Facelift met een verhaal

Facelift met een verhaal

Tot de renovatie werd de vroegere discotheek Lunatic gezien als een puist op het monumentale gezicht van de Oude Markt in Enschede, getuige bijnamen als ‘de zwarte doos’ en ‘steen des aanstoots’. Een nieuwe, energetisch verantwoorde gevel in vier verschillende uitvoeringen zorgde voor een transformatie.

Auteur: Wilma Schreiber

Huub Punte is partner in Maatschap Oude Markt, die zich bezighoudt met het herontwikkelen van bestaand onroerend goed. “We richten ons met name op Enschede, omdat we de stad goed kennen en kansen en behoeften redelijk kunnen inschatten. Het zogeheten Lunatic-pand is het slechtste gebouw op de beste plek: de Oude Markt, een gewilde locatie voor horeca.”

Ombouwen

Het pand Oude Markt 9 dateert uit de jaren 70, destijds “budgettair schraal” gebouwd voor de NMB. De maatschap ging voor een complete renovatie, waarbij alleen het betonskelet - vloeren en de draagstructuur van kolommen - gehandhaafd bleef. “Als je een kantoorpand wilt ombouwen tot horecalocatie, heb je te maken met een andere vloerbelasting. Waar kantoren uitgaan van 250 kilo per vierkante meter, geldt voor de horeca een norm van 500 kilo”, verklaart Punte.

Er was dus een oplossing nodig die de bestaande structuur in staat stelde meer kilo’s op te nemen. Punte: “Dat heeft invloed tot aan het fundament. Allereerst hebben we de randen van de vloeren ondersteund met dragend KZ-steen 150 millimeter binnenwanden. We hebben tijdens de puzzel ook gedacht aan de HSB-methodiek, maar de repetitie was niet groot genoeg en er moest dan erg veel brandwerkend behandeld staal ingebracht worden. Vandaar de uiteindelijke keuze voor lijmwerk. Verder zijn de fundaties verzwaard op de bestaande vorstribben. Daar was gelukkig ruimte voor.”

Geweldige sprong

Wederom met het oog op de belasting moest het buitenblad zo licht mogelijk zijn, maar wel optimaal geïsoleerd. Die combinatie trof Punte aan bij Sto Isoned. “Isolatieplaten van polystyreen die op de nieuwe ondergrond te verlijmen zijn en waar met stuukwerk als eindafwerking de klassieke vormen terug te brengen waren. Met het gewenste geringe aantal kilo’s.” Met klassieke vormen duidt hij op wat er op de Oude Markt karakteristiek is: panden van 8 tot 12 meter breed, gebouwd rond 1900. Het te renoveren pand had een front van 34 meter, te grootschalig naar de smaak van Punte. “We wilden ongeveer dezelfde maatvoering aanhouden en hebben daarom gekozen voor vier blokken van maximaal 10 meter. Nu lijkt het of er vier oude panden staan. Twee zijn uitgevoerd in stuukwerk, in twee tinten; één klassiek, één iets minder klassiek. De twee overige panden zijn in metselwerkuitstraling uitgevoerd met horizontale en verticale oplossingen.”

Op energetisch vlak betekende dit een geweldige sprong. “De oude, bestaande gevel was nauwelijks geïsoleerd en er was geen sprake van een goede kierdichting. Hierdoor vloog de warmte het pand uit”, vertelt Norbert Duijvelshoff, Senior Projectmanager en passiefhuisspecialist bij Sto Isoned. “Vanwege de wens van vier afzonderlijke gevels heb ik geadviseerd om voor het hele gebouw één gevelsluitende constructie te maken. Een besparing, want dan hoef je maar één soort gevelsluiting te maken voor vier panden.” Vervolgens zijn de skeletwanden aan de buitenkant voorzien van het StoTherm Classic gevelisolatiesysteem. “Door te spelen met diverse isolatiedikten - in dit geval EPS van 60 tot 190 millimeter - kun je eenvoudig een gelaagdheid van de totale gevellijn realiseren.” In combinatie met de uitstekende kierdichting zijn de gevels op een energetisch nieuwbouwniveau gebracht.

Kostentechnisch aantrekkelijk

De oplossing was ook kostentechnisch aantrekkelijk. Punte: “Dankzij de dunne schil hoefde het buitenblad niet verder naar buiten en was ook extra verbreding van het fundament niet noodzakelijk. Voor gevelrenovatie is dit een heel wenselijke oplossing. Alles is denkbaar in de platen, van diverse korrelgrootten van het stuuk tot wisselend lijnenspel.” Zo is het pand op de hoek met de Marktstraat in historische stijl uitgevoerd. Hierbij zijn V-groeven in de isolatie gesneden en is er veel StoDeco lijstwerk toegepast, ook de ronding. Het pand ernaast heeft een geringere belijning gekregen en oogt daardoor een stukje moderner. Een vuilwerende coating garandeert de duurzaamheid van de uitstraling van de gestuukte panden. De overige twee panden zijn voorzien van eenzelfde isolatiesysteem en afgewerkt met Sto Minerale gevelstenen, die zo gemaakt zijn dat ze aansluiten bij het geheel van de Oude Markt.

Bij deze keuze van gevelafwerking speelde duurzaamheid een grote rol. “De toegepaste gevelstenen bestaan, net als een normale keramische gevelsteen, grotendeels uit zand en andere minerale componenten. Keramische producten worden echter op zeer hoge temperatuur in ovens gebakken, terwijl de minerale Sto-Steenstrips op 60 graden worden gedroogd. Hierdoor is de benodigde energie en gerelateerde CO2-uitstoot substantieel lager”, aldus Duijvelshoff. “Door de eigenschappen van het complete systeem houdt een dergelijke gevel zich even goed in de tijd als een traditioneel gemetselde gevel, maar mét de voordelen van een lager gewicht, geen metselwerkondersteuningen of extra fundering. Het is isoleren en bouwen in één.”

Naar verwachting opent de horecazaak op de onderste twee bouwlagen in november zijn deuren. Punte: “De exploitant heeft nog tijd nodig voor de inbouw en aan de achterkant is nog een dienstengebouw in uitvoering. Op de bovenste twee verdiepingen zit internetbedrijf GoalGorilla en een Seats2meet, een leuke koppeling tussen werkplekken en lunch.” Hij is tevreden over het resultaat. “Het pand is opgenomen in de bestaande omgeving. Als het goed is, zeggen mensen over een paar jaar: ‘Dat pand? Dat stond er altijd toch al?”

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c120 c122 c225 c265
Onderzoek ‘Beter Wonen in Nederland’ van start

Onderzoek ‘Beter Wonen in Nederland’ ...

31 mei om 08:47 uur

Saint-Gobain, producent van innovatieve oplossingen voor o.a. de gebouwschil en inbouw, maakt zich hard voor een ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243
Wat gaat de (Nederlandse) bouw van de Europese Green Deal merken?

Wat gaat de (Nederlandse) bouw van de Europese ...

2 apr om 09:01 uur
timer 3 min

De Green Deal maakt integraal deel uit van de strategie van de Europese Commissie om de doelstellingen voor duurzame ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c244
Duurzaamheid Dopper inspireert Dura Vermeer

Duurzaamheid Dopper inspireert Dura Vermeer

31 mrt om 09:01 uur
timer 8 min

Met de introductie van een hippe waterfles gaf Dopper een inspirerende impuls aan de mondiale strijd tegen plastic ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243
Nul op de meter: een volledig energieneutraal gemeentehuis

Nul op de meter: een volledig energieneutraal ...

2 feb om 08:00 uur

Hoe maak je van een verouderd gemeentehuis een toonbeeld van grootschalige verduurzaming? In Dronten koos de gemeenteraad ...

Lees verder »

c21 c120 c135 c185 c225
Van gesloten bastion naar transparante en flexibele werkomgeving

Van gesloten bastion naar transparante en flexibele ...

19 jan om 10:01 uur
timer 3 min

De renovatie en verduurzaming van het Rijkskantoor Surinameweg 4 (Haarlem) naar energielabel A+ zal worden uitgevoerd ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c244 c260
Circulariteit grootste kans voor renovatie

Circulariteit grootste kans voor renovatie

14-12-2020 om 07:00 uur
timer 8 min

Met talloze leegstaande kantoren, een krappe woningmarkt en een nijpende energietransitie is er meer dan ooit ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243 c280
101 innovatieve renovatie-oplossingen

101 innovatieve renovatie-oplossingen

10-12-2020 om 10:01 uur
timer 1 min

Het is vaak nog goed zoeken naar de soort renovatie die voor een specifieke woning gewenst is. De oplossing is ...

Lees verder »

c21 c120 c225
Het grote goud van de renovatie- en transformatieopgave

Het grote goud van de renovatie- en transformatieopgave

25-11-2020 om 06:30 uur
timer 1 min

In de renovatie-opgave schuilt het grote goud: op 10 december aanstaande laten we je zien hoe de toekomst van ...

Lees verder »

c21 c26 c120 c243
Havensteder verduurzaamt 360 woningen in Bospolder-Tussendijken 

Havensteder verduurzaamt 360 woningen in Bospolder-Tussendijken 

10-11-2020 om 10:31 uur
timer 1 min

Havensteder verduurzaamt de vijf Gijsinglaanflats in Bospolder-Tussendijken. Het gaat om 360 woningen die van ...

Lees verder »

c21 c120 c160 c184 c225 c263
Uitkomsten innovatieprogramma Aardgasvrije en frisse basisscholen

Uitkomsten innovatieprogramma Aardgasvrije en ...

28-10-2020 om 09:32 uur

Het is alweer een tijdje terug dat ik voor Margrittes kunstwerk ‘Ceci n’est pas une pipe’ stond. ...

Lees verder »

c21 c120 c143 c160 c225 c243 c263
Programma Verbindingsdag Gezonde Scholen is rond 

Programma Verbindingsdag Gezonde Scholen is ...

26-10-2020 om 11:14 uur
timer 2 min

Op 11 november vindt de online Verbindingsdag Gezonde Scholen plaats. Architecten, schoolbesturen, overheden, ...

Lees verder »

c21 c120 c122 c160 c184 c225 c243
Eind jaren 60 wijk gaat #VanGasLos

Eind jaren 60 wijk gaat #VanGasLos

12-10-2020 om 17:00 uur
timer 1 min

In een eind jaren 60 wijk in Terborg, dichtbij Doetinchem, worden woningen van het gas af gehaald. Daarvoor wordt ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up