Big data beheersen

Afgelopen dinsdag 2 september organiseerde Green Metropole een evenement rond de thema’s ‘Big Data Analyse’ en ‘Data Visualisatie’ voor duurzame steden. Vier sprekers toonden hoe zij omgaan met het meten en verbeelden van enorme hoeveelheden gegevens.

Abonneer je op ons Youtube-kanaal:

Heerlen, Emmen en Lelystad werden dinsdag 2 september uitgeroepen tot de groenste steden van Nederland. Wetenschappers van onderzoeksbureau Alterra van de Wageningen Universiteit bepaalden dit door de hoeveelheid m2 groen te delen door het aantal woningen in de bebouwde kom. Voor veel gemeenten is 'vergroening' wel een speerpunt van beleid, maar die hoeveelheid groen is sinds 2009 nauwelijks toegenomen. Het persbericht over de groenste steden sloot aan op de 4 lezingen die diezelfde dag in Amsterdam-Noord werden gegeven, georganiseerd door Green Metropole. Twee thema’s kwamen aan de orde: Big Data en Data Visualisatie.

Dicht bevolkt

Het is maar hoe je het definieert, de groenste stad. Nico Tillie, landschapsarchitect en onderzoeker bij de TU Delft en Stad Rotterdam legt uit hoe moeilijk het is om gegevens te interpreteren die uit het verzamelen van data naar boven komen in grote steden. “De beleving van de individuele bewoner kan heel anders zijn dan de cijfers laten zien. Mensen in Toronto, een stad die met meer dan 2,6 miljoen inwoners zeer dicht bevolkt is, voelen zich volgens de statistieken prettiger dan de Amsterdammers die meer ruimte tot hun beschikking hebben.”

Om steden leefbaar te houden is het noodzakelijk beleid te ontwikkelen en processen beheersbaar te maken. Het is tegenwoordig mogelijk om grote hoeveelheden data te genereren in en rond steden. Verkeersstromen, energieverbruik, uitstoot, geluid, omzet van winkels. Bij dergelijke hoeveelheden gegevens wordt gesproken van ‘big data’.  Datasets die te groot zijn om met reguliere database managementsystemen onderhouden te worden. De definitie van big data is niet altijd duidelijk. Volgens het grote data-analyse, onderzoeks- en adviesbedrijf Gartner gaat het in elk geval om drie factoren: de hoeveelheid data, de snelheid waarmee de data binnenkomen en opgevraagd worden, en de diversiteit van de data. Daarnaast speelt ook de mogelijkheid tot statistische analyse een belangrijke rol.

Tillie werkt aan een model dat het mogelijk maakt te generaliseren: om bijvoorbeeld te komen tot een uitspraak over de groenste stad van Nederland, maar ook terug te kunnen rekenen naar het wijk- of straatniveau in de stad. Want wat je meet, moet niet in grote getallen verdwijnen.

Ellen de Lange en Hiddo Huitzing toonden manieren om big data met behulp van grafische technieken en computeranimaties inzichtelijk te maken. “Bekend is dat ons brein grote getallen niet kan bevatten”, vertelt One World-projectleider en -datajournalist De Lange. “Visualisatie maakt het eenvoudiger. En dat is hard nodig want de hoeveelheid data is gigantisch; 90% van de data die we vandaag gebruiken, is in de afgelopen twee jaar verzameld.” De Lange maakt grote verhalen persoonlijk en kiest voor een representatief verhaal om die enorme hoeveelheid gegevens weer tastbaar te maken. Datzelfde wordt gedaan met de enorme hoeveelheid data, die beleidsmakers moeten interpreteren.

Explosieve bevolkingsgroei

One World ontwikkelde onder meer de Data Atlas waarin gegevens over onderwerpen als bevolkingsgroei, mobiele telefoonbezit en grondstoffenverbruik in de afgelopen jaren op een inzichtelijke manier wordt gepresenteerd. Zo is op een wereldkaart in de vorm van veranderende cirkels te zien hoe explosief de bevolking is gegroeid in Azië en China in de afgelopen jaren. En ook hoe klein Europa eigenlijk is, mondiaal gezien. De data zijn verzameld uit openbare bronnen. De gepresenteerde graphics zijn vrij te gebruiken. Een prachtig hulpmiddel voor docenten of beleidsmakers.

Data visualiseren

Die infographics zijn ook succesvol toegepast bij het hanteerbaar maken van vraagstukken rond de leefomgeving ‘Nederland Verbeeld’ door het Planbureau voor de Leefomgeving PBL, waar Hiddo Huitzing als wetenschappelijk onderzoeker werkt. Het boekje won de Infographic jaarprijs 2013. “Het was de eerste keer dat we data visualiseerden met infographics”, zegt Huitzing. “Het kan omdat de computer het steeds eenvoudiger maakt grafische middelen te gebruiken. Het moet omdat de tijd voorbij is dat een beleidsmaker ergens in een achterkamer beslist waar het in een stad naar toe moet. Veel meer mensen zijn nu betrokken of wensen inzage. De informatie is complex. Meer specialisten zijn nodig om beleid te maken want elke beslissing heeft invloed op vele factoren.”

Geld verdienen met analyses

Albert Seubers, Global strategy & business development ICT in Cities bij Atos International, geeft voorbeelden van het genereren van de big data. Atos is een bedrijf dat de infostructure voor steden kan leveren. Zo genereert het bedrijf gegevens over verkeersstromen in Berlijn, over het openbaar vervoer in Londen en straks een plan voor het beheersen van opstootjes in de drukste straat in Eindhoven. Hoewel kwesties als privacy en het vergaren van dat ook een rol spelen gaf Seubers ook een voorbeeld van ondernemen met de beschikbare data. “Met een goede analyse van de vergaarde gegevens is geld te verdienen. Slimme ondernemers kunnen de vaak openbaar beschikbare data omzetten in producten die weer gretig afzet vinden. Ook Tillie constateert de interesse van Philips en Cisco in de oprichting van de World Council on City Data (WCCD) begin dit jaar. Big data is big business.

Extra informatie bij het filmpje:
De infographics geven snel een beeld van de orde van grootte en relaties. Soms met verrassende resultaten. “Alle windmolens in Nederland bij elkaar leveren evenveel  de energie als de Amercentrale", legt Huitzing uit. "De open haard geeft meer energie aan huishoudens dan alle zonnepanelen in het land.” Of wat te denken van de voedselketen: “Slechts 3 van de 5 inkoopkantoren van grote supermarkten bepalen voor meer dan 80% van wat er door de consument wordt gegeten.” De uitgaven van het PBL zijn veelal gratis te downloaden. Voor enkele uitgaven moet worden betaald. Aanstaande woensdag 10 september komt de jongste editie van de balans voor de leefomgeving uit. 

 

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c134 c225 c245
Maanwijk toont nieuwe standaard van gezonde wijken

Maanwijk toont nieuwe standaard van gezonde ...

30-12-2020 om 09:01 uur
timer 6 min

Onze rijksbouwmeester Floris Alkemade zei het al bij de lancering van de prijsvraag Who Cares in 2017: een stad ...

Lees verder »

c21 c134 c185 c225 c244
A1 bedrijvenpark Deventer West gaat circulair

A1 bedrijvenpark Deventer West gaat circulair

26-11-2020 om 10:01 uur
timer 5 min

De uitbreiding van het A1 Bedrijvenpark in Deventer biedt de kans om een circulaire afslag te nemen. Na de keuze ...

Lees verder »

c21 c26 c122 c134 c278
Het Platform – mixed-use gebouw in het stationsgebied van Utrecht

Het Platform – mixed-use gebouw in het ...

26-11-2020 om 09:04 uur
timer 3 min

Direct naast station Utrecht Centraal is een nieuw gebouw in gebruik genomen: Het Platform. In het gebouw wordt ...

Lees verder »

c21 c120 c134 c225
Investeer nu om de kwaliteit van morgen te garanderen

Investeer nu om de kwaliteit van morgen te garanderen

23-09-2020 om 12:01 uur
timer 3 min

“Als we een kwaliteitsslag willen maken in de openbare ruimte, zodat die toekomstbestendig is en blijft, ...

Lees verder »

c21 c134 c225
BPD en Safier nieuwe partners voor DG expeditie ’t Veen – Gemeente Hattem

BPD en Safier nieuwe partners voor DG expeditie ...

04-08-2020 om 10:01 uur
timer 1 min

De gemeente Hattem wil graag energieneutraal worden en biedt partners kansen hiervoor in het ontwikkelingsgebied ...

Lees verder »

c21 c134 c225
Samen naar de top voor ’t Veen: eerste partners aangesloten

Samen naar de top voor ’t Veen: eerste ...

20-07-2020 om 15:30 uur
timer 3 min

Intensieve kennisdeling brengt de transformatie van het ontwikkelingsgebied ’t Veen in de gemeente Hattem ...

Lees verder »

c21 c134 c225
Last call - Duurzaam Gebouwd Expeditie 't Veen - Gemeente Hattem

Last call - Duurzaam Gebouwd Expeditie 't Veen ...

15-06-2020 om 07:00 uur
timer 1 min

Last call voor het gratis webinar 'Duurzaam Gebouwd Expeditie 't Veen - Gemeente Hattem' op woensdag 17 juni. ...

Lees verder »

c21 c134 c225 c246 c269
De bal van duurzaamheid moet veel sneller gaan rollen

De bal van duurzaamheid moet veel sneller gaan ...

31-01-2020 om 10:01 uur
timer 6 min

Witteveen+Bos is sinds kort aangesloten bij het kennisplatform Duurzaam Gebouwd. Dat heeft alles met de grote ...

Lees verder »

c21 c134 c135 c184 c225
Rotterdam verkent 12 wijken voor aardgasvrije gebiedsaanpak

Rotterdam verkent 12 wijken voor aardgasvrije ...

21-01-2020 om 16:01 uur
timer 1 min

Rotterdam zet een volgende stap naar een aardgasvrije stad met een verkenning van twaalf wijken. Hierin wordt ...

Lees verder »

c21 c134 c225
'Eigenaarschap als sleutel voor duurzame gebiedsontwikkeling'

'Eigenaarschap als sleutel voor duurzame gebiedsontwikkeling'

17-10-2019 om 15:00 uur
timer 4 min

De komende jaren worden tientallen, zo niet honderden gebieden op de schop genomen om toe te werken naar een volledig ...

Lees verder »

c21 c134 c225
10 redenen om 'Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet' te lezen

10 redenen om 'Duurzame gebiedsontwikkeling ...

11-10-2019 om 08:00 uur
timer 1 min

Duurzaam Gebouwd-expert Arno Kleine Staarman schreef het boek 'Duurzame gebiedsontwikkeling en de Omgevingswet'. ...

Lees verder »

c21 c134 c225 c246
Wordt nieuwe Omgevingswet oplossing voor ‘democratisch tekort’?

Wordt nieuwe Omgevingswet oplossing voor ‘democratisch ...

04-10-2019 om 08:00 uur
timer 4 min

Gaat het werk van planologen eenvoudiger worden dankzij de invoering van de Omgevingswet? Co Verdaas geeft antwoord.

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up