Foreco nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Foreco nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Kennisplatform Duurzaam Gebouwd verwelkomt nieuwe partner Foreco. De organisatie stelt zich voor middels een kort interview.

Wat is de geschiedenis van de organisatie en waar ligt de focus?
Foreco is sinds 1983 actief als innovatieve en professionele speler in de houtsector. Binnen het bedrijf werken ruim 80 vaste medewerkers, verdeeld over vier verschillende bedrijfsonderdelen. In Dalfsen ontwikkelen, produceren en verhandelen we houtproducten voor de professionele en particuliere markt.

Voor de grond- weg- en waterbouw leveren we toegevoegde waarde op basis van vakkennis en een voorraad van meer dan 15.000 m3. Samen met diverse partijen bieden we hoogwaardige producten zoals WaxedWood en NobelWood voor nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Onze Woodshop levert een uniek assortiment hout voor particuliere en professionele gebruikers. Met IJreka playgrounds bieden we professionele, duurzame en innovatieve oplossingen voor de inrichting van recreatie gebieden en speeltuinen. Het bedrijf Foreco Houtconstructies in Noordeloos is gespecialiseerd in houttoepassingen voor nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?
Foreco is actief met de ontwikkeling van nieuwe toepassingsmogelijkheden van hout als duurzaam materiaal voor de bouw. Hout is een fantastisch materiaal, met oneindig veel mogelijkheden. Onze organisatie beschouwt het als een uitdaging om die mogelijkheden optimaal te benutten en tegelijkertijd in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.

Met producten die in alle opzichten het predicaat ‘duurzaam’ verdienen. Daarvoor hebben we alle benodigde ingrediënten in huis. Zoals een gedegen marktkennis, de meest actuele technologie en een ervaren team dat staat voor kennis, vakmanschap en ervaring.

Kunt u een impressie geven van de duurzame producten die u levert?
Duurzame houten gevelbekleding met onder andere DUBOkeur;
NobelWood® is een volwaardig alternatief voor tropisch hardhout op basis van snel groeiend dennenhout. Op basis van een nieuwe technologie wordt snelgroeiend naaldhout tot in de kern gemodificeerd. Het zachte naaldhout wordt door-en-door geïmpregneerd met in water oplosbare biopolymeren afkomstig van suikerrietstengels uit de rietsuikerindustrie. De basis is het dennenhout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen op basis van FSC-certificering. Kortom, van duurzaam verbouwd laagwaardig dennenhout wordt met biobased materiaal een hoogwaardige, 100% biologische variant gecreëerd. Andere milieuvoordelen zijn: geen verdere bedreiging van het tropisch regenwoud en duurzaam hout voor duurzaam bouwen.

WaxedWood® is verduurzaamd hout met verminderd krimp- en zwelgedrag. Het hout wordt onder vacuüm en druk verduurzaamd tegen houtaantasting. Tegelijk wordt een emulsie van diverse wassoorten ingebracht. De was bevindt zich in de poriën en maakt het hout waterwerend. Deze bescherming vermindert sterk de opname van water in het hout. Hierdoor is WaxedWood® stabiel, zeer onderhoudsarm en breed toepasbaar. Hierdoor is het een effectieve oplossing voor gevelbekleding, omheiningen, vloeren, tuinmeubilair, speeltoestellen en andere bouwtoepassingen.

SafeWood® biedt brandvertragend behandeld hout en plaatmateriaal. Door het impregneren met de brandvertrager DRICON® is het mogelijk om aan Europese brandveiligheidseisen te voldoen. Het brandvertragende middel op waterbasis heeft geen invloed op de oorspronkelijke mechanische eigenschappen van het materiaal dat is behandeld. Ook tast de behandeling de uitstraling van het hout niet aan. In tegenstelling tot standaardbehandelingen met anorganisch zout is het waterdampbestendig en toepasbaar tot een maximale luchtvochtigheid van 96%. Hierdoor is het bestand tegen een vochtig klimaat zoals in Nederland of andere West Europese landen.

Duurzame innovatieve oplossingen voor de GWW-sector;
TwinWood® is een samengesteld damwand, bestaande uit vurenhout voor het onderwatergedeelte en hardhout voor het bovenste deel. Vurenhout en hardhout worden middels een hoogwaardige vingerlas met elkaar verbonden. Aan beide delen wordt een vertanding gefreesd die vervolgens met een zeer sterke lijmsoort onder hoge druk in elkaar worden geperst. Zo ontstaat een damwandplank of paal met een hoge buigsterkte. Voor een wetenschappelijke constructiebenadering is het TNO-rapport 98-CON-R1262/1 een goed uitgangspunt. De sterkte van TwinWood® staat toe dat een damwandconstructie op dezelfde wijze kan worden berekend als een volledig vurenhouten damwand.

Cloeziana paalhout is afkomstig uit duurzaam beheerde plantage bossen in Afrika. De hoge natuurlijke duurzaamheid in grond en water toepassingen maken Cloeziana een goed alternatief voor andere (sub-)tropische hardhoutsoorten en voor staal of kunststof. Producten van Cloeziana voldoen aan de eisen van duurzaamheidsklasse 1. Dit betekent dat het kernhout nog goed is na meer de 25 jaar in contact met de grond. Daarnaast is het hout ook bestendig tegen paalworm zodat het zonder problemen kan worden toegepast voor o.a. de bescherming van zeedijken.

IJreka playgrounds staat voor een compleet speelprogramma en is gevestigd op het terrein van Foreco in Dalfsen. Het aanbod varieert van schommels en buitenmeubilair tot volledig gethematiseerde binnen- en buiten speelplaatsen in zowel hout en andere materialen. Met eigen ontwerpers is het een unieke partner voor vernieuwende en uitgebreide speelplekken. Eigen concepten kunnen veilig en zorgeloos worden uitgevoerd, met 3D ontwerpen en grote flexibiliteit voor maatwerkoplossingen.

In welke projecten komen uw duurzaamheidsambities het best tot uiting?
Voor het project ”Fiep Westendorp” in Amsterdam is gekozen voor een “Groene Levende Gevel” omdat het een positief effect heeft op de leefomgeving. In het gebouw zijn 71 woningen en de “Brede School Fiep Westendorp” met gymzaal opgenomen. De gevels van de school zijn gemetseld en voorzien van NobelWood® frames die door klimplanten worden bedekt.

Houten Gevelbekleding Brede Bossche School, ’s-Hertogenbosch
Het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw van de Bossche Brede School Nieuw-zuid in Meerendonk te ’s-Hertogenbosch is een tweedelig plan. Aan de ene kant van het driehoekige perceel bevind zich een bakstenen gebouw geheel in harmonie met de stedelijke structuur aan die zijde. Aan de andere kant, verbonden door een zonwerende glasconstructie, is de constructie bekleed met houten gevels. Hiervoor is SafeWood® Select en WaxedWood® Color gebruikt. Dit geeft de school een mooie en warme uitstraling, wat goed past bij het natuurgebied dat aan de rand van die kant van het perceel grenst.

Renovatie met NobelWood aanbouw in Amersfoort
De bewoners van deze woning in Amersfoort wilden hun woonoppervlak vergroten door een nieuwe aanbouw. Gekozen werd voor een ander materiaal dan baksteen waardoor de bestaande woning een eenheid blijft. De nieuwe ruimte staat fysiek los door middel van een strook glas tussen oud en nieuw waar daglicht mooi strijklicht oplevert tegen de oude bakstenen ‘buitenmuur’. De houten latten van de aanbouw en de latten in de schuifframes zijn van fijn bezaagd Nobelwood; verduurzaamd Europees grenen gecoat met Woodstain zodat het niet vergrijst.

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?
Vanuit de houtsector willen wij kennis overdragen over hout als duurzaam bouwmateriaal. Binnen het platform willen wij partijen informeren over het belang van de houtsector voor het behoud en beheer van de bossen. Daarnaast willen wij onze expertise overbrengen op het vlak van houtverduurzaming, brandvertragende behandelingen en houtmodificatie. Hierbij willen wij ook onze ervaringen en kennis delen op het gebied van milieu innovatie in nationale en internationale programma’s, zoals ons eco-innovation project binnen het CIP-program van de Europese Unie.

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?
De komende jaren zal er steeds meer mogelijk worden op  het gebied van houtmodificatie en brandvertraging. Hierdoor komen er nieuwe toepassingsmogelijkheden voor hout als duurzaam bouwmateriaal. Dergelijke ontwikkelingen worden echter wel steeds moeilijker gemaakt door nieuwe regelgeving die een drempel werpt voor nieuwe innovatieve materialen. Hout en andere biobased materialen krijgen daardoor een steeds kleiner marktaandeel en minder toepassingsmogelijkheden. Het is zaak om voor deze materialen toch nieuwe mogelijkheden te creëren en toch zo veel mogelijk nieuwe producten en concepten te ontwikkelen.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c26 c185
Bankkantoor grotendeels uit gerecyclede materialen gebouwd 

Bankkantoor grotendeels uit gerecyclede materialen ...

ING heropende het verbouwde bankkantoor aan de Coolsingel in Rotterdam. Er zijn zoveel mogelijk materialen gebruikt uit het oude kantoor en gerecylede materialen ...

Lees verder

c21 c26 c185
<span>“</span>Het voornaamste is dat de opdrachtgever circulair wil renoveren<span>“</span>

“Het voornaamste is dat de opdrachtgever ...

Renoveren is zeker niet nieuw, maar ook in renovatieprojecten komt er steeds meer aandacht om zoveel mogelijk materialen te hergebruiken. Een goede ontwikkeling, ...

Lees verder

c21 c26 c185 c237 c265
Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Houtbouw woongebouw Sawa officieel van start

Met de plaatsing van de eerste houten delen is de houtbouw van het project Sawa in de Delfshaven in Rotterdam officieel van start gegaan.

Lees verder

c21 c26 c41 c237
CO2-reductie bij renovatie en nieuwbouw drinkwaterproductielocaties

CO2-reductie bij renovatie en nieuwbouw drinkwaterproductielocaties

Vitens sluit een vierjarige raamovereenkomst met combinatie Heijmans-GMB voor de renovatie of nieuwbouw van drinkwaterproductielocaties. Bij het ontwerpen, bouwen ...

Lees verder

c21 c26 c40 c265
48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

48 duurzame sociale huurappartementen in Noordwijk

Woonstichting Stek en Van Wijnen tekenden een overeenkomst voor de bouw van 48 sociale huurappartementen in Noordwijk. Het gebouw is onderdeel van gebiedsontwikkeling ...

Lees verder

c21 c26 c41 c260 c265
Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten bouwdelen

Nieuwe duurzame onderkomen West Betuwe met houten ...

Het nieuwe onderkomen van fusiegemeente West Betuwe zet in op biobased materialen en transformatie. Het ontwerp van de architectuur en het interieur komt van cepezed ...

Lees verder

c21 c26 c185 c260 c265
Houten bedrijfsgebouw met maximale inzet op Reduce

Houten bedrijfsgebouw met maximale inzet op ...

De ontwikkeling en realisatie van het nieuwe houten bedrijfsgebouw van BluePrint Automation (BPA) wordt uitgevoerd door Aan de Stegge Twello. Er worden natuurlijke ...

Lees verder

c21 c26 c277
Nieuwe Weelde is natuurinclusief en klimaatadaptief

Nieuwe Weelde is natuurinclusief en klimaatadaptief

Nieuwe Weelde, het plan van bouwende projectontwikkelaar VORM in woonwijk Nieuwe Steen in Hoorn, biedt een nieuw perspectief op ouder worden. Het gaat om 60 betaalbare ...

Lees verder

c21 c26 c40
Hoogste groene gebouw van Nederland

Hoogste groene gebouw van Nederland

Wonderwoods in Utrecht bereikte zijn hoogste punt. Het eerste project van het Utrechtse Beurskwartier nadert zijn voltooiing. Het bestaat uit twee torens, van 104 ...

Lees verder

c21 c26 c41 c184 c277
45 klimaatadaptieve en gasloze sociale huurwoningen

45 klimaatadaptieve en gasloze sociale huurwoningen

Woningcorporatie De Woonplaats en Janssen de Jong Bouw realiseren 45 klimaatadaptieve en gasloze sociale huurwoningen in Stroinkslanden-Zuid in gemeente Enschede. ...

Lees verder

c21 c26 c40 c185 c190
Ontwerpstrategieën om milieulast te beperken

Ontwerpstrategieën om milieulast te beperken

Als je de milieulast van een gebouw onder de loep neemt, zie je dat de draagconstructie een groot aandeel heeft in de milieulast: ongeveer 60 procent van de materialen ...

Lees verder

c21 c26 c40 c185 c260
Hoge lat voor Westraven met biobased materialen

Hoge lat voor Westraven met biobased materialen

Kantoorgebouw Westraven, tussen het Amsterdam-Rijnkanaal en de snelweg A12 bij Utrecht, kreeg bijna twintig jaar geleden een renovatie en uitbreiding. Om de tand ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up