Tweede leven voor Rotterdamse Fenixloodsen

Tweede leven voor Rotterdamse Fenixloodsen

Mede dankzij de revitalisering van het Deliplein staat Katendrecht niet langer bekend als een van de slechtste, maar een van de beste wijken van Rotterdam. Nu zijn de aangrenzende Fenixloodsen aan de beurt. "Bij deze gebiedsontwikkeling kijken we naar de toekomst, met respect voor het verleden."

Tijdens het interview trekt de mist weg uit de Rijnhaven. Langzaam maar zeker wordt dan duidelijk waarom Heijmans zo veel tijd en moeite steekt in het tweede leven van de loodsen Fenix 1 en Fenix 2: aan de andere kant van het water doemen hotel New York, het nieuwe Luxor-theater en de 149 meter hoge toren De Rotterdam op. "Van dit uitzicht gaat mijn hart sneller kloppen", geeft Rotterdammer Christiaan Cooiman direct toe.

De ontwikkelingsmanager van Heijmans wil daarom een van de appartementen kopen, die over 2 jaar boven op de huidige loods staan. "Over een jaar of 10 kan dan een van mijn kinderen hier wonen."

Restauratie met nieuwbouw

Over een halfjaar begint Heijmans aan de restauratie van deze loods. Op de loods komt een tussenstuk, dat met een zware constructie de woonlagen erboven ondersteunt. Terwijl het bouwbedrijf het rauwe, nautische karakter van de voormalige loods in stand houdt, worden de woonlagen juist licht en hoog: zowel in de constructie als in de beleving.

Iedere woonlaag heeft een oppervlakte van 2.600 m2 en zijn vrij in te delen. Met name dit laatste aspect roemt Cooiman. "Dit is nog nooit eerder vertoond. Met 4 verdiepingen aan de zuidkant en 8 aan de noordkant kunnen de toekomstige bewoners zelf hun eigen stukje kiezen om te wonen. Van 40 m2 tot 200 m2, het is allemaal mogelijk. Om alles passend en sluitend te maken, houden we zelf de regie in handen. Zo zorgen we ervoor dat alles aansluit volgens het Bouwbesluit."

Renovatieprojecten in Katendrecht

Inmiddels is 80% van het woonoppervlak in de Fenix 1 verkocht. Eenvoudig was de aanloop naar dit succes niet. “Katendrecht was lang een van de minst populaire wijken van Rotterdam. Samen met de gemeente Rotterdam en woningcorporatie Woonstad Rotterdam hebben we delen van deze wijk aangepakt. Zo zijn in Katendrecht-Zuid 16 nieuwe woningen gebouwd, waaronder 21 vrije kavels. Deze woningen liggen vlak bij het SS Rotterdam, dat inmiddels wordt ingezet als drijvend multicultureel centrum met een hotel, bars en restaurants.”

Daarnaast heeft Heijmans het Deliplein een impuls gegeven. “Door de drempel te verlagen om Katendrecht te bezoeken, wilden we het vertrouwen winnen van mogelijk toekomstige bewoners. In de ruil voor een financiële bijdrage hebben we Theater Walhalla gevraagd om diverse openbare evenementen te organiseren.”

Met succes, want inmiddels vindt hier onder meer de Nacht van de Kaap en de Ronde van Katendrecht plaats. “Daarnaast is dit een van de plekken waar in het verleden het Internationaal Filmfestival Rotterdam films heeft laten zien. Het doel van deze evenementen is dat mensen weer graag naar Katendrecht komen. En daarin zijn we geslaagd.” Inmiddels hebben diverse partijen en kopers besloten om zich hier te vestigen.

Toekomst en verleden

Mede dankzij deze evenementen geldt Katendrecht volgens Cooiman als een van de populairste wijken van Rotterdam. Met Fenix 1 wil Heijmans daarop voortborduren. “Het gaat ons niet enkel om dit gebouw: we zoeken naar de juiste combinatie tussen maatschappelijke en openbare ruimte”, legt Cooiman uit. “Behalve Walhalla komen in de huidige loods onder meer een bierbrouwerij, een bed&breakfast en het kindercircus Rotjeknor.”

Bij de restauratie houdt Heijmans rekening met de vroegere invulling van de Fenixloods. “In het verleden sloegen emigrerende Nederlanders hier hun koffers op, die later op de schepen werden geladen. De vroegere naam San Francisco verwees naar hun reisbestemming. Op de begane grond zijn bijvoorbeeld treinrails zichtbaar en die houden we in stand. Als we renoveren kijken we uiteraard naar de toekomst, maar wel met respect naar en verwondering voor het verleden.”

Wko-installatie met nieuwe riolering

Bij de restauratie en nieuwbouw van de loods maakt Heijmans gebruik van duurzame producten. “Zo komt er een groendak en installeren we een wko-installatie”, legt hij uit. Die installatie maakt gebruik van de Hydrea Thermpipe, een vondst van Heijmans, Socea en Frank. “Omdat de riolering hier toch al aan vervanging toe was, hebben we de gemeente Rotterdam voorgesteld om deze rioolpijp hiervoor te gebruiken. De pijp wekt op een duurzame manier energie door de warmte van het rioolwater te gebruiken. In de binnenschil zit een kunststof spiraalwikkelleiding als warmtewisselaar, waar schoon water doorheen stroomt. Die wisselaar en een warmtepomp zorgen ervoor dat dit water elders ruimten verwarmt.”

Effect op de omgeving

De oplevering van Fenix 1 staat gepland voor 2017. “Daarna willen we eerst het effect op de omgeving zien”, vertelt Cooiman die uitlegt dat Heijmans zich niet enkel richt op deze loods. “We zijn van plan om diverse andere gebouwen in Katendrecht duurzaam te restaureren of renoveren.”

Voorlopig heeft het bouwbedrijf daar geen haast bij. “In Fenix 2 zit nu Fenix Food Factory, waar diverse kleine bedrijven zitten op het gebied van eten en drinken. Deze loods biedt daarnaast tijdelijk ruimte voor vergaderingen, presentaties, diners en borrels. Tot de oplevering van Fenix 1 blijft dat zo, daarna zijn de ondernemer welkom de overstap naar Fenix 1 te maken. Dan kunnen we de ontwikkeling van Fenix 2 ook vormgeven.”

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c41 c134 c225 c237 c265
Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

Lees nu ‘Bouwen aan de toekomst van wijken’

De toekomst van wijken staat centraal in het nieuwste e-zine van Duurzaam Gebouwd. Je leest hem gratis in onze kennisbank en opent hem direct via deze link.

Lees verder

c134 c225 c260 c278
Groei! verbindt parken en groengebieden in Amsterdam Overamstel

Groei! verbindt parken en groengebieden in Amsterdam ...

Met een nieuwbouwproject in Amsterdam Overamstel levert bouwende ontwikkelaar VORM 223 woningen op in een natuurinclusieve, klimaatbestendige en duurzame omgeving.

Lees verder

c21 c134 c169 c225 c259 c265
Scoren met duurzaamheid in Spaanse voetbalcompetitie

Scoren met duurzaamheid in Spaanse voetbalcompetitie

Bedrijven uit de Benelux worden uitgenodigd deel te nemen aan een duurzaamheidschallenge met als doel het verminderen van de milieu-impact en het bevorderen van ...

Lees verder

c21 c134 c135 c225
Klimaatbestendige regels voor nieuwe gebiedsontwikkelingen

Klimaatbestendige regels voor nieuwe gebiedsontwikkelingen

Klimaatverandering zorgt ervoor dat we op een andere manier met water moeten omgaan. Vooral waterschappen hebben daar nadrukkelijk mee te maken, maar zijn slechts ...

Lees verder

c21 c54 c134 c160 c259
Geen stikstofmiljoenen, maar een deltaplan voor de bouw

Geen stikstofmiljoenen, maar een deltaplan voor ...

In Nederland worden problemen in silo’s geplaatst en opgelost met geld. Heel veel geld. De bouwsector heeft een grondstoffenprobleem met als gevolg heel hoge ...

Lees verder

c21 c134 c135 c185 c225
Veel ondertekenaars van convenant verduurzaming woningbouw

Veel ondertekenaars van convenant verduurzaming ...

De provincie Utrecht en de Metropoolregio Amsterdam hebben een convenant opgesteld om nieuwe woningen op een duurzame en toekomstbestendige manier te kunnen bouwen. ...

Lees verder

c21 c134 c225 c259 c278
Congres over natuurinclusief bouwen: inspiratie en oplossingen

Congres over natuurinclusief bouwen: inspiratie ...

Natuurinclusief bouwen zit in de lift. Gelukkig maar, want de klok tikt door. Toch is de praktijk weerbarstig. Tussen droom en daad liggen praktische bezwaren. ...

Lees verder

c21 c134 c160 c185 c225
Samen impact maken voor mens en milieu

Samen impact maken voor mens en milieu

Partijen die werkelijk op circulariteit sturen, creëren waarde voor mens en milieu. Ziedaar de inzet van ontwikkelaar HD Groep, de nieuwe partner van Duurzaam ...

Lees verder

c21 c125 c134 c225 c265
Impulsen voor verduurzaming van bedrijventerreinen

Impulsen voor verduurzaming van bedrijventerreinen

Naast individuele woningeigenaren en ondernemers is het ook voor hele bedrijventerreinen onontkoombaar én op de lange termijn rendabel om de energietransitie ...

Lees verder

c21 c134 c225 c243
Relatie-event Eneco belicht succesfactoren en uitdagingen gebiedsontwikkeling

Relatie-event Eneco belicht succesfactoren en ...

Een succesvolle gebiedsontwikkeling gaat om meer dan alleen een toekomstbestendig energiesysteem dat aan behoeften voor warmte en koude kan voldoen. Lagere woonlasten ...

Lees verder

c21 c134 c225 c268
Hoogste prefab toren ter wereld opgeleverd

Hoogste prefab toren ter wereld opgeleverd

Bij de bouw van de Rotterdamse woontoren De Zalmhaven is zoveel mogelijk rekening gehouden met de omgeving. Mede in het licht van de bouwveiligheid werd daarom ...

Lees verder

c21 c125 c134 c225
Thermisch smart grid maakt verbinding in Linck in de Binck

Thermisch smart grid maakt verbinding in Linck ...

De Haagse Binckhorst, ooit vooral bekend als bedrijventerrein, ondergaat de laatste jaren een enorme transformatie, waardoor ook wonen weer veel interessanter is ...

Lees verder

Reacties

Wil graag op de hoogte gehouden worden wat de fenixlofts betreft

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up