Herkenbaar vernieuwd en geschikt voor hergebruik

Herkenbaar vernieuwd en geschikt voor hergebruik

Het gemeentehuis in Oldebroek was al enige jaren dringend aan renovatie toe. Maar wat doe je op momenten dat gemeentelijke herindelingen aan de orde van de dag zijn, het beschikbare budget minimaal is en de burgers in tijden van crisis kritisch kijken waar overheden hun geld aan uitgeven? 

Juist, je renoveert met de hand op de knip en met gezond verstand. Architect Alex Drost van 4D Architecten noemt het ‘herkenbaar vernieuwen’. Het gebouw uit 1980 was niet alleen fysiek toe aan renovatie, ook de ontvangst van bezoekers voldeed niet meer aan de huidige tijd. Op 10 september 2014 opende het gemeentehuis het nieuwe Klant Contact Centrum (KCC).

Geen extra geld vrijgemaakt

Een grondige renovatie van het interieur en optimalisatie van de bouwkundige opzet resulteerde in een publiekscentrum met een open en frisse uitstraling zonder concessies te doen aan de herkenbare identiteit van het gebouw. Totale kosten van de renovatie: zo’n € 750.000. “Alle financiële middelen waren beschikbaar vanuit de bezuinigingen, die we eerder al hadden gerealiseerd vanuit uitstel van onderhoud. We hebben dus geen extra geld hoeven vrijmaken”, meldt de verantwoordelijke ambtenaar trots.

Overheid als voorbeeldfunctie

Op het moment dat renovatie niet meer kon worden uitgesteld, werd besloten om te renoveren met in het achterhoofd een mogelijke verkoop van het gebouw binnen een afzienbare tijd aan een externe partij. “Daar is goed over nagedacht”, legt Drost uit, “niet alleen vanwege de centen, maar ook omdat de overheid een voorbeeldfunctie heeft. Je vernieuwt een gebouw, maar wilt graag dat het ook zijn functionaliteit houdt op het moment dat jij weg bent. Dat het dus interessant is voor een volgende partij en niet leeg blijft staan. We hebben bijvoorbeeld alle logo’s en emblemen, die bij het gemeentehuis horen, zo aangebracht dat ze ook eenvoudig zijn te verwijderen. Logo’s met stickers en de tekst die ooit in de banken van de raadsleden stond gegraveerd, werd overgenomen in schilderijen aan de muur. In onze ogen heeft dat ook te maken met  verduurzaming.”

Hart van het gemeentehuis

Het KCC was de eerste uitdaging waar architect Drost aan moest voldoen. Door de voormalige trouwzaal te integreren in de raadszaal werd ruimte gecreëerd voor een nieuwe Klant Contact Centrum. Dit centrum vormt nu het hart van het gerenoveerde gemeentehuis. “Voorwaarde was dat het laagdrempelig moet zijn voor bezoek. De ambtenaren ontvangen hier burgers, die voor zich voor allerlei zaken melden. We hebben 4 open ruimtes, die van elkaar worden afgeschermd door akoestische schermen. Daarnaast zijn er 2 spreekkamers voor meer privacygevoelige gesprekken. De balie is vervangen door een tafel om het geheel een vriendelijker uitstraling te geven. Optisch loopt die tafel door alle ruimtes heen.”

KCC
Het KCC is nieuw en vormt nu het hart van het gemeentehuis van het Gelderse Oldebroek.

Duurzame verlichting

Een 2e punt van aandacht was het plafond. In de oude situatie bestond dat plafond uit bruine houten schroten. Het oorspronkelijk plan was om deze schroten van een kleurtje te voorzien, maar dat bleek praktisch niet uitvoerbaar. Dus viel het besluit om het schrotenplafond te verwijderen en te vervangen door een lichtgekleurd Focus LP–systeemplafond van Ecophon, met plafondplaten variërend in breedtes van 15, 30 en 60 centimeter. Architect Drost was met name gecharmeerd van dit plafond vanwege het lijnenspel.

Hierdoor werd het noodzakelijk, maar ook veel eenvoudiger om de armaturen te vervangen. Hier gaf lichtexpert Rik Nijs van Haco Lichtprojecten invulling aan. “In de oude situatie werden tl-armaturen afgeschermd met roosters. In de nieuwe situatie hebben we gekozen voor led-downlighters.”

Besparing door ledverlichting

Als het gaat over energiebesparing merkt hij dat er nog veel misverstanden bestaan over duurzame verlichting. “In principe is led energiezuiniger, maar je moet wel kijken naar de benodigde lichtopbrengst op de werkplek. Het voordeel van de nieuwe situatie is dat de armaturen deels dimbaar zijn, waarbij het mogelijk is om elke gewenste lichtsituatie te creëren en daarbij ook onderscheid te maken tussen werkplekken en looppaden. Dat zorgt voor de nodige besparing. Daarnaast was in de oude situatie sprake van 286 armaturen met een vermogen van 24 Watt. In de nieuwe situatie hadden we nog maar 160 armaturen met een vermogen van 14 Watt  nodig. Het totaal geïnstalleerd vermogen is gedaald van circa 6.800 Watt naar circa 3.000 Watt voor de gangzones en de raadszaal. Het lichtniveau is echter zo’n 2 tot 3 keer hoger geworden. Daarnaast zorgden minder armaturen ook nog eens voor een aanzienlijke besparing op bijvoorbeeld de bekabeling.”

Foto boven: Over herkenbaarheid gesproken: de opvallende houten wenteltrap bleef intact en vormt een scherp contrast met de aangepaste moderne uitstraling van de rest van de entree. 

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Duurzaam en dementievriendelijk thuis in Gouda

Duurzaam en dementievriendelijk thuis in Gouda

10 sep om 10:00 uur
timer 3 min

Hoe pas je een dementievriendelijk ontwerp het beste toe binnen een monumentaal pand met een rijke geschiedenis?

Lees verder »

Outletcenter SugarCity behaalt BREEAM-NL Ontwerpcertificaat

Outletcenter SugarCity behaalt BREEAM-NL Ontwerpcertificaat

5 sep om 16:00 uur
timer 1 min

Waardering voor unieke herontwikkeling industrieel erfgoed in Amsterdam.

Lees verder »

Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ in Diemen-Zuid

Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ ...

28 aug om 10:00 uur
timer 4 min

Steeds vaker worden leegstaande kantoorgebouwen getransformeerd tot werkplekken, hotelkamers of prima leefbare ...

Lees verder »

Fotofinish bij Solar Decathlon 2019

Fotofinish bij Solar Decathlon 2019

29 jul om 14:30 uur
timer 2 min

Twee weken lang ging het Delftse MOR-team op kop bij de internationale studentencompetitie voor een duurzaam en ...

Lees verder »

Studenten TU Delft halen finish zonder puntverlies

Studenten TU Delft halen finish zonder puntverlies

16 jul om 15:58 uur
timer 2 min

Op de bouwplaats ‘Solar Village’ in Szentendre dingen Delftse studenten mee naar de hoofdprijs van ...

Lees verder »

Onthulling energiepositieve woning MOR

Onthulling energiepositieve woning MOR

31 mei om 09:47 uur
timer 1 min

De Solar Decathlon Europe 2019 werpt letterlijk zijn schaduw vooruit dankzij het prototype op de campus van de ...

Lees verder »

Uitbreiding proef SamenZonderAsbest in Groningen

Uitbreiding proef SamenZonderAsbest in Groningen

20 mei om 12:30 uur
timer 2 min

De pilot SamenZonderAsbest wordt flink uitgebreid door een bijdrage van 600 duizend euro uit het Nationaal Programma ...

Lees verder »

Standaard oplossing voor solide overstek bij renovaties

Standaard oplossing voor solide overstek bij ...

30 apr om 08:00 uur
timer 1 min

Het maken van een overstek bij een te renoveren woning is niet altijd even eenvoudig. Een speciale constructie ...

Lees verder »

Hotspot voor circulariteit en duurzaamheid in Zeeland

Hotspot voor circulariteit en duurzaamheid in ...

29 apr om 08:00 uur
timer 6 min

Zeeuws bureau wil oude industriële omgeving transformeren tot showcase voor duurzame, circulaire bedrijvigheid ...

Lees verder »

‘Transitie begint bij je eigen overtuiging dat het anders moet’

‘Transitie begint bij je eigen overtuiging ...

15 apr om 08:00 uur
timer 4 min

Om verduurzaming echt te versnellen, moeten we eerst ons innerlijke vuur aanwakkeren voor verandering. Met die ...

Lees verder »

Merosch wint Ondernemersprijs Midden-Holland

Merosch wint Ondernemersprijs Midden-Holland

25 jan om 10:00 uur
timer 1 min

Adviesbureau maakt van gebouw uit de jaren vijftig een modern, gasloos en energieneutraal kantoor.

Lees verder »

Van inefficiënt kantoor naar energiepositief appartement

Van inefficiënt kantoor naar energiepositief ...

16 jan om 09:00 uur
timer 5 min

Studenten van de TU Delft gaan voor goud tijdens de Solar Decathlon Europe 2019. Hun plan voor modulaire appartementen ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up