Maximale energie halen uit wind

timer4 min
Maximale energie halen uit wind

In 2009 zocht ondernemer Alexander Suma naar een manier om de kracht van natuurlijke energiebronnen op een slimmere manier in gebouwen toe te passen. 5 jaar later voert hij samen met Heijmans zijn 1e pilotproject uit: zijn IRWES dak-unit haalt (meer) energie uit de wind.

‘De jury heeft aan IRWES van Ibis Power de eerste prijs toegekend vanwege de toepasbaarheid en flexibiliteit van dit systeem om in de bebouwde kom windenergie te produceren. Het systeem wordt modulair opgebouwd en aangepast aan het dakoppervlak van elk hoog gebouw en biedt een esthetisch aantrekkelijke oplossing. Hierdoor zijn de mogelijkheden veelzijdig en universeel.’

Aldus het juryrapport van de Herman Wijffels Innovatieprijs over Alexander Suma’s Integrated Roof Wind Energy System (IRWES). Zijn creatie won in 2012 de hoofdprijs van deze stimulerings- en aanmoedigingsprijs van de Rabobank op het gebied van duurzaamheid en innovatie. “Na die prijs kreeg ik zo veel aanbiedingen dat ik onder de radar ben gedoken om het IRWES-systeem eerst uit te ontwikkelen”, vertelt Suma. “Ik had destijds enkel een prototype.”

Slimmer en duurzamer

Zijn idee stamt uit 2009, toen hij aan de Universiteit van Miami aan zijn Ph.D werkte. “Ik zocht naar een slimmere manier om de kracht van duurzame energiebronnen volop te benutten”, legt hij uit. “In Miami viel me op dat er daar weinig aan duurzame energie werd gedaan, terwijl de mogelijkheden zeker voorhanden zijn. Daar is zon en wind genoeg.”

In tegenstelling tot de ruime mogelijkheden om energie uit zonnestralen te halen, valt dit bij wind nog erg tegen. Vandaar dat Suma zich op deze natuurlijke bron richtte, met name op de manier om windenergie efficiënter te gebruiken. Dankzij Europese subsidies ontwikkelde hij op de TU in Eindhoven zijn idee verder door, onder meer aan de hand van simulaties.

5 etages hoog

IRWES geldt als een technical novelty, zoals Suma het zelf noemt. “Het is een elegante doos van 6 bij 6 meter, die de interactie met de wind op het dak bevordert. Het is echter wel belangrijk dat de doos op een gebouw komt van minimaal 5 etages hoog.”

Twee soorten windstromingen vormen de wind op een dak: de wind die door de gevel omhoog wordt gestuwd en de horizontaal aanwaaiende wind. Door de samenvoeging van deze 2 ontstaat een extra krachtige wind, die over het dak waait. Hoewel op hoogte in de stad zijn deze windstromen volgens Suma vaak nog te zwak. “IRWES maakt gebruik van een trechtervorm richting een centrale turbine, die ervoor zorgt dat we toch energie kunnen halen uit lagere windsnelheden. Noem het maar een soort turbomotor die de luchtstroming extra snelheid meegeeft. Dit verhoogt het rendement, want in de stad ligt de windsnelheid laag. Vandaar dat deze turbine effectief is en de IRWES economisch aantrekkelijker maakt.”

Combineren met pv-panelen

Hoogbouw verbruikt volgens hem namelijk meer energie dan laagbouw. “Door de IRWES te gebruiken, kunnen bedrijven besparen op de inkoop.”

Suma pleit echter niet voor enkel het gebruik van zijn IRWES. “Het gaat om de combinatie met pv-panelen. Over het algemeen wekken ze op verschillende momenten energie op, waardoor ze goed op elkaar aansluiten. We werken inmiddels 3 jaar samen met Heijmans. Met dit bouwbedrijf werken we momenteel aan een pilotproject, waarbij we gebruik maken van elkaars kennis.”

Inmiddels hebben bedrijven 11 IRWES-units vooruit besteld voor een toekomstig project. Ze komen globaal uit 3 verschillende hoeken: investeerders en projectontwikkelaars, utiliteitssector en appartementen en sociale woningbouw.

Effecten meten met windmeters

In het traject voorafgaande aan een project levert Delta Ohm Benelux, fabrikant en leverancier van sensoren en meet- en regelapparatuur, 8 windmeters om op een dak om de effectiviteit van de turbine te voorspellen.

“Als beginnend klein bedrijf ben ik op zoek gegaan naar geschikte bedrijven om mee samen te werken”, legt Suma uit. “Toen kwam ik Delta Ohm Benelux tegen, dat dit project ook erg interessant vindt.” Dit beaamt Andrea Glezer, senior accountmanager bij Delta Ohm Benelux. “Behalve dat we graag met innovatieve bedrijven als Ibis Power samenwerken, zagen we ook direct het grote potentieel van zijn innovatieve product.”

Wat wil de klant?

De aanschaf van de acht windmeters was in eerste instantie eenmalig. “Om te zorgen dat we de juiste apparatuur verkopen, willen we altijd van de klant weten wat zijn doel is. Daarom vragen we hem wat hij wil om hem eventueel op dat gebied te kunnen helpen en adviseren.”

Inmiddels zijn beide partijen bezig om te kijken hoe en waar de apparatuur van Delta Ohm bij de op stapel staande projecten is in te passen. Hierbij verschilt per project het aantal windmeters dat wordt geplaatst. De fabrikant heeft een adviserende rol, maar Ibis Power neemt uiteindelijk de beslissing. “Dankzij onze meters krijgt Ibis Power inzicht in de effecten en kan hij hieruit conclusies trekken”, legt Glezer uit. “Wij werken graag als partners om samen te komen tot de beste resultaten voor de eindklant.”

Foto: De werking van IRWES (beeld van Heijmans)

Dit artikel is verschenen in Duurzaam Gebouwd Magazine #27. Meer lezen? Kijk dan op DuurzaamGebouwd.nl/Duurzaam-Gebouwd-Magazine.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Kennisinstituten gaan voor realisatie van aardgasvrije gebouwen en gebieden Leeuwarden

Kennisinstituten gaan voor realisatie van aardgasvrije ...

Gisteren om 16:00 uur

Tijdens het Duurzaam Gebouwd Congres in Leeuwarden hebben drie partijen de handen ineen geslagen voor een nieuwe ...

Lees verder »

Whitepaper Energieopslag en Duurzame Energie

Whitepaper Energieopslag en Duurzame Energie

In de gratis whitepaper 'Duurzame Energie: op naar de transitie!' brengen we je opnieuw op de hoogte omtrent de ...
Studententeam TU/e presenteerde LINQ op Solar Decathlon Middle East 2018

Studententeam TU/e presenteerde LINQ op Solar ...

14 jan om 14:00 uur
timer 1 min

VIRTUe, het studententeam van de Technische Universiteit Eindhoven, heeft de zesde plaats bereikt in de Solar Decathlon ...

Lees verder »

Foods Innovation Centre krijgt BREEAM-NL Outstanding

Foods Innovation Centre krijgt BREEAM-NL Outstanding

10 jan om 13:00 uur
timer 1 min

De bouw van het nieuwe Global Foods Innovation Centre van Unilever voor gezonde en duurzame voedingsinnovaties ...

Lees verder »

Opschalen van opslag is de missie

Opschalen van opslag is de missie

21-12-2018 om 13:00 uur

Na een aantal pilots met flowbatterij-opslag onder uiteenlopende condities breekt nu de fase van opschalen aan, ...

Lees verder »

Dynamische energiescan voor verduurzaming bedrijventerreinen

Dynamische energiescan voor verduurzaming bedrijventerreinen

19-12-2018 om 08:00 uur
timer 3 min

Binnen de energietransitie zijn de pijlen vooral gericht op de verduurzaming van de woningvoorraad. Broodnodig ...

Lees verder »

'Gebiedsontwikkeling is pas duurzaam als de gebruiker tevreden is'

'Gebiedsontwikkeling is pas duurzaam als de ...

18-12-2018 om 16:00 uur

Hoge duurzaamheidsambities voor gebieden, betrokkenheid en samenwerking bij de exploitatiefase en een blik op ...

Lees verder »

Duurzaam Gebouwd Congres 2019: infographic Fryslân deel 2

Duurzaam Gebouwd Congres 2019: infographic Fryslân ...

18-12-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Eerder gaven we je al inzicht in onder andere het aantal woningen in Fryslân, de hoeveelheid duurzame energie ...

Lees verder »

Duurzame energie en onderhoudscontract voor NEN in Delft

Duurzame energie en onderhoudscontract voor ...

07-12-2018 om 15:30 uur
timer 1 min

Duurzaam Gebouwd-partner Schone Energie plaatste in opdracht van Mijn Onderneming Duurzaam zonnepanelen op het ...

Lees verder »

Organisaties moeten energiemonitoring beter verankeren

Organisaties moeten energiemonitoring beter ...

03-12-2018 om 15:30 uur
timer 5 min

Door de veranderende wetgeving begint energie te leven. Ook binnen de branche van bestaand vastgoed gaan meer en ...

Lees verder »

HAUT: duurzaam wonen aan de Amstel

HAUT: duurzaam wonen aan de Amstel

30-11-2018 om 11:00 uur

Dit najaar start de bouw van HAUT, met 21 verdiepingen en 73 meter de voorlopig hoogste houten hybride woontoren ...

Lees verder »

SDE+ Zon-PV en Wind vindt gretig aftrek

SDE+ Zon-PV en Wind vindt gretig aftrek

20-11-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

De najaarsronde voor SDE+ lijkt populair. RVO.nl heeft voor deze ronde al bijna 6.000 subsidieaanvragen binnengekregen ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up