Maximale energie halen uit wind

timer4 min
Maximale energie halen uit wind

In 2009 zocht ondernemer Alexander Suma naar een manier om de kracht van natuurlijke energiebronnen op een slimmere manier in gebouwen toe te passen. 5 jaar later voert hij samen met Heijmans zijn 1e pilotproject uit: zijn IRWES dak-unit haalt (meer) energie uit de wind.

‘De jury heeft aan IRWES van Ibis Power de eerste prijs toegekend vanwege de toepasbaarheid en flexibiliteit van dit systeem om in de bebouwde kom windenergie te produceren. Het systeem wordt modulair opgebouwd en aangepast aan het dakoppervlak van elk hoog gebouw en biedt een esthetisch aantrekkelijke oplossing. Hierdoor zijn de mogelijkheden veelzijdig en universeel.’

Aldus het juryrapport van de Herman Wijffels Innovatieprijs over Alexander Suma’s Integrated Roof Wind Energy System (IRWES). Zijn creatie won in 2012 de hoofdprijs van deze stimulerings- en aanmoedigingsprijs van de Rabobank op het gebied van duurzaamheid en innovatie. “Na die prijs kreeg ik zo veel aanbiedingen dat ik onder de radar ben gedoken om het IRWES-systeem eerst uit te ontwikkelen”, vertelt Suma. “Ik had destijds enkel een prototype.”

Slimmer en duurzamer

Zijn idee stamt uit 2009, toen hij aan de Universiteit van Miami aan zijn Ph.D werkte. “Ik zocht naar een slimmere manier om de kracht van duurzame energiebronnen volop te benutten”, legt hij uit. “In Miami viel me op dat er daar weinig aan duurzame energie werd gedaan, terwijl de mogelijkheden zeker voorhanden zijn. Daar is zon en wind genoeg.”

In tegenstelling tot de ruime mogelijkheden om energie uit zonnestralen te halen, valt dit bij wind nog erg tegen. Vandaar dat Suma zich op deze natuurlijke bron richtte, met name op de manier om windenergie efficiënter te gebruiken. Dankzij Europese subsidies ontwikkelde hij op de TU in Eindhoven zijn idee verder door, onder meer aan de hand van simulaties.

5 etages hoog

IRWES geldt als een technical novelty, zoals Suma het zelf noemt. “Het is een elegante doos van 6 bij 6 meter, die de interactie met de wind op het dak bevordert. Het is echter wel belangrijk dat de doos op een gebouw komt van minimaal 5 etages hoog.”

Twee soorten windstromingen vormen de wind op een dak: de wind die door de gevel omhoog wordt gestuwd en de horizontaal aanwaaiende wind. Door de samenvoeging van deze 2 ontstaat een extra krachtige wind, die over het dak waait. Hoewel op hoogte in de stad zijn deze windstromen volgens Suma vaak nog te zwak. “IRWES maakt gebruik van een trechtervorm richting een centrale turbine, die ervoor zorgt dat we toch energie kunnen halen uit lagere windsnelheden. Noem het maar een soort turbomotor die de luchtstroming extra snelheid meegeeft. Dit verhoogt het rendement, want in de stad ligt de windsnelheid laag. Vandaar dat deze turbine effectief is en de IRWES economisch aantrekkelijker maakt.”

Combineren met pv-panelen

Hoogbouw verbruikt volgens hem namelijk meer energie dan laagbouw. “Door de IRWES te gebruiken, kunnen bedrijven besparen op de inkoop.”

Suma pleit echter niet voor enkel het gebruik van zijn IRWES. “Het gaat om de combinatie met pv-panelen. Over het algemeen wekken ze op verschillende momenten energie op, waardoor ze goed op elkaar aansluiten. We werken inmiddels 3 jaar samen met Heijmans. Met dit bouwbedrijf werken we momenteel aan een pilotproject, waarbij we gebruik maken van elkaars kennis.”

Inmiddels hebben bedrijven 11 IRWES-units vooruit besteld voor een toekomstig project. Ze komen globaal uit 3 verschillende hoeken: investeerders en projectontwikkelaars, utiliteitssector en appartementen en sociale woningbouw.

Effecten meten met windmeters

In het traject voorafgaande aan een project levert Delta Ohm Benelux, fabrikant en leverancier van sensoren en meet- en regelapparatuur, 8 windmeters om op een dak om de effectiviteit van de turbine te voorspellen.

“Als beginnend klein bedrijf ben ik op zoek gegaan naar geschikte bedrijven om mee samen te werken”, legt Suma uit. “Toen kwam ik Delta Ohm Benelux tegen, dat dit project ook erg interessant vindt.” Dit beaamt Andrea Glezer, senior accountmanager bij Delta Ohm Benelux. “Behalve dat we graag met innovatieve bedrijven als Ibis Power samenwerken, zagen we ook direct het grote potentieel van zijn innovatieve product.”

Wat wil de klant?

De aanschaf van de acht windmeters was in eerste instantie eenmalig. “Om te zorgen dat we de juiste apparatuur verkopen, willen we altijd van de klant weten wat zijn doel is. Daarom vragen we hem wat hij wil om hem eventueel op dat gebied te kunnen helpen en adviseren.”

Inmiddels zijn beide partijen bezig om te kijken hoe en waar de apparatuur van Delta Ohm bij de op stapel staande projecten is in te passen. Hierbij verschilt per project het aantal windmeters dat wordt geplaatst. De fabrikant heeft een adviserende rol, maar Ibis Power neemt uiteindelijk de beslissing. “Dankzij onze meters krijgt Ibis Power inzicht in de effecten en kan hij hieruit conclusies trekken”, legt Glezer uit. “Wij werken graag als partners om samen te komen tot de beste resultaten voor de eindklant.”

Foto: De werking van IRWES (beeld van Heijmans)

Dit artikel is verschenen in Duurzaam Gebouwd Magazine #27. Meer lezen? Kijk dan op DuurzaamGebouwd.nl/Duurzaam-Gebouwd-Magazine.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c125 c225 c243
Duurzaamheidspakket zorgt voor labelsprong in Hengelo

Duurzaamheidspakket zorgt voor labelsprong in ...

Gisteren om 11:00 uur
timer 3 min

Mike Pellewever en zijn vriendin Lianne zijn sinds kort de trotse eigenaren van hun eerste woning aan de Johan ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c184 c243
Uiterst duurzaam huis met verrassende innovaties

Uiterst duurzaam huis met verrassende innovaties

1 mei om 10:01 uur
timer 7 min

Je kunt met grote gebaren, veel discussies en talloze vergaderingen de verduurzaming een forse duw in de rug geven, ...

Lees verder »

c21 c125 c127 c172 c225 c243
Delen: de sleutel in de energietransitie

Delen: de sleutel in de energietransitie

26 mrt om 09:30 uur

In Voorhout staan 33 Plus op de Meter-woningen in de wijk Hooghkamer. Dit is niet zomaar een voorbeeldproject, ...

Lees verder »

c21 c125 c225
Onderzoek: biomassa beter voor klimaat dan aardgas

Onderzoek: biomassa beter voor klimaat dan aardgas

11 mrt om 10:00 uur
timer 2 min

Royal HaskoningDHV deed onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) naar de klimaatvriendelijkheid ...

Lees verder »

c21 c125 c184 c225 c243
Primagaz Benelux sluit zich aan bij Duurzaam Gebouwd

Primagaz Benelux sluit zich aan bij Duurzaam ...

12 feb om 13:01 uur
timer 3 min

Primagaz Benelux, leverancier van duurzaam biopropaangas voor particulieren en professionals, heeft zich als partner ...

Lees verder »

c21 c125 c225
Slotcongres AZEB op Building Holland 2020

Slotcongres AZEB op Building Holland 2020

4 feb om 08:00 uur
timer 1 min

Op 24 maart ’s van 13 tot 17 uur sluit het AZEB-project in Nederland af met het AZEB Slotcongres tijdens ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
De kansen voor hernieuwbare energie in 2020

De kansen voor hernieuwbare energie in 2020

9 jan om 16:10 uur
timer 1 min

Om de klimaatdoelstellingen te kunnen halen, moet er in Nederland nog heel wat gebeuren. Het Solarclarity Energie ...

Lees verder »

c21 c125 c127 c225
Innovatieve gevel prijkt aan energieleverende woontoren

Innovatieve gevel prijkt aan energieleverende ...

9 jan om 13:01 uur
timer 5 min

Gelegen in een van de hipste wijken ter wereld verrijst de energieleverende woontoren BOLD. Aan de overkant van ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c140
Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

Uiterst korte bouwtijd door integrale samenwerking

04-12-2019 om 14:00 uur
timer 2 min

Je hebt nog een week om je project voor de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards 2020 in te zenden. Een van de winnaars ...

Lees verder »

c21 c125 c225 c243
Bewoners enthousiasmeren voor de warmtetransitie

Bewoners enthousiasmeren voor de warmtetransitie

04-11-2019 om 07:00 uur
timer 5 min

In de transitie naar een aardgasvrije gebouwde omgeving komen in veel gemeenten nieuwe warmtenetten in beeld. ...

Lees verder »

c21 c26 c125 c185
Floriade 2022 wordt groener en duurzamer dan ooit

Floriade 2022 wordt groener en duurzamer dan ...

28-10-2019 om 15:00 uur
timer 5 min

De contouren voor de Floriade in 2022 worden zichtbaar. Het eerste vastgoed verrijst binnenkort op het Floriade-terrein ...

Lees verder »

c21 c125 c184 c225 c243
Met de groengasrevolutie van Bareau hoef je niet #VanGasLos

Met de groengasrevolutie van Bareau hoef je ...

11-10-2019 om 16:00 uur
timer 4 min

Behoud alle gasleidingen en ga niet #VanGasLos, stelt Kirsten Zagt. En vervang het ‘normale’, opgewaardeerde ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up