Eindgebruiker profiteert van duurzaam installatieconcept

Eindgebruiker profiteert van duurzaam installatieconcept

Sinds november 2012 bouwt Oost-Flevoland Woondiensten aan 76 eengezinswoningen in De Gilden te Dronten. Inmiddels is het eerste blok opgeleverd van dit nieuwbouwproject. Bijzonder zijn de duurzame installatieconcepten die zijn toegepast in de woningen en de verschillende energiebesparende maatregelen die zijn uitgevoerd. Toekomstige bewoners krijgen een zeer zuinige woning met energielabel A, een comfortabel binnenklimaat én lagere woonlasten.

Brink Climate Systems is vanaf het begin betrokken bij het project en voorziet de woningen van een innovatief en duurzaam installatieconcept. Simon van de Kamp, adviseur Installatieconcepten bij Brink Climate Systems, vertelt over het project en het concept: “Wij zijn bij het project betrokken geraakt toen OFW onze installatie op een beurs zag, in 2010. Door een goede combinatie tussen isolatie, kierdichting en een duurzaam installatieconcept werd een gemiddelde EPC van 0,4 gerealiseerd. Een dergelijk laag EPC werd door opdrachtgever OFW als doelstelling gesteld, evenals lage woonlasten voor de huurder.”

Passiefhuistoestel
Kars Orsel, projecten Oost-Flevoland Woondiensten, onderstreept de doelstellingen: “We kijken niet alleen naar de huurprijs, maar ook naar de woonlasten. Vandaar de keuze voor dit Passiefhuistoestel, waar eindgebruikers de vruchten van plukken.” Orsel gaat in op de werking en de voordelen van het installatieconcept: “Dankzij zonnecollectoren op het dak kan er na-verwarming via het WTW-systeem plaatsvinden. Met de opgeslagen zonne-energie kan de eindgebruiker voor een deel van het jaar de woning verwarmen. Mocht het kouder worden, dan neemt de cv-installatie het over wat betreft verwarming. Dankzij dit concept zijn bewoners een stuk voordeliger uit.”

Van de Kamp vult hem aan en vertelt dat er zoveel mogelijk duurzame energie gebruikt wordt om de aanwezige energiebehoefte op te vangen. Het aandeel zonnewarmte wordt niet alleen gebruikt voor douche- en tapwater, maar ook voor ruimteverwarming. Verder merkt hij het belang van isolatie op: “Vanzelfsprekend beginnen we met een goed geïsoleerde woning. De reden daarvoor is simpel: je verliest weinig energie als je een goede schilisolatie hebt. We hebben ervoor gekozen om niet alleen het Passiefhuistoestel toe te passen, maar ook de kierdichting en isolatie veel aandacht te geven.”

Orsel haakt in: “Er is gekozen voor HR++ glas, en volop ingezet op kierdicht bouwen. Zo worden kozijnen getapet en krijgen dakplaten extra kierdichten. Uiteindelijk komt men uit op een kierdichtheid van qv;10 = 0,4. Daarnaast hebben we de luchtdichtheid van de woningen getest; we kwamen uit op een Qv10 van 0,23. Het energielabel van de woningen is A+.”

Comfort
Inzoomend op het binnenklimaat vertelt van de Kamp: “We passen ventilatielucht toe met warmteterugwinning. Dat houdt in dat we warmte terugwinnen uit lucht die wordt afgevoerd naar buiten; de toevoerlucht gebruiken we om warmte te transporteren. De warmte uit het zonneboilervat stoppen we terug in de luchtstroom en daarmee kunnen we een deel van het jaar de woning verwarmen, zonder dat de cv daar ook maar iets voor hoeft te doen. Verder is de ventilatie CO2-gestuurd, zodat het binnenklimaat gezond blijft. Al deze voorzieningen komen het comfort van de bewoner ten goede.”

Orsel vindt het belangrijk dat het installatieconcept behapbaar is voor de eindgebruiker: “Wij vinden het belangrijk dat de installatie eenvoudig te regelen is voor bewoners. En dat is het nu: er hangt een thermostaat in de woonkamer en daarmee regel je als gebruiker de temperatuur, met als extra een schakelaar. Als de ‘r’ in de maand komt, wordt met behulp van de schakelaar de verwarming ingeschakeld van de lucht van het WTW-systeem, om de woning te verwarmen.”

Heldere communicatie
Volgens hem moet de communicatie naar de eindgebruiker helder zijn: “Per blok van dertien woningen nodigen we de mensen bij ons op kantoor uit. Samen met Brink Climate Systems organiseren we een informatieavond over de installatie. Voordat de bewoners de woning betrekken krijgen ze informatie over de installatie bij de fysieke oplevering en vertelt de opzichter nogmaals hoe de installatie precies werkt. Op die manier proberen we informatie te organiseren en zorgen we voor een stukje bewustwording door het verstrekken van gerichte informatie.”

Brink Climate Systems wordt niet alleen nauw betrokken bij de informatieavonden, maar start samen met OFW een opleidingstraject voor installateurs. Het traject traint de installateurs in de werking van het systeem. Van de Kamp benadrukt dat zijn organisatie bij het gehele traject betrokken werd: “We werden niet alleen bij het ontwerp, maar ook bij de uitvoering betrokken, waarbij dochterbedrijf DEVEKO de installaties in de praktijk heeft uitgevoerd. Ook zijn wij bij de bewonerscommunicatie nauw betrokken.”

Hij juicht deze vorm van communicatie toe en licht de kansen toe die deze situatie met zich meebrengt: “Doordat we bij iedere stap zijn betrokken, konden we zeer vroeg in het projecttraject vaststellen welk installatieconcept geïmplementeerd zou worden. Bij Brink Climate Systems bieden we 'Voor elk project een installatie op maat’ en het geeft een zekere mate van rust om vroeg in het proces al duidelijkheid te hebben over het toe te passen concept. Op deze manier kunnen we kwalitatief goede installaties leveren.”

Ambities
Orsel gaat in op de duurzame ambities van OFW voor de toekomst: “Het streven van onze organisatie is dat we bij nieuwbouw steeds vaker energiezuinige installaties inzetten. Voordat we gaan bouwen moeten we al een energieconcept bedenken. Meestal gaat het andersom; men gaat eerst ontwerpen en bedenkt vervolgens het installatieconcept. Wij willen dit omdraaien. Als wij nieuwbouw ontwikkelen kijken we eerst welk concept we toepassen en vervolgens bouwen we de woning om die kaders. Onze duurzame ambities voor de toekomst zie je dan ook terug in dit project.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c136 c138 c225
Virtueel bouwen brengt mensen bij elkaar

Virtueel bouwen brengt mensen bij elkaar

20 feb om 09:01 uur
timer 1 min

"Voor Heembouw brengt virtueel bouwen niet alleen informatie samen. Het is een werkwijze die mensen bij elkaar ...

Lees verder »

c21 c54 c136 c268
'Conceptbouwers kunnen nu voorsprong nemen'

'Conceptbouwers kunnen nu voorsprong nemen'

26-09-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

Hendrik-Jan Weggeman: Dagelijks krijgen we digitale updates van de vak-media over wat hot is in onze branche. Soms is dat heel inspirerend, ...

Lees verder »

c21 c26 c136 c185
Bouw van remontabel hoofdkantoor Triodos gestart

Bouw van remontabel hoofdkantoor Triodos gestart

03-09-2018 om 08:00 uur
timer 2 min

De bouw van de stabiliserende kern van het nieuwe kantoor van Triodos Bank in Driebergen is onlangs gestart. Deze ...

Lees verder »

c21 c136 c171 c225
Platform voor innovatie Dudoc Parkstad opent deuren

Platform voor innovatie Dudoc Parkstad opent ...

13-07-2018 om 15:30 uur

De eerste Dudoc-vestiging in Nederland wordt binnenkort geopend. Dudoc Parkstad is een platform voor innovatie. ...

Lees verder »

c26 c136
iLofts: ketenregie voor betaalbare nieuwbouw

iLofts: ketenregie voor betaalbare nieuwbouw

30-03-2018 om 08:00 uur
timer 3 min

Aan de Calandkade in Den Haag verrijst iLofts: twee stoere appartementencomplexen voor urban people die van no-nonsense ...

Lees verder »

c134 c136 c225
Bouw ‘Wijk van de Toekomst’ kan van start

Bouw ‘Wijk van de Toekomst’ kan ...

14-03-2018 om 15:30 uur
timer 1 min

De gemeenteraad van Helmond heeft unaniem de plannen goedgekeurd voor de voorbereidingen voor de bouw van de Wijk ...

Lees verder »

c26 c136
De meest gelezen verhalen van 2017: nummer 1

De meest gelezen verhalen van 2017: nummer 1

22-12-2017 om 15:30 uur

In aanloop naar 2018 publiceert Duurzaam Gebouwd de komende 2 weken de 10 meest gelezen verhalen van 2017. Nummer ...

Lees verder »

c136 c225
110 starterswoningen in 5 maanden gebouwd

110 starterswoningen in 5 maanden gebouwd

20-12-2017 om 11:00 uur

Woningcorporatie De Alliantie en het flexibele woonconcept Nezzt hebben in 5 maanden tijd gezorgd voor 110 sociale-huurwoningen ...

Lees verder »

c136 c225
Bouwers adviseren Transitieteam Bouw

Bouwers adviseren Transitieteam Bouw

08-12-2017 om 11:00 uur

Drie producenten van verplaatsbare woningen willen zo snel mogelijk de stap maken naar 100% circulaire bouw om ...

Lees verder »

c136 c225
Compleet gebouw ontstaat uit mobiele unit

Compleet gebouw ontstaat uit mobiele unit

31-10-2017 om 13:00 uur

De innovatie ‘Unfold’ kan zichzelf in enkele minuten ontvouwen tot een complete woning of kantoor. ...

Lees verder »

c26 c136
28 woningen voor spoedwoningzoekenden

28 woningen voor spoedwoningzoekenden

13-10-2017 om 11:00 uur

Woningstichting SWZ en NEZZT tekenden op 10 oktober een overeenkomst voor het realiseren van 28 appartementen aan ...

Lees verder »

c136 c225
‘De bouwsector kan leren van het Ikea-concept’

‘De bouwsector kan leren van het Ikea-concept’

15-09-2017 om 13:00 uur

Zorg voor een standaard maatvoering voor elk bouwdeel. Zo hoeft de ontwerper deze delen alleen nog samen te voegen. ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up