Maximale energie halen uit wind

timer4 min
Maximale energie halen uit wind

In 2009 zocht ondernemer Alexander Suma naar een manier om de kracht van natuurlijke energiebronnen op een slimmere manier in gebouwen toe te passen. 5 jaar later voert hij samen met Heijmans zijn 1e pilotproject uit: zijn IRWES dak-unit haalt (meer) energie uit de wind.

‘De jury heeft aan IRWES van Ibis Power de eerste prijs toegekend vanwege de toepasbaarheid en flexibiliteit van dit systeem om in de bebouwde kom windenergie te produceren. Het systeem wordt modulair opgebouwd en aangepast aan het dakoppervlak van elk hoog gebouw en biedt een esthetisch aantrekkelijke oplossing. Hierdoor zijn de mogelijkheden veelzijdig en universeel.’

Aldus het juryrapport van de Herman Wijffels Innovatieprijs over Alexander Suma’s Integrated Roof Wind Energy System (IRWES). Zijn creatie won in 2012 de hoofdprijs van deze stimulerings- en aanmoedigingsprijs van de Rabobank op het gebied van duurzaamheid en innovatie. “Na die prijs kreeg ik zo veel aanbiedingen dat ik onder de radar ben gedoken om het IRWES-systeem eerst uit te ontwikkelen”, vertelt Suma. “Ik had destijds enkel een prototype.”

Slimmer en duurzamer

Zijn idee stamt uit 2009, toen hij aan de Universiteit van Miami aan zijn Ph.D werkte. “Ik zocht naar een slimmere manier om de kracht van duurzame energiebronnen volop te benutten”, legt hij uit. “In Miami viel me op dat er daar weinig aan duurzame energie werd gedaan, terwijl de mogelijkheden zeker voorhanden zijn. Daar is zon en wind genoeg.”

In tegenstelling tot de ruime mogelijkheden om energie uit zonnestralen te halen, valt dit bij wind nog erg tegen. Vandaar dat Suma zich op deze natuurlijke bron richtte, met name op de manier om windenergie efficiënter te gebruiken. Dankzij Europese subsidies ontwikkelde hij op de TU in Eindhoven zijn idee verder door, onder meer aan de hand van simulaties.

5 etages hoog

IRWES geldt als een technical novelty, zoals Suma het zelf noemt. “Het is een elegante doos van 6 bij 6 meter, die de interactie met de wind op het dak bevordert. Het is echter wel belangrijk dat de doos op een gebouw komt van minimaal 5 etages hoog.”

Twee soorten windstromingen vormen de wind op een dak: de wind die door de gevel omhoog wordt gestuwd en de horizontaal aanwaaiende wind. Door de samenvoeging van deze 2 ontstaat een extra krachtige wind, die over het dak waait. Hoewel op hoogte in de stad zijn deze windstromen volgens Suma vaak nog te zwak. “IRWES maakt gebruik van een trechtervorm richting een centrale turbine, die ervoor zorgt dat we toch energie kunnen halen uit lagere windsnelheden. Noem het maar een soort turbomotor die de luchtstroming extra snelheid meegeeft. Dit verhoogt het rendement, want in de stad ligt de windsnelheid laag. Vandaar dat deze turbine effectief is en de IRWES economisch aantrekkelijker maakt.”

Combineren met pv-panelen

Hoogbouw verbruikt volgens hem namelijk meer energie dan laagbouw. “Door de IRWES te gebruiken, kunnen bedrijven besparen op de inkoop.”

Suma pleit echter niet voor enkel het gebruik van zijn IRWES. “Het gaat om de combinatie met pv-panelen. Over het algemeen wekken ze op verschillende momenten energie op, waardoor ze goed op elkaar aansluiten. We werken inmiddels 3 jaar samen met Heijmans. Met dit bouwbedrijf werken we momenteel aan een pilotproject, waarbij we gebruik maken van elkaars kennis.”

Inmiddels hebben bedrijven 11 IRWES-units vooruit besteld voor een toekomstig project. Ze komen globaal uit 3 verschillende hoeken: investeerders en projectontwikkelaars, utiliteitssector en appartementen en sociale woningbouw.

Effecten meten met windmeters

In het traject voorafgaande aan een project levert Delta Ohm Benelux, fabrikant en leverancier van sensoren en meet- en regelapparatuur, 8 windmeters om op een dak om de effectiviteit van de turbine te voorspellen.

“Als beginnend klein bedrijf ben ik op zoek gegaan naar geschikte bedrijven om mee samen te werken”, legt Suma uit. “Toen kwam ik Delta Ohm Benelux tegen, dat dit project ook erg interessant vindt.” Dit beaamt Andrea Glezer, senior accountmanager bij Delta Ohm Benelux. “Behalve dat we graag met innovatieve bedrijven als Ibis Power samenwerken, zagen we ook direct het grote potentieel van zijn innovatieve product.”

Wat wil de klant?

De aanschaf van de acht windmeters was in eerste instantie eenmalig. “Om te zorgen dat we de juiste apparatuur verkopen, willen we altijd van de klant weten wat zijn doel is. Daarom vragen we hem wat hij wil om hem eventueel op dat gebied te kunnen helpen en adviseren.”

Inmiddels zijn beide partijen bezig om te kijken hoe en waar de apparatuur van Delta Ohm bij de op stapel staande projecten is in te passen. Hierbij verschilt per project het aantal windmeters dat wordt geplaatst. De fabrikant heeft een adviserende rol, maar Ibis Power neemt uiteindelijk de beslissing. “Dankzij onze meters krijgt Ibis Power inzicht in de effecten en kan hij hieruit conclusies trekken”, legt Glezer uit. “Wij werken graag als partners om samen te komen tot de beste resultaten voor de eindklant.”

Foto: De werking van IRWES (beeld van Heijmans)

Dit artikel is verschenen in Duurzaam Gebouwd Magazine #27. Meer lezen? Kijk dan op DuurzaamGebouwd.nl/Duurzaam-Gebouwd-Magazine.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

De rol van de compacte zonneboiler in de energietransitie

De rol van de compacte zonneboiler in de energietransitie

3 jul om 11:00 uur
timer 2 min

Onbekend maakt onbemind. Daar lopen veel duurzame ontwikkelingen tegen aan in de conservatieve bouwsector. Zo ook ...

Lees verder »

'Menukaart' voor warmtetransitie in de huursector

'Menukaart' voor warmtetransitie in de huursector

17 jun om 13:00 uur
timer 2 min

Welke rol kunnen warmtepompen, zonneboilers en biomassaketels spelen in de warmtetransitie van huurwoningen? Dat ...

Lees verder »

Gasloze Vijverhof torens in Den Haag met pv-panelen

Gasloze Vijverhof torens in Den Haag met pv-panelen

13 mei om 11:00 uur
timer 2 min

Aan het Leemansplein in Den Haag, in het Central Innovation District (CID), staan de torens ‘Vijverhof’. ...

Lees verder »

Veranderend energielandschap bij Energie Café

Veranderend energielandschap bij Energie Café

8 mei om 11:00 uur
timer 1 min

Duurzaam Gebouwd-partner Solarclarity organiseert op 23 mei een Energie Café. Tijdens de bijeenkomst staat ...

Lees verder »

Startblok Elzenhagen is modulair, circulair en BENG

Startblok Elzenhagen is modulair, circulair ...

3 mei om 13:00 uur
timer 1 min

Gemeente Amsterdam en woningcorporaties De Key en Eigen Waard werkten samen met modulair bouwbedrijf Jan Snel aan ...

Lees verder »

'Hoepel op met je zonnepanelen!'

'Hoepel op met je zonnepanelen!'

2 mei om 08:00 uur
timer 3 min

Hoe zou u het vinden als u ’s ochtends uw kantoor binnenkomt en ontdekt dat de vloer volledig bedekt is met ...

Lees verder »

Lees het Duurzaam Gebouwd Magazine ook digitaal

Lees het Duurzaam Gebouwd Magazine ook digitaal

17 apr om 11:30 uur

Het Duurzaam Gebouwd Magazine valt tegenwoordig niet alleen in papieren vorm op je mat. Je leest het nu ook digitaal, ...

Lees verder »

Silverpoint zonnepanelen: zonder busbars een hogere opbrengst

Silverpoint zonnepanelen: zonder busbars een ...

2 apr om 15:30 uur
timer 1 min

De Nederlandse PV fabrikant Autarco heeft een nieuwe stap gezet in het verbeteren van de efficiëntie van zonnepanelen. ...

Lees verder »

Grootschalige energieopslag: de noodzaak en de kansen

Grootschalige energieopslag: de noodzaak en ...

29 mrt om 13:00 uur
timer 4 min

De Conferentie Energieopslag van Eaton in de Johan Cruijff ArenA toonde aan een breed publiek kansrijke en onmisbare ...

Lees verder »

Overheid zoekt innovators voor aardgasvrije realisaties

Overheid zoekt innovators voor aardgasvrije ...

7 mrt om 13:00 uur
timer 2 min

Het is tijd voor verandering. Nederland wil niet langer afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen en zet daarom ...

Lees verder »

De uitdagingen van zonne-energie op zakelijk vastgoed

De uitdagingen van zonne-energie op zakelijk ...

26 feb om 10:30 uur
timer 1 min

Vastgoed verduurzamen aan de hand van praktijkcases. Dit onderwerp staat op het programma tijdens het seminar zonne-energie ...

Lees verder »

Save the date: DEI+ themabijeenkomsten Innovaties aardgasloze woningen, wijken en gebouwen

Save the date: DEI+ themabijeenkomsten Innovaties ...

25 feb om 08:00 uur
timer 1 min

Ben jij een ondernemer en/of eindgebruiker die investeert in een innovatie ten behoeve van aardgasloze woningen, ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up