Hoge duurzaamheid en cradle-to-cradle-ambities

timer4 min
Hoge duurzaamheid en cradle-to-cradle-ambities

Aan het begin van het schooljaar 2013/2014 betrokken zo’n vijfhonderd leerlingen het nieuwe gebouw van het Lyceum Schravenlant in Schiedam. In dit schoolgebouw kwamen de hoge duurzaamheidsambities van de gemeente Schiedam en het schoolbestuur samen. Deze ambities reikten verder dan alleen maar een ‘groen gebouw’.

“Het doel was om hier een atmosfeer te scheppen die de voorwaarden biedt voor goede leerresultaten”, vertelt Wim Kokx, als directeur-bestuurder van Openbare Scholengroep Vlaardingen Schiedam opdrachtgever van dit project. “Bovendien hoort een school als maatschappelijk gefinancierde instelling een maatschappelijk verantwoord gebouw te zijn. Met dit gebouw laten we leerlingen zien wat op duurzaamheidsgebied mogelijk is.”

Goed leerklimaat

Veel scholen hebben grote problemen om de temperatuur en het CO2-gehalte in hun lokalen onder controle te krijgen en te houden. In dit gebouw is geprobeerd goede voorwaarden te scheppen. Dat zit niet alleen in het binnenklimaat, maar ook in het bevorderen van sociale interactie door bewust de menselijke maat en een zekere kleinschaligheid na te streven. Daarom is het gebouw zowel ruim als compact. Vanuit alle lokalen kunnen de leerlingen elkaar in de grote centrale hal ontmoeten. Veel aandacht ging naar een goede akoestiek, waardoor in het hele gebouw op een normaal niveau een gesprek gevoerd kan worden. Zo zorgt rendiermos in de aula voor een goede akoestiek en luchtvochtigheid. Dankzij een rustige, veilige omgeving kunnen leerlingen goed leren en op een prettige manier met elkaar omgaan.

Financieringsconstructie

Aan duurzaamheid kleeft nogal eens het beeld van een hoog prijskaartje. Daar komt nog bij dat de toepassingskosten van cradle-to-cradlematerialen tijdens de looptijd van het project nog niet bekend waren. Op twee uitzonderingen na was het echter mogelijk om de duurzaamste oplossing te realiseren tegen de laagste levensduurkosten. De eerste uitzondering was dat het bereiken van klasse A van het programma Frisse Scholen door het CO2-gehalte op een laag, gezond niveau te houden, extra geld kostte. Ook het CO2-neutraal maken van het gebouw door het toepassen van onder meer een warmte-koudeopslag, zonneboilers en zonnepanelen, vergde een extra investering. Een financieringsconstructie loste deze uitzonderingen op: de gemeente Schiedam verstrekte de school een lening voor deze investering. Het bedrag dat de school anders jaarlijks aan energielasten kwijt zou zijn, besteedt ze nu aan de aflossing van de gemeentelijke lening.

Slimme, duurzame oplossingen

Bij aanvang van het project was de cradle-to-cradlefilosofie nog geen gemeengoed. Om kennis hierover met elkaar te delen en met nieuwe oplossingen te komen, organiseerde bouwmanagementbureau HEVO al tijdens de voorlopige ontwerpfase een brainstormsessie met cradle-to-cradleproducten. Inmiddels bevat het gebouw een aantal van die producten, zoals de vloerbedekking, de wandtegels, bamboefineer en de luchtkanalen.

Daarnaast heeft de school goed gekeken naar goedkopere en duurzamere slimme oplossingen. “Zo zijn de picknicktafels in de hal gemaakt van duurzaam, C2C Gold-gecertificeerd hout. De tafels in de klaslokalen zijn tweedehands, net als de lockers die afgetimmerd zijn met gerecyclede bouwborden. Wat we nog niet meetellen in de exploitatiekosten, is de restwaarde van de materialen die aan het einde van de levensduur kunnen worden hergebruikt.”

GPR-score

In de duurzaamheidsberekeningen kwamen de positieve effecten van de cradle-to-cradlematerialen ook nog niet terug. Desondanks behaalde het gebouw een gemiddelde GPR-score van 8,5. Verder bevat het gebouw een actieve en passieve zonwering, een verhoogde gevel en driedubbel glas. Een integraal gebouwbeheersysteem stuurt actief op energiestromen en energiebesparing en met het opgevangen regenwater worden toiletten gespoeld.

 Samenwerking

Bij de realisatie van de school waren veel partijen betrokken, die continu goed met elkaar samenwerkten. Hierover was Kokx erg te spreken. “De samenwerking met LIAG Architecten, HEVO en Aannemersbedrijf P. van Leeuwen bleef het hele proces goed. Ook met de gemeente, die als verantwoordelijke partij voor de nieuwbouw van scholen het bouwbudget verstrekte. Normaal gesproken zie je een gemeente nauwelijks meer na de aanbesteding, maar bij dit project bleef ze de hele rit betrokken en meedenken.”

Tevreden gebruikers

Docenten en leerlingen maken  inmiddels alweer een tijdje gebruik van het nieuwe schoolgebouw en zijn er erg tevreden over. “De pauze is een goede graadmeter”, vindt Kokx. “De grote trap in de centrale hal is bedoeld als plek waar leerlingen in de pauze gaan zitten en dat blijkt ook te gebeuren. Zoiets kun je vooraf hopen en op een tekening bedenken, maar of het werkt merk je pas in de praktijk.”

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c143 c225 c243 c265
Immens onderwijsgebouw met hoge BREEAM-score

Immens onderwijsgebouw met hoge BREEAM-score

31 aug om 10:01 uur
timer 3 min

Morgen neemt de Hogeschool van Amsterdam haar meest duurzame onderwijsgebouw officieel in gebruik: het Jakoba ...

Lees verder »

c21 c143 c225 c293
De eerste stap naar een gezond binnenklimaat voor DG Expeditie KBS De Marke

De eerste stap naar een gezond binnenklimaat ...

7 jul om 08:01 uur
timer 10 min

Op dinsdag 28 juni vond de eerste bijeenkomst plaats van DG Expeditie KBS De Marke. Deelnemers konden een blik ...

Lees verder »

c143 c223
Whitepaper: Betere leerprestaties en hogere kwaliteit schoolgebouw binnen handbereik

Whitepaper: Betere leerprestaties en hogere ...

Dringender dan ooit zijn de opgaven voor schoolbesturen om toekomstbestendig te zijn en de leeromgeving gezond ...
c21 c135 c143 c160 c225
Feringa Building: enorme campus biedt veiligheid en huiselijkheid

Feringa Building: enorme campus biedt veiligheid ...

19 apr om 15:01 uur
timer 1 min

In de serie BouwHelden verhaalt architect Joost Ector over zijn ontwerp voor het Groningse Feringa Building met ...

Lees verder »

c21 c143 c185 c225
Metadecor gebruikt oude spijkerbroeken als gevelisolatie

Metadecor gebruikt oude spijkerbroeken als gevelisolatie

8 feb om 08:43 uur
timer 2 min

Metadecor gaat oude spijkerbroeken gebruiken als gevelisolatie bij de middelbare school van De Goudse Waarden ...

Lees verder »

c21 c143 c225 c243 c263
Blik terug op het Duurzame & Gezonde Scholen Congres

Blik terug op het Duurzame & Gezonde Scholen ...

02-12-2021 om 08:01 uur

Op 10 november kwamen we in Eindhoven bij elkaar om de volgende stappen voor gezonde en duurzame scholen te concretiseren ...

Lees verder »

c21 c143 c160 c225 c243 c263 c265
Alleen samen krijgen we duurzame schoolgebouwen voor elkaar 

Alleen samen krijgen we duurzame schoolgebouwen ...

17-11-2021 om 08:00 uur
timer 8 min

Het onderwijsveld wacht de komende jaren een enorme uitdaging. Duizenden schoolgebouwen moeten vanwege het Klimaatakkoord ...

Lees verder »

c21 c143 c225
Doe mee aan serious game De Expeditie

Doe mee aan serious game De Expeditie

21-10-2021 om 09:03 uur
timer 2 min

Tijdens het Duurzame & Gezonde Scholen Congres op 10 november kun je tot twee keer toe deelnemen aan een serious ...

Lees verder »

c21 c143 c148 c160 c225
Programma Duurzame & Gezonde Scholen Congres compleet!

Programma Duurzame & Gezonde Scholen Congres ...

19-10-2021 om 13:23 uur

Op 10 november komen we samen in Eindhoven voor het Duurzame & Gezonde Scholen Congres. Leer alles over energiezuinige, ...

Lees verder »

c21 c143 c225 c245
Zo ontwerp je een school voor betere leerprestaties

Zo ontwerp je een school voor betere leerprestaties

08-09-2021 om 08:00 uur
timer 2 min

Wat leveren zaken als licht, geluid, thermisch comfort en luchtkwaliteit voor bijdrage aan de leerprestaties en ...

Lees verder »

c21 c120 c143 c225
Frisse scholen – ‘Wees kritisch op wat voorhanden is’

Frisse scholen – ‘Wees kritisch ...

01-09-2021 om 10:45 uur

Veel schoolgebouwen in Nederland zijn aan renovatie onderhevig door hoge daglicht- en ventilatie-eisen. Een ogenschijnlijk ...

Lees verder »

c21 c143 c225 c263
Nu al extra geld beschikbaar voor ventilatie scholen

Nu al extra geld beschikbaar voor ventilatie ...

16-08-2021 om 14:01 uur
timer 2 min

De Tweede Kamer steunt een voorstel van GroenLinks en de PvdA om eerder geld vrij te maken voor voldoende ventilatie ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up