energiezuinig bouwen. Niet alleen om de gemaakte afspraken na te komen, maar ook om in te spelen op de steeds hoger wordende energieprijzen. Koplopers in de utiliteitsbouw, woningbouw en gebiedsontwikkeling geven het goede voorbeeld en zoeken samen naar duurzame oplossingen. Deze ‘kopgroep’ haalt innovatieve, baanbrekende resultaten op de weg naar energieneutraal bouwen. Agentschap NL verzamelt deze initiatieven, die als inspiratie kunnen dienen voor partijen die wel willen verduurzamen, maar nog niet weten hoe ze dat het beste kunnen aanpakken. In dit artikel lichten we een aantal voorbeelden uit.

Utiliteitsbouw
Ericis tekende met het project GouweZone zelf voor zowel ontwikkeling als voorlopig eigendom en beheer. Dit bleek een gouden oplossing, niet alleen voor Eciris, maar ook voor huurder Grant Thornton. Donald Dinkelaar, eigenaar van Eciris: “Huurders kijken vaak nauwelijks naar de servicekosten van een pand, waarin ook de energiekosten zijn opgenomen. Die servicekosten zijn de afgelopen jaren enorm gestegen. Wij dachten: daar moet je iets aan doen. Daarom kozen we ervoor het pand niet alleen te realiseren, maar de eerste jaren ook zelf te beheren. Die constructie dwong ons ertoe met andere ogen naar het pand te kijken en ons te verdiepen in duurzame technieken.” Eciris realiseerde een complex van drie fraai vormgegeven kantoorpanden. GouweZone haalt een EPC van slechts 0,33 (toren Tielweg 10) – 0,53 (toren Tielweg 16 + 24) en is daarmee zeer energiezuinig. Daarnaast biedt het een aangenaam binnenklimaat voor de gebruikers. Eciris rekende uit dat het de investering in onder andere warmte-koudeopslag (WKO), zonnecellen en windmolens binnen acht jaar terugverdient. Dinkelaar: “We leveren een uitstekend kantoor tegen een marktconforme huurprijs. Dat is goed voor ons, maar ook helder voor onze huurders.”

Donald Dinkelaar

Woningbouw
Jan Hoekstra is technisch directeur van VDM woningen. Ruim 130 jaar geleden begon dit bedrijf als een klein familiebouwbedrijf. Later is het getransformeerd tot timmerfabriek. En vervolgens zette het de stap naar een totaalaanbieder van woningen, uitgevoerd in prefab houtskeletbouw. VDM ontwikkelde en verbeterde dit concept steeds verder en beschikt nu over een eigen klantgerichte en duurzame bouwmethode waarin energiebesparing eenvoudig is te integreren. Hoekstra vertelt: “Houtskeletbouw is daarbij echt de troef. Met houtskeletbouw heb je een systeem in handen waar wat betreft duurzaamheid moeilijk mee is te concurreren.

Ulft, Bomenbuurt, 61 energieneutrale woningen

Het is eenvoudig om dikke isolatiepakketten aan te brengen, en door de prefab-uitvoering kunnen we heel nauwkeurig werken, zodat we altijd een goede luchtdichtheid kunnen realiseren. Als we in Europa allemaal zouden overstappen op houtskeletbouw, hadden we de CO2-reductiedoelstelling al voor de helft gehaald.” Hoekstra betreurt het dat het in de huidige markt nog niet mogelijk is om standaard voor alle particulieren energieneutraal te bouwen. “Energieneutraal bouwen vergt een extra investering in de installaties. Daarom moeten we de consument en de financier duidelijk maken dat het niet alleen om die eenmalige meerkosten gaat, maar om het totaalplaatje met lagere woonlasten.”

Jan Hoekstra

Gebiedsontwikkeling
Coert Zachariasse voert de scepter in het familiebedrijf dat zijn vader begon, Delta Development Group. Delta werkt samen met Cradle to Cradle-specialist William McDonough op Beukenhorst Zuid in Haarlemmermeer aan Park 2020: een Cradle to Cradle-kantorenpark dat uitgaat van de menselijke maat en het nieuwe werken. De uitvoering van dit project is niet eenvoudig, omdat er nog heel weinig bedrijven zijn die hun producten Cradle to Cradle produceren. Zachariasse: “Als ontwikkelaar ben ik rechtstreeks met de leveranciers gaan praten. Ik heb hen uitgelegd wat Cradle to Cradle is en hen uitgedaagd om met producten volgens dit principe te produceren. Die producten hebben we getest en op basis daarvan zijn we verder gaan praten met de leveranciers van producten die voldeden of bijna voldeden. We hebben hen aangeboden om preferred supplier te worden, mits ze door zouden innoveren en opgaan voor het Cradle to Cradle-certificaat. Inmiddels doen 28 bedrijven mee in dit zogenaamde Sponsor-programma.” Zachariasse merkt dat zijn aanpak werkt. “Er is bij veel bouwleveranciers vernieuwing mogelijk, maar in het bouwproces is veel standaardisering ingesleten. De bouwindustrie is enorm conservatief en dat probeer ik op deze manier te doorbreken.”

Coert Zachariasse

 Meer koplopers in   energieneutraal bouwen

  1. Michel Baars – Search BV 
    Adviesbureau Search BV bouwde zelf een duurzaam kantoor in het Westelijk Havengebied van Amsterdam. Er is veel tijd gestoken in de detaillering van het pand, waardoor het uiteindelijk niet duurder is dan een conventioneel bouwbesluitgebouw.
  2. Tina Bergsma en Jan Eerkens – TransPort Schiphol
    Schiphol Real Estate startte in 2006 met de ontwikkeling van het nieuwe kantoor TransPort in Schiphol-Oost. Toekomstige huurder Transavia.com had vanaf dag één invloed op het ontwerp van het nieuwe kantoor. Het gemeenschappelijk doel van beide partijen: een kantoor met hoge kwaliteit en lage gebruikskosten. En het middel? Duurzaamheid.
  3. Bob Custers – Bussumse Watertoren 
    In 1996 kocht Michiel Haas de in vergetelheid geraakte Bussumse Watertoren van Waterleidingmaatschappij Noord Holland. Samen met compagnon en architect Bob Custers transformeerde Haas het uit 1897 daterende relikwie tot het duurzaamste gebouw van Nederland.
  4. Bert Jansen – Showroom & garage Mini Cars 
    Ondernemer Bert Jansen zette met de nieuwbouw van zijn garage annex showroom, volledig in eigen beheer, een duurzaam en energiezuinig pand neer.
  5. Barbara de Leeuw en Peter Erdtsieck – Gemeentehuis Bronckhorst 
    In het typisch Achterhoekse coulisselandschap bouwde gemeente Bronckhorst het duurzaamste gemeentehuis van Nederland. Een opvallend project dat door het vernieuwende bouwproces, de innovatieve techniek én de bouwtijd van slechts drieënhalf jaar, veel aandacht trekt.
  6. Jos Schut en Henk Buitink – UPC kantoor Leeuwarden 
    Jos Schut, Director of Corporate Facility and Real Estate Management van kabel- en mediabedrijf UPC, en Henk Buitink van JOIN Ontwikkeling BV, stellen bij de duurzame ontwikkeling van UPC’s nieuwe kantoor in Leeuwarden de belangen van de mens centraal. Een gewaagde aanpak in tijden waarin duurzaamheid vooral de belangen van milieu en klimaat lijkt te moeten dienen.
  7. Gé van Tiem en Albert Brouwer – Gemeentehuis Oss
     
    Na een ingrijpende renovatie maakte het gemeentehuis van Oss een grote   sprong van energielabel G naar het uitmuntende energielabel A+. Gé van Tiem, hoofd Vastgoedbedrijf en projectleider, en Albert Brouwer, vanuit WHR installatie-adviseur van het project, werkten samen aan dit uitdagende project.

Meer over koplopers in energieneutraal bouwen:

Utiliteitsbouw: www.agentschapnl.nl/content/duurzame-gebouwen-voorbeelden-energiezuinige-utiliteitsbouw-lente-akkoord     

Woningbouw: www.agentschapnl.nl/content/koploper-interviews-woningbouw     

Gebiedsontwikkeling: www.agentschapnl.nl/content/koploper-interviews-gebiedsontwikkeling  

 

Naar minimumenergiewoningen   met EPC ≤ 0
In opdracht van Agentschap NL voerde ontwerp- en adviesbureau Piode een analyse van een aantal koplopende projecten uit om tips en trends bij   seriematig gebouwde nieuwbouwwoningen op het spoor te komen. De resultaten van het onderzoek legde het bureau vast in het rapport ‘Op weg naar minimumenergiewoningen met EPC ≤ 0’. Het doel van het onderzoek en het rapport was opdrachtgevers, architecten, adviseurs en bouwers informeren over de huidige stand van de techniek op het gebied van   energieneutraal bouwen in de seriematige bouw, en ze inzicht te geven in de mogelijkheden. Daniël van Rijn, adviseur bij Agentschap NL, licht toe: “Bij Agentschap NL monitoren we continu welke bouwprojecten als voorbeeld kunnen dienen voor energieneutraal bouwen. Welke technieken passen deze koplopers toe? Welke energetische concepten lijken interessant? En welke trends signaleren we verder in de markt?”

Zeven belangrijkste   installatieconcepten 
Piode analyseerde de concepten die nu worden toegepast in de   voorbeeldprojecten en kwam tot een overzicht van de zeven belangrijkste   installatieconcepten:

  • zonneboilercombi in combinatie met een groot opslagvat;
  • warmtepomp met individuele grondbron, gecombineerd met zonthermische energie;
  • warmtepomp met individuele grondbron en balansventilatie;
  • warmtepomp met collectieve open grondbron in gestapelde bouw;
  • lucht-water-warmtepomp met opslagvat;
  • collectieve warmtepomp met de bodem als bron in combinatie met warmte-koude-opslag;
  • warmtepomp in combinatie met cv-ketel (hybride).

Er is niet één concept dat de voorkeur heeft. Wat het beste werkt, hangt onder meer af van de situatie en de investeringsruimte.

Trends en ontwikkelingen
Daarnaast signaleerde Piode een aantal belangrijke trends en ontwikkelingen in de markt. Van Rijn: “Een belangrijke ontwikkeling is het   bouwen van woningen zonder een gasaansluiting. All Electric wordt heel   belangrijk. Verder blijkt dat bij dit type woning vrijwel altijd een   warmtepomp wordt toegepast. En tot slot maken alle projecten gebruik van zonnepanelen. Want ongeacht de zuinigheid van de woning of de toegepaste   installatie, moet er bij energieneutrale woningen ter plekke duurzame energie worden opgewekt. Zonnepanelen kunnen het resterende energiegebruik van een   woning met een EPC van ongeveer 0,4 en lager compenseren.” Maar de   belangrijkste conclusie uit het rapport is volgens Van Rijn dat de traditionele projectaanpak echt niet meer werkt. “Bouwprojecten worden technologisch steeds complexer, partijen moeten de samenwerking opzoeken om deze bouwopgaven goed te kunnen uitvoeren en continu denken vanuit wensen en behoeften van de eindgebruiker. Alleen zo kunnen we samen naar energieneutraal bouwen in 2020.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c125 c225 c265
Green Energy Day valt op 8 maart

Green Energy Day valt op 8 maart

8 maart is de dag. Dan is het ‘Green Energy Day’ en is alle duurzame energie die we in Nederland produceren ‘op’, als we alles gebruiken. ...

Lees verder

c125 c211 c212 c223
Whitepaper: Zorg met een integrated virtual power plant voor energiecontinuïteit en vul klimaatdoelstellingen in

Whitepaper: Zorg met een integrated virtual ...

Hoe zorg je voor bedrijfscontinuïteit en een license to operate, terwijl je stappen zet in de energietransitie en energieneutraal wordt? In deze whitepaper ...
c21 c125 c184 c225 c243
Netcongestie is bepalend voor bouwprojecten

Netcongestie is bepalend voor bouwprojecten

Voor de jaarwisseling werd duidelijk dat ook Den Haag, Groningen en Overijssel volle stroomnetten hebben. Ze worden toegevoegd aan een steeds langere rij aan plekken ...

Lees verder

c21 c125 c225 c243
EIA in 2024: impuls energiebesparing 

EIA in 2024: impuls energiebesparing 

Er is in 2024 een budget van € 259 miljoen beschikbaar voor bedrijven om energiezuinige investeringen te doen. De EIA-Energielijst bevat technieken die een ...

Lees verder

c21 c26 c125 c243
CO2-neutraal Ikazia Ziekenhuis dankzij zonne-energiesysteem distributiecentrum

CO2-neutraal Ikazia Ziekenhuis dankzij zonne-energiesysteem ...

Vanaf november voorziet het distributiecentrum Panattoni Park Heerlen de lokale huurder JD Sport en externe organisatie Ikazia Ziekenhuis te Rotterdam van groene ...

Lees verder

c21 c125 c148 c225 c243
Warmte en stroom combineren voor een flexibeler energienet

Warmte en stroom combineren voor een flexibeler ...

In 2021, tijdens de ontwerpfase van de Regionale Energie Strategie (RES), stond het de bestuurders niet op hun netvlies. Tegenwoordig, bij de uitvoering van de ...

Lees verder

c21 c125 c225
Energierijk Den Haag: leren van de batterij

Energierijk Den Haag: leren van de batterij

Wie dit jaar op Den Haag Centraal arriveert en vervolgens naar Rijnstraat 8 loopt, zal het wellicht zijn opgevallen. In de overdekte passage naar de rijksgebouwen ...

Lees verder

c11 c21 c125 c225 c243 c261
Quick wins dankzij energiemonitoring en -management

Quick wins dankzij energiemonitoring en -management

Waar voorheen aardgas de dienst uitmaakte en onze gebouwen van energie voorzag, is er een duidelijke verandering ingezet. Fossiele brandstoffen maken plaats voor ...

Lees verder

c21 c125 c225 c243 c261
De toekomst van systemen voor energiemanagement

De toekomst van systemen voor energiemanagement

Hoe gaan we het internet of energy in de toekomst inrichten en welke kwesties moeten daarvoor nog worden opgelost? Die vragen stonden centraal tijdens de drukbezochte ...

Lees verder

c21 c125 c225 c243
‘Extra investeren in opslag van duurzame elektriciteit’

‘Extra investeren in opslag van duurzame ...

Nederland is in Europa koploper op het gebied van zonne-energie, maar de enorme opwekcapaciteit vraagt snel om meer ruimte voor het lokaal opslaan van elektriciteit. ...

Lees verder

c21 c125 c225 c243 c261 c281
Nieuwste oplossingen voor groene waterstofketen

Nieuwste oplossingen voor groene waterstofketen

Waterstof biedt een oplossing voor de uitdagingen van de elektrificatie van de industrie. De ontwikkelingen op dit gebied gaan momenteel heel snel. Blijf daarom ...

Lees verder

c21 c125 c225
Circulaire zoutbatterij wint innovatie award

Circulaire zoutbatterij wint innovatie award

Nu het afbouwen van de salderingsregeling voor zonnepanelen door de Tweede Kamer is aangenomen, groeit de interesse voor thuisbatterijen. Afgelopen maand, tijdens ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up