Het licht gaat besparend aan bij Duurzaam Gebouwd Op Locatie

Het licht gaat besparend aan bij Duurzaam Gebouwd Op Locatie

Duurzaam Gebouwd Op Locatie #4 speelde zich af bij VEKO Lightsystems International in een winters Schagen.

Zo'n 35 platformleden kregen een inspirerende middag voorgeschoteld over hoe je een verouderd bedrijfspand in het kader van ‘vernieuwbouw’ kunt opwaarderen en verduurzamen. De toegepaste LED-armaturen in het vernieuwde pand zijn uiteraard van eigen fabricaat.

NLA maakt ‘verlichtingbewust’
Marcel van Haren, branchemanager van de NLA, trapte af en legde stellingen voor aan de deelnemers. Zo stelde van Haren dat verlichting geen nieuws meer is. Volgens de reacties uit de zaal is er echter voor de hele cyclus, van fabricage tot recycling van spaarlampen en dergelijke, nog veel winst te behalen. Van Haren maakte duidelijk dat van lampen en armaturen in principe 90 procent opnieuw is te gebruiken. Een ander meldde dat de consument eigenlijk niet meer bewust is van het verschil tussen lamptypen. Dat ziet van Haren anders, want de lampen met schroeffittingen E27 en E14 worden vervangen door minder schadelijke LED's die zijn geïntegreerd in een armatuur met een levensduur van zo'n 25 jaar die je als één geheel koopt. En juist daar zit de innovatie. Ook vestigde van Haren de aandacht op de NLA-campagne die bewustwording rondom verlichting moet vergroten bij huurder, verhuurder, eigenaar en makelaar van vastgoed. Daarvoor is een calculator ontwikkeld die aan de hand van een aantal parameters de opbrengst van investeren in duurzame verlichting duidelijk maakt.

VEKO neemt het voortouw
Jelmer von Mauw, Hoofd ontwikkeling bij VEKO Lightsystems International, hield een goed en duidelijk verhaal over de technische voors en tegens van LED's. De voordelen: levensduur kan goed zijn, efficiency ook. Elke kleur is te maken en LED's bevatten geen kwik. Nadelen zijn er ook. Von Mauw noemde prijs, specificaties, ontwikkelsnelheid en warmteontwikkeling. Op al deze items ging hij open en informatief in. Vooral bij de warmteontwikkeling stond Von Mauw lang stil. "LED's worden warm, sterker nog, ze kunnen bloedheet worden", aldus Von Mauw. Warmte heeft gevolgen voor de levensduur en voor de prestaties. Dat betekent dat retrofittoepassingen in bestaande Tl-armaturen zeker niet de beste keuze zijn volgens Von Mauw. Dat LED en TL verschillend licht opleveren, was ook een mythe die Von Mauw ontzenuwde. De lichtopbrengst van LED's is overigens wel met grote sprongen toegenomen en daarbij zijn ze de laatste jaren veel goedkoper geworden. Dat alles maakt dat LED nu veel worden toegepast in VEKO-armaturen. Op een zaalvraag over luchtstroom rondom LED's ging Von Mauw uitgebreid in. Dagvoorzitter Jan van den Broek hield echter de tijd scherp in de gaten en stelde voor dat bij het 'Sparren met sprekers' verder uit te diepen.

Over koud en warm
Over de duurzaamheidsmaatregelen in het VEKO-pand gaf Hans Bruin, directeur van Technisch Adviesbureau Bruin een toelichting. De oude bouwkundige schil van het pand was slecht. Dat is door de renovatie opgewaardeerd naar een Rc van 6. Het vloeroppervlak van het kantoorgedeelte is door uitbreiding vergroot van 300 naar 600 m2 en voor de productiehallen werd dat 6100 m2. In het nieuwe deel van de productieruimten en de kantoren wordt vloerverwarming toegepast. Vooral bij het VRF-systeem, ofwel een luchtwarmtepompsysteem, gaf Bruin de nodige achtergrond. Hij beschreef de werking en maakte duidelijk dat het een zeer energiezuinig systeem is met een hoog rendement. Daarbij kan het automatisch omschakelen van verwarmen naar koelen en werkt het fluisterstil. Dat waren de deelnemers ook bij deze interessante technische inwijding in complexe warmte-koudetechniek.

Thema natuur, techniek en de ontmoetingsruimte
Bevlogen interieurarchitect Mike Groot gaf inzicht in hoe hij de inrichting het pand van VEKO vanuit zijn visie naar de moderne tijd heeft gebracht. Hij ging aan de slag vanuit het thema 'Techniek ontmoet natuur" en deelde het gebouw aldus in zones in: het kantoor de natuur met houten vloeren en groene tinten. En daarnaast de techniek in de productiehallen. In het middengebied die deze ruimten van elkaar scheiden – de gangen beneden en boven – ontmoeten die werelden elkaar en door zichtlijnen middels verspringend geplaatste ramen is er transparantie in het pand. Een mooi uitgewerkte visie waarvoor hij terecht de handen op elkaar kreeg na zijn presentatie.

Rondleiding met lichtpunten en sparren met sprekers
In drie groepen werden de deelnemers door VEKO-mensen het pand rondgeleid. Veel aandacht was er voor de aanwezigheidsdetectie in magazijn- en productiegangen die de verlichting aanstuurt. Is er niemand aan het werk dan brand de verlichting op tien procent van de volledige lichtsterkte. Dat spaart energie en ook de LED-verlichting van eigen fabricaat die VEKO toepast naast de bekende fluorescentiebuizen. Veel interesse was er voor de OLED spreekkamerverlichting als een wel heel fraai voorbeeld van de integratie van licht en armatuur. Geen bouwmarktlampje, zoveel is duidelijk. Na de rondleidingen was het lekker napraten in het langzaam donker wordende Schagen. Terwijl buiten de sneeuw neerdwarrelde werd de zeer geslaagde middag nog even doorgenomen onder het genot van een uitstekend verzorgd hapje en drankje. Veel dank ook aan VEKO die als gastheer deze middag echt uitpakte. Wat zijn deze mensen terecht trots op hun geheel vernieuwde en verduurzaamde pand.

Reacties van bezoekers
M.A.M. Koning, Architect BNa: "Interessant om te zien. Dit pand was deels een voddenbedrijf en is opgepimpt tot een highbrow gebouw. Heel verfrissend initiatief. Zo'n gebouw wordt met goed geplaatste oplossingen briljant."

J.H.M Lammertink, Aan de Stegge uit Twello: "Ons bouwbedrijf doet in duurzame turn-key projecten. LED-verlichting gekoppeld aan aanwezigheidsdetectie was voor mij interessant om te zien. Ik ben nieuwsgierig naar de besparing."

Vertegenwoordiger Nationale Jeugdraad: "Ik heb een goed beeld gekregen van de ontwikkelingen in deze sector. Ik wist nog niet zoveel van verlichtingstechnologie en daarover heb ik vanmiddag veel geleerd."

C.C.H Suurmond, commercieel adviseur Triflex bv: "Een hoop kennis die je hier met elkaar kunt opdoen. Het is de eerste keer dat ik hier ben om te kijken waar de raakvlakken zijn met wat wij doen in vloeibare kunststoffen voor afdichting, markering en coating."

Tekst: Tom de Hoog

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c160 c225 c245
Symposium levert toekomstblik op gezonde gebouwen

Symposium levert toekomstblik op gezonde gebouwen

21 mei om 17:00 uur
timer 1 min

Het online symposium ‘Toekomstige markt gezond bouwen’ op 27 mei aanstaande krijg je een toekomstblik. ...

Lees verder »

c21 c125 c160 c225
Inzichten in verduurzaming en renovatie van bedrijventerreinen

Inzichten in verduurzaming en renovatie van ...

30 apr om 15:01 uur
timer 1 min

TKI Urban Energy organiseert dit jaar een webinarreeks over de manieren om bedrijventerreinen te verduurzamen. ...

Lees verder »

c21 c122 c160 c225 c265
Hoe ziet jouw gerenoveerde droomhuis eruit? Doe mee met het experiment

Hoe ziet jouw gerenoveerde droomhuis eruit? ...

28 apr om 13:01 uur
timer 2 min

Het project DreamHûs wil een versnelling geven aan de betaalbare verduurzaming van de bestaande sociale ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c277
Grote coalitie ondertekent OSKA Intentieverklaring ‘Klimaatverandering en Koeling gebouwen’

Grote coalitie ondertekent OSKA Intentieverklaring ...

26 apr om 08:34 uur

Hij is ondertekend: de #OSKA Intentieverklaring 'Koeling van gebouwen'. Het klimaat verandert, dus is het zaak ...

Lees verder »

c21 c122 c160 c225
Kingspan presenteert unieke productiemethode voor variabele isolatiedelen

Kingspan presenteert unieke productiemethode ...

20 apr om 08:01 uur

Kingspan introduceert het concept Kingspan ITCS (In Time Correct Shape). Deze methode maakt het mogelijk om variabele ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245
'Wij kunnen virussen voor 99,5% afbreken'

'Wij kunnen virussen voor 99,5% afbreken'

16 apr om 09:00 uur

In de strijd tegen schimmels, bacteriën en andere luchtinvloeden zijn er verschillende bewapeningen voor ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c243 c265
Mythes warmtepomp ontrafeld in gratis webinar

Mythes warmtepomp ontrafeld in gratis webinar

14 apr om 10:01 uur
timer 1 min

In het webinar ‘Warmtepompen in de bestaande bouw’ wordt uitgelegd hoe warmtepompen voor zowel CO2-reductie ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c245
Gezonde Gebouwen: niet meer ‘wegrennen’ na een project!

Gezonde Gebouwen: niet meer ‘wegrennen’ ...

12 apr om 16:00 uur
timer 8 min

Gezondheid staat steeds scherper op de maatschappelijke agenda, versneld door de komst van een pandemie die zijn ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c243
Energietransitie vergt ook een transitie in de bedrijfsvoering

Energietransitie vergt ook een transitie in ...

8 apr om 16:01 uur
timer 6 min

De energietransitie verloopt traag en daarbij heeft de installatiesector moeite om de afstand tot de particuliere ...

Lees verder »

c21 c135 c160 c185 c225
Routekaart VNG voor verduurzaming door gemeenten

Routekaart VNG voor verduurzaming door gemeenten

7 apr om 11:01 uur
timer 1 min

Gemeenten moeten in een kleine dertig jaar hun maatschappelijk vastgoed verduurzaamd hebben. Makkelijker gezegd ...

Lees verder »

c21 c160 c225 c243
‘Zet die installateur aan tafel’

‘Zet die installateur aan tafel’

6 apr om 16:01 uur
timer 6 min

Vandaag de dag is het niet meer voldoende om simpelweg een product aan te bieden. De markt is verschoven naar ...

Lees verder »

c21 c143 c160 c225 c245
Onderwijscampus Lelystad geniet van comfortabel binnenklimaat door variabele luchtbehandeling

Onderwijscampus Lelystad geniet van comfortabel ...

29 mrt om 09:01 uur
timer 6 min

Eind dit jaar staat een nieuwe onderwijscampus in Lelystad paraat om te inspireren en te verbinden. Het gebouwencomplex ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up