Spanningsveld op Eindhoven Airport

Spanningsveld op Eindhoven Airport

Het Europese commandocentrum EATC krijgt een nieuw, zeer duurzaam en multifunctioneel commandocentrum op Eindhoven Airport.

Het European Air Transport Command voert operationele controle uit van het militair luchtervervoer van België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg, Spanje, Italië en Nederland. Een aantal defensieonderdelen van deze landen wordt in dit hoofdkwartier van circa 9.000 mondergebracht. In het nieuwe commandocentrum  bevinden zich onder andere een mission-controlcentrum, flexibel indeelbare kantoren en vergader- en congresruimtes.

Geheimhouding met transparante bouw

Architectenbureau Paul de Ruiter, landschapsarchitect Buro Lubbers en Dura Vermeer hebben gezamenlijk de Design & Build-competitie gewonnen en realiseren het nieuwe commandocentrum in opdracht van het Rijksvastgoedbedrijf. Namens het architectenbureau is Noud Paes intensief betrokken bij het ontwerp. “De werkzaamheden die hier uitgevoerd worden, zijn voor een groot deel geheim. Het ligt voor de hand om er dan een soort bunker van te maken. Wij wilden juist een open en transparante omgeving creëren,waarbij de vitale onderdelen van het pand afgeschermd kunnen worden. Die geheimhouding en de hoge mate van beveiliging in combinatie met de transparante bouw zoals wij die nastreven, zorgen samen voor een interessant spanningsveld. Voor het oog hebben we er een publiek gebouw van gemaakt, terwijl het tegelijkertijd zeer goed beveiligd is.”

Bij het ontwerp heeft het architectenbureau onder meer gemaakt van een energiezuinig verlichtingsontwerp met een aanwezigheidsdetectie en daglichtafhankelijke regeling. De spinklerinstallatie wordt gevoed via de bron en is dus niet aangesloten op de waterleiding. Daarnaast is het gebouw voorzien van een warmtepomp met warmte- en koude-opslag.

Atrium met veel ontmoetingsplekken

Een open en helder atrium vormt het hart van het gebouw. Het verbindt de vergader- en kantoorruimten met elkaar en nodigt uit tot Europees samenwerken.“De gebuikers van het gebouw vormen een gemêleerd, internationaal gezelschap. We hebben getracht om eilandvorming te voorkomen en veel ontmoetingsplekken te creëeren. Deels bevinden die zich in het atrium. De pantries met bijvoorbeeld de koffieapparaten bevinden zich aan de randen van dit atrium. Ook daar vinden spontane ontmoetingen plaats.”

Het atrium, het hart van het gebouw, is een uitstekende plek voor ontmoeting.

Opvallend aan het gebouw zijn de daglicht gestuurde gevels. “De noord-, oost- en westgevel beschikken over teruggelegd glas, zodat er geen directe inval van zonlicht is. De horizontale vlakken, de vensterbanken, zijn voorzien van aluminium, zodat het zonlicht via deze vlakken de ruimtes binnenkomt. Zo maken we optimaal gebruik van het daglicht, maar hou je de zon buiten. Bij de zuidgevel is de gevel voorzien van een geperforeerde huid, zodat ook daar geen dirct zonlicht binnenkomt.”

De zogeheten sheddaken voorkomt opwarming van het atrium. “Deze daken zijn aan de noordzijde voorzien van ramen en zorgen voor een diffuse lichtinval. Aan de zuidzijde bieden ze de mogelijkheid om pv-panelen te plaatsen.”

Ventilatie bijsturen voor gezond binnenklimaat

De werkruimtes worden op zeer energiezuinige wijze geklimatiseerd dankzij een combinatie van betonkernactivering en hybride klimaateilanden. In deze eilanden zijn de verlichting, spinklers en luchtinblaas opgenomen, evenals het akoestisch materiaal.”Met dank aan de CO2-monitoring kunnen we de ventilatie bijsturen en zo zorgen voor een gezond binnenklimaat.”

Een wko en warmtepomp worden ingebouwd om in de energievraag te voorzien. “De luchtdichte schil zorgt dat het gebouw minimale verwarming nodig heeft. We vangen de warme lucht bovenin het gebouw op door middel van een roterend sorptiewiel, waarmee we een stuk warmteterugwinniung kunnen realiseren.”

Het ontwerp levert een GPR-score van 8,1 op. Het gebouw is energiezuinig, maar (nog) niet energieneutraal. “Door extra pv-panelen te plaatsen is dit in de toekomst eenvoudig te realiseren. Het ministerie van Defensie had dit echter niet als eerste doelstelling, dus hebben we dat nu achterwege gelaten”, aldus Paes. De oplevering vindt naar verwachting plaats in het voorjaar van 2016.

Foto bovenaan: Het ontwerp van het nieuwe Europese commandocentrum van EATC.

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Logistiek centrum kan ook getransformeerd worden

Logistiek centrum kan ook getransformeerd worden

03-08-2018 om 15:30 uur
timer 1 min

Op het bedrijventerrein Dobbewijk in Voorschoten gaat wonen en werken al jaren samen. De afgelopen jaren kreeg ...

Lees verder »

Biologische supermarktketen krijgt ‘Excellent’ distributiecentrum 

Biologische supermarktketen krijgt ‘Excellent’ distributiecentrum 

19-07-2018 om 08:00 uur
timer 2 min

In Veghel start Van der Heijden bouw en ontwikkeling over een paar weken met de nieuwbouw voor Udea/Ekoplaza. Het ...

Lees verder »

BREEAM Outstanding voor vrieshuis in Rotterdamse Waalhaven

BREEAM Outstanding voor vrieshuis in Rotterdamse ...

13-07-2018 om 12:00 uur
timer 2 min

Het koel- en vrieshuis Kloosterboer Cool Port in de Rotterdamse Waalhaven heeft onlangs met een score van 86,76% ...

Lees verder »

Logistiek vastgoed in de lift

Logistiek vastgoed in de lift

starstarstarstar_halfstar_border
In de gratis whitepaper ‘Op weg naar duurzame distributiecentra’ lees je over de uitdaging op ...
DC NewLogic III in Tilburg haalt bijna 100% in BREEAM NL-ontwerp

DC NewLogic III in Tilburg haalt bijna 100% ...

11-07-2018 om 11:00 uur
timer 1 min

Het distributiecentrum NewLogic III, met de bijnaam The Tube, gevestigd op bedrijvenpark 'Het Laar' in Tilburg, ...

Lees verder »

'Verduurzamen logistieke sector belangrijkste uitdaging'

'Verduurzamen logistieke sector belangrijkste ...

13-04-2018 om 13:00 uur

De verduurzaming van de logistieke sector wordt de komende jaren de belangrijkste uitdaging. Dat blijkt uit een ...

Lees verder »

Distributiecentrum Utrecht krijgt recordhoeveelheid zonnepanelen

Distributiecentrum Utrecht krijgt recordhoeveelheid ...

18-08-2017 om 08:00 uur

Het nieuwe distributiecentrum van Picnic in Utrecht krijgt voor 20.000 vierkante meter aan zonnepanelen. De nieuwbouw ...

Lees verder »

4.700 zonnepanelen op nieuw sorteercentrum

4.700 zonnepanelen op nieuw sorteercentrum

06-06-2017 om 11:00 uur

Het nieuwe sorteercentrum van DHL Parcel in Amsterdam moet gaat voldoen aan het duurzaamheidscertificaat BREEAM-NL ...

Lees verder »

Whitepaper toont de weg naar duurzame distributiecentra

Whitepaper toont de weg naar duurzame distributiecentra

09-05-2017 om 11:00 uur

Ook op zoek naar de route naar een duurzaam distributiecentrum? De whitepaper ‘Op weg naar duurzame distributiecentra’ ...

Lees verder »

Energiebesparing in logistieke en distributiesector

Energiebesparing in logistieke en distributiesector

12-04-2017 om 08:00 uur

Het Nieuwe Koelen met adiabatische koeling. Volgens Colt International zorgt deze manier van koelen voor een energiebesparing ...

Lees verder »

Modern en duurzaam distributiecentrum voor medische middelen

Modern en duurzaam distributiecentrum voor medische ...

28-03-2017 om 13:00 uur

Mediq is gestart met de bouw van een technologisch hoogwaardig distributiecentrum in Bleiswijk. De bouw vindt plaats ...

Lees verder »

‘Het Nieuwe Koelen’ onder de aandacht

‘Het Nieuwe Koelen’ onder de aandacht

22-03-2017 om 08:00 uur

Duurzaam Gebouwd-partner Colt International neemt op 5 en 6 april deel aan vakbeurs Logistics & Distribution ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up