Uitdagende constructie vereist zekerheid

Uitdagende constructie vereist zekerheid

Het Kindcentrum ‘De Vlinder’ in Deventer is een belangrijk onderdeel van de wijkvernieuwing van de Rivierenwijk. De Vlinder wordt een ontmoetingsplek en middelpunt van de wijk, met een school, consultatiebureau en peuter- en kinderopvang.

Het ontwerp van het gebouw, dat qua bovenaanzicht wel wat wegheeft van een vlinder, is bijzonder. Waar Nederlandse bouw zich over het algemeen kenmerkt door betonnen en bakstenen constructies, wordt dit gebouw traditioneel opgetrokken door middel van houtskeletbouw. De buitengevel kenmerkt zich door een gebogen aansluiting van buitenplafond naar buitenwand. Die ronde vormen vragen om een speciale afwerking.

Uitdagende constructie

Betrokken bij het project zijn Knauf, de KlaassenGroep en DOK architecten. Dennis Scholten is projectleider bij de KlaassenGroep en vertelt over de uitdaging: “Bijzonder is de houtskeletbouw, met imposante liggers die de draagstructuur omvatten. De grote overspanning van de vloer en de gebogen randliggers, ook wel ‘hockeysticks’ genoemd, zijn uniek. Je kunt wel stellen dat deze opmerkelijke constructie op zichzelf een uitdaging is. Hout gedraagt zich anders dan bijvoorbeeld een betonconstructie en dat betekent andere akoestische, bouwfysische en brand-eigenschappen.” Het Kindcentrum ‘De Vlinder’ in Deventer is een belangrijk onderdeel van de wijkvernieuwing van de Rivierenwijk. De Vlinder wordt een ontmoetingsplek en middelpunt van de wijk, met een school, consultatiebureau en peuter- en kinderopvang.

Uitgebreid advies

Bij de uitvoering van dit bijzondere project moest elk risico uitgesloten worden: de gebogen constructie moest goed zijn en blijven. Op basis van alle wensen en specificaties werd door Knauf een uitgebreid advies uitgebracht. Geadviseerd werd om het gehele overstek te voorzien van het Knauf Aquapanel Outdoor systeem. Aquapanel is een cementgebonden plaat die ook bij ronde constructies kan worden toegepast. Doorslaggevend voor deze keuze was de garantie die de opdrachtgever kreeg door toepassing van KnaufZeker prestatiegarantie. Deze garantie houdt in dat de opdrachtgever de zekerheid krijgt dat de gewenste prestaties ook daadwerkelijk gerealiseerd worden.

Proefopstelling

De gebogen overgangen hebben een radius van slechts 700 millimeter en hier moest een geschikte oplossing voor worden bedacht. Er werd verder gegaan dan alleen schriftelijk advies; Knauf maakte een mock-up met verschillende mogelijkheden, om zowel de KlaassenGroep, opdrachtgever als DOK architecten een een-op-een indruk te geven van hoe de gebogen constructie er in werkelijkheid uit komt te zien. De betrokken partijen konden deze waarheidsgetrouwe proefopstelling fysiek (op ooghoogte) in de Knauf Akademie komen bekijken, voelen en beoordelen wat de beste oplossing was.

Reduceren van faalkosten

Scholten: “Deze proefopstelling heeft verschillende forse voordelen. Het zelf voelen, zien en ervaren is van groot belang. Je kunt het plaatje uitdenken, maar het helpt om bijvoorbeeld de bijzondere hoekoplossing in de praktijk te zien voordat je aan de slag gaat. Vanzelfsprekend betekent dit ook financiële winst, want het reduceert faalkosten. Ten slotte is dit wederom een moment waarop je met de betrokken partijen samenkomt en meer gevoel krijgt bij het project.”

Lichte, dunne (buigzame) plaat

Een vereiste was dat de pleisterdrager gebogen kan worden. “Natuurlijk waren we benieuwd hoe dat er in werkelijkheid uit kwam te zien. We vroegen ons onder andere af hoe het stucwerk eruit zou zien en hoe lang we erover zouden doen.” Tijdens het maken van de mock-up kwam Knauf tot de conclusie dat de beoogde beplating van 12 millimeter dikte niet haalbaar was. Gedurende het proces tot de uiteindelijke keuze is dat op een flexibele manier opgelost, met een 8 millimeter plaat. De toepassing van de nieuwe Knauf Aquapanel SkyLite plaat bleek, ook esthetisch, het meest geschikt. Deze plaat is lichter en dunner dan bestaande buitenplaten en daarmee gemakkelijker te buigen in de kleine radius van de kromming. De beplating zal worden afgestuct met basislaag Knauf SM 700 en een witte afwerklaag Knauf LP 221.

Primeur

Het Kindcentrum project is het eerste project in Nederland waar de Aquapanel SkyLite is toegepast en de toepassing van SkyLite in gebogen vorm is zelfs wereldwijd een primeur. Door toepassing van KnaufZeker garantie op de constructie kreeg de KlaassenGroep de 100% zekerheid waarnaar hij op zoek was. Vanwege de bijzondere aansluitingen en rondingen konden geen standaard profielen worden toegepast. In samenspraak met profielenspecialist Ceves Vergeer zijn speciale dilatatieoplossingen en profielen ontwikkeld.

Karakteristiek hout

Aan de buitenkant zal de houten onderconstructie uiteindelijk weggewerkt worden, maar aan de binnenkant blijft het hout zichtbaar een blijvend karakteristieke uitstraling geven. DOK architecten wilde daar gebruikmaken van de houten balken om een bepaald esthetisch schaduweffect te realiseren. Dat vergde een speciale aansluiting van de wanden op de houten elementen. Gedetailleerde tekeningen zorgden voor extra inzicht in de noodzakelijke aanpassingen.

Binnenwanden: isolatie en meer

De wens was de toepassing van een enkele beplating, om slanke wandconstructies te bouwen en de kosten voor verwerking binnen de perken te houden. Door alle binnenwanden van Knauf Diamond Board platen te voorzien, kan worden voldaan aan die wens. Diamond Board heeft daarnaast extra eigenschappen op het gebied van geluidsisolatie, stootvastheid, vocht- en brandwerendheid. Naast de buitenbekleding wordt ook de gehele binnenafbouw uitgevoerd conform KnaufZeker, waardoor alle bouwfysische eisen gegarandeerd worden gehaald.

Stand van zaken

Inmiddels is de montage van de gebogen buitenbeplating in volle gang. Knauf is tijdens de bouwfase aanwezig om waar nodig te ondersteunen. Naar verwachting zal het project eind januari 2015 worden opgeleverd.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Wat is een retentiedak en welke systemen zijn er? 

Wat is een retentiedak en welke systemen zijn ...

11-12-2018 om 08:00 uur

Een retentiedak heeft als functie het tijdelijk opslaan van regenwater en/of het vertraagd afvoeren hiervan. De ...

Lees verder »

Daktegeltax

Daktegeltax

06-12-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

Erik Steegman: Het is alweer een tijd geleden dat het woord tuintegeltax hardop is uitgesproken. Dat komt mede door de reuring ...

Lees verder »

Gevels, daken en straten als bron van energie

Gevels, daken en straten als bron van energie

16-11-2018 om 15:30 uur
timer 4 min

TNO organiseerde een minisymposium over gevels, daken en straten als energiebron. Design gaat soms ten koste van ...

Lees verder »

‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch naar de circulaire economie’

‘Wij zijn klaar voor een definitieve switch ...

01-11-2018 om 16:00 uur
timer 3 min

De kanteling richting een economie zonder afval is in volle gang. Overal in Nederland zien we initiatieven ontpoppen, ...

Lees verder »

Webinar belicht do’s en don’ts voor duurzame renovatie

Webinar belicht do’s en don’ts voor ...

04-10-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Het webinar ‘Handvatten voor duurzame woningrenovatie’ vindt plaats op 9 oktober van 12.30 tot 13.30 ...

Lees verder »

Winst van groene daken onder de loep

Winst van groene daken onder de loep

27-09-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Green Deal Groene Daken bracht in kaart wat de winst van groene daken is. Op basis van 30 wetenschappelijke bronnen ...

Lees verder »

De fundamenten voor een goede thermische isolatie

De fundamenten voor een goede thermische isolatie

26-09-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Hogere eisen aan thermische isolatie, luchtdichtheid, geluidisolatie en brandwerendheid vragen om meer ...

Lees verder »

Seminar neemt brandveiligheid van gevels onder de loep

Seminar neemt brandveiligheid van gevels onder ...

19-09-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

De brandveiligheid van gevels komt onder de aandacht tijdens het Fire Seminar op 20 september 2018. Inschrijven ...

Lees verder »

Monumentaal pand De Tinfabriek krijgt refresh

Monumentaal pand De Tinfabriek krijgt refresh

04-09-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Een duurzame en inspirerende omgeving, dat is wat De Tinfabriek uit Naarden beoogt. Het industriële en monumentale ...

Lees verder »

‘4 manieren om belangen van bewoners mee te nemen’

‘4 manieren om belangen van bewoners mee ...

30-08-2018 om 11:00 uur
timer 4 min

De verduurzaming van vastgoed is een belangrijke driver voor veel partijen in de bouw- en vastgoedsector. Toch ...

Lees verder »

7 aandachtspunten voor de spouwmuur in whitepaper

7 aandachtspunten voor de spouwmuur in whitepaper

29-08-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Het belang van een goede thermische schil om energiezuinig te bouwen komt onder de aandacht in de whitepaper ‘Optimalisering ...

Lees verder »

Nieuwe hoofdkantoor Europees Octrooibureau is lang, slank én duurzaam

Nieuwe hoofdkantoor Europees Octrooibureau is ...

27-08-2018 om 11:00 uur
timer 1 min

Het nieuwe, duurzame kantoor van het Europees Octrooibureau in Rijswijk is eerder deze zomer officieel geopend ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up