‘Zorg met isolatie én ventilatie voor prettig woonklimaat’

‘Zorg met isolatie én ventilatie voor prettig woonklimaat’

Architect Joop Bensdorp heeft zijn woning in het Zuid-Hollandse Dirksland zo duurzaam mogelijk gebouwd. “Het bestaat voor zo’n 85% uit biobased materiaal. Volledig is nog niet mogelijk.”

Tijdens het interview aan de keukentafel van Bensdorps woning zet de architect 2 monsters van kruislaagshouten blokken neer. Bij het ene blok houden houten schroeven de verschillende lagen bij elkaar. “Hiermee heb ik het casco van mijn huis gemaakt”, vertelt hij. “De onderdelen van het andere blok zijn namelijk aan elkaar verlijmd. Dit zorgt voor een lager biobased gehalte.”

Duurzame, gezonde woning van hout

Het tekent Bensdorps manier van denken. Samen met zijn vrouw woont hij inmiddels 5 jaar in hun ecologische woning. “We wilden ons huis zo duurzaam mogelijk maken en beschouwden hierbij gezondheid als belangrijk onderdeel. Voor het casco heb ik voor kruislaagshout gekozen, omdat het een volledig biobased is en ik een liefhebber ben massief hout. Via-via kwam ik uit bij het bedrijf Nur-Holz.” Dit hout komt uit het Duitse bos Zwarte Woud. “Deze bossen vormen al ruim 500 jaar voor de productie van hout om huizen van te maken”, vertelt hij. Ook in de Scandinavische landen zorgen de bossen voor voldoende houtproductie om huizen te maken.

‘Zorg met isolatie én ventilatie voor prettig woonklimaat’De westgevel van de woning.

Bij de bouw zocht hij niet alleen naar duurzame materialen, maar ook naar manieren om zo min mogelijk energie te verbruiken. Zo heeft hij als isolatiemateriaal voor schapenwol gekozen. “In combinatie met hout werkt dat goed vochtregulerend.” Het belang van goede isolatie is groot, vindt hij. “De opwekking van duurzame energie is een probleem. Windturbines zijn het meest efficiënt, maar de plaatsing hiervan stuit op nog te veel weerstand. Zonnepanelen zijn nu hip, maar ze wekken in Nederland veel te weinig energie op en zijn nog niet rendabel.”

Belang van ventilatie

Aan de andere kant vindt hij dat veel huizen tegenwoordig luchtdicht worden gemaakt. Dat kan ertoe leiden dat er te weinig ventilatie in huizen plaatsvindt en het vocht niet goed wordt afgevoerd. “Als een huis potdicht zit, kan het vocht nergens naartoe. Daarom adviseer ik bewoners om ook goed te ventileren. ‘Maar dat is toch niet goed voor onze energierekening?’, hoor ik dan. Terwijl een huis vooral een plezierig klimaat moet hebben om in te wonen.” Mede daarom heeft hij ervoor gekozen om zijn huis dampopen te maken. “Daarnaast ventileren we op natuurlijke wijze. Hierdoor heeft het huis een goede vochtbalans en een gezond binnenklimaat.” 

Zolang er nog geen batterij met seizoensopslag bestaat, kan een woning niet volledig zelfvoorzienend zijn'

Joop Bensdorp

Al het glas in zijn huis is 3-laags. “De zuidkant van het huis bestaat voor het grootste deel uit glas om de zon als warmtebron te kunnen gebruiken”, legt hij uit. “In de winter dringt het zonlicht diep in het huis door. Door een groot overzet blijft de zon in de zomer buiten. In combinatie met het grasdak zorgt dat ervoor dat het huis koel blijft.”  

Voor de afbouw viel hun keuze voornamelijk op hout. “De gevel zijn gemaakt van onbehandeld Western Red Cedar, de kozijnen, ramen en deuren van Robinia en de trap, dak en vloeren van vurenhout.” Alleen in de badkamer heeft hij het hout behandeld. “Hiervoor hebben we onder meer bijenwas gebruikt. Daarnaast hebben we het sanitair betegeld met tegels van Mosa. Als enige fabrikant maakt dit bedrijf tegels van afvaltegels en is daarmee ‘Cradle to Cradle’-gecertificeerd.”

Zelfvoorzienend kan nog niet

Volledig zelfvoorzienend is het huis echter niet. “Dat kan ook nog niet”, denkt hij. “Niet zolang er nog geen batterij met seizoensopslag bestaat. Mijn 12 zonnepanelen wekken in de zomer te veel energie op, maar in de winter te weinig. Om in die periode deze woning goed te kunnen verwarmen, heb ik een accumulerende houtkachel. Deze zorgt voor stralingswarmte.” Dit laatste was wel even wennen. “Het duurt even voordat zo’n kachel op temperatuur is.”

‘Zorg met isolatie én ventilatie voor prettig woonklimaat’De achterkant van de kachel. Rechts geven de grote ramen aan de zuidkant goede zicht op de tuin.

De creatie van zijn huis sluit goed aan bij zijn bedrijf ‘Ruimte voor Leven’. “Sinds ik hier woon, ontwerp ik tot nu toe alleen houten, ecologische woningen, vertelt hij. “Via mijn site profileer ik me als een ecologisch architect.” Zijn klantenbestand bestaat voornamelijk uit particulieren. “In tegenstelling tot wat veel projectontwikkelaars vinden, denk ik dat de meeste mensen juist een bijzonder huis willen. Zo wissel ik graag open ruimten af met geborgen ruimten. Zo ontwerp ik nu een organisch huis in Almere, met daarin ook open en geborgen ruimten. Erg bijzonder om dit te doen.”

Bensdorp is voorzitter van de Viba, de Vereniging voor Integrale Biologische Architectuur. Deze vereniging viert 18 november haar 40-jarige bestaan.  Foto bovenaan: Bensdorp in de tuin voor zijn woning in het Zuid-Hollandse Dirksland.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c20 c140 c185 c225
Sloop provinciehuis Gelderland Europees icoonproject

Sloop provinciehuis Gelderland Europees icoonproject

23 mrt om 10:01 uur
timer 6 min

De sloop van het betonnen Gelderse provinciehuis mondde uit in een innovatief voorbeeldproject van Europese proporties ...

Lees verder »

c20 c140 c225 c236 c243 c295 c298
'A New Dawn' is de Nederlandse inzending voor EXPO 2025

'A New Dawn' is de Nederlandse inzending voor ...

22 mrt om 09:47 uur
timer 3 min

De Nederlandse inzending voor World Expo 2025 Osaka laat volgens minister Buitenlandse Handel en Ontwikkelingsamenwerking ...

Lees verder »

c140 c190 c223
Whitepaper: Investeringskansen voor duurzame daken

Whitepaper: Investeringskansen voor duurzame ...

In deze whitepaper ontdek je hoe je met de keuze voor circulaire dakbedekking, mét terugneemgarantie, een ...
c21 c54 c140 c185
Wanneer mag je iets circulair noemen?

Wanneer mag je iets circulair noemen?

21 mrt om 10:01 uur
timer 5 min

Recent hoorde Paul van Doorn de opmerking ‘Het is tegenwoordig al snel circulair, hè?’ Dit ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225 c244 c260
Alle verschijningsvormen van circulariteit in beweging

Alle verschijningsvormen van circulariteit in ...

14 mrt om 10:03 uur
timer 3 min

Of het nu een oude Marmoleumvloer is die verhuisde van de TU Delft naar de Heineken Experience, of een hoofddraagconstructie ...

Lees verder »

c21 c135 c140 c190 c225 c265 c298
Gamechanger in de bouw en infra: programmatisch inkopen

Gamechanger in de bouw en infra: programmatisch ...

22 feb om 13:01 uur
timer 7 min

Het congres Gamechangers in de Bouw & Infra, editie 2023, stond op 13 februari bol van de kennisdeling en ...

Lees verder »

c21 c140 c185 c225
Nieuw kennisplatform voor circulair bouwen

Nieuw kennisplatform voor circulair bouwen

13 feb om 10:01 uur
timer 1 min

Sinds kort kunnen professionals die zich bezighouden met circulair bouwen terecht op het kennisplatform Circulearning. ...

Lees verder »

c21 c140 c190 c225 c267
Circulaire bouweconomie? Werk samen aan de ‘bigger picture’

Circulaire bouweconomie? Werk samen aan de ‘bigger ...

10 feb om 15:01 uur
timer 4 min

Onze lineaire economie is al lange tijd niet houdbaar. Door de alsmaar groeiende bevolking en vraag naar producten ...

Lees verder »

c21 c140 c190 c225 c265
4 trends waarmee de bouwsector in 2023 te maken krijgt

4 trends waarmee de bouwsector in 2023 te maken ...

12 jan om 14:31 uur
timer 6 min

Hoewel 2023 veel uitdagingen in petto heeft voor de bouwsector, onder andere door de stijgende rente en de hoge ...

Lees verder »

c21 c140 c190 c225 c260
Nieuwe eisen: impuls voor CO2-reductie en biobased bouwen

Nieuwe eisen: impuls voor CO2-reductie en biobased ...

9 jan om 07:30 uur
timer 6 min

Heb jij het kerstcadeautje van Hugo de Jonge al uitgepakt? Waarschijnlijk niet, want de strik gaat er pas in 2025 ...

Lees verder »

c21 c140 c225 c277
De volgende radicale transitie: water

De volgende radicale transitie: water

27-12-2022 om 10:01 uur
timer 3 min

Na twee uiterst droge zomers, is vrijwel iedereen het onderwerp ‘water’ alweer wat aan het vergeten. ...

Lees verder »

c21 c120 c140 c225
Hergebruik modulaire klaslokalen als flexwoningen Oekraïners

Hergebruik modulaire klaslokalen als flexwoningen ...

22-12-2022 om 13:01 uur
timer 4 min

In twaalf weken tijd is in Yerseke iets bijzonders gerealiseerd. Daar worden 102 Oekraïense vluchtelingen ...

Lees verder »

Reacties

erg mooi huis!!!

Tegenwoordig is in Nederland door middel van het Bouwbesluit bepaald dat elke woning voorzien moet zijn van een mechanisch ventilatiesysteem. Het belang van ventilatie wordt vaak onderschat, het is belangrijk om slechte ventilatiesystemen te vervangen of reinigen. Dit kan bijvoorbeeld bij Alpha ventilatie

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up