Energieneutraal renoveren, wie beheerst de kunst?

Energieneutraal renoveren, wie beheerst de kunst?

De ‘wet van de grote getallen’ bepaalt de vraag of Nul-op-de-Meter (NoM) grootschalig doorbreekt (en de prijzen kunnen zakken). Bouwbedrijven doen er alles aan. Ze komen met steeds slimmere en slankere organisaties en kleine, multifunctionele teams van ‘alleskunners’ op de bouwplaats. “We kunnen het. De bal ligt bij de corporaties.” 

Dura Vermeer: 500 NoM-woningen in 2017

Dura Vermeer heeft flinke bedragen geïnvesteerd in verbeteren van haar NoM-product en het stroomlijnen van het bouwproces. Die dadendrang heeft al “enkele honderden” gerenoveerde woningen opgeleverd in Arnhem, Groningen (zie bovenstaande foto), Stadskanaal, Nijmegen en Heerhugowaard. Leuke aantallen, maar nog steeds te weinig voor goede doorontwikkeling, vindt divisiedirecteur Bouw & Vastgoed André Köster. Dit jaar zet hij in op 500 woningen. “Zulke aantallen zijn echt nodig om de organisatie, die we speciaal hiervoor hebben opgezet, te betalen en om de beloftes aan onze toeleveranciers waar te maken.” Hij verwacht een streefprijs van ruim € 50.000 alleen te kunnen aanbieden, als het onderhoud en de exploitatietermijn van 40 jaar zijn inbegrepen. Wat dat betreft is hij afhankelijk van de corporaties. “Zij bepalen of zij het onderhoud structureel bij ons onderbrengen of kiezen voor uitvoer in eigen beheer wat duurder uitvalt.” Wat verstaat Dura Vermeer onder een slim bouwproces? “Het draaiboek moet werken, de coördinatie moet goed zijn, iedereen moet bereikbaar zijn en de bewoners moeten precies weten wat er gaat gebeuren. Dat kan natuurlijk altijd beter. Wij denken straks voor 1 woning nog maar 4 mensen nodig te hebben. Dat is genoeg om de kant-en-klare prefab-producten, kliksystemen en stekkerklare installatie-units te plaatsen.”

Wij denken straks voor 1 woning nog maar 4 mensen nodig te hebben.'

Etiam André Köster, Dura Vermeer

Dijksma Draisma: 250 NoM-woningen opgeleverd

Bouwgroep Dijkstra Draisma biedt onder de naam DD Wonen ‘complete woonoplossingen’ aan, inclusief speciale coaches die bewoners en opdrachtgevers begeleiden. DD Wonen heeft inmiddels zo’n 250 nom-woningen opgeleverd of onder handen. Wat is de visie van dit bedrijf op NoM? “Innovatie is voor 15% techniek en voor 85% mensenwerk, communicatie en interactie”, vertelt innovatorFolkert Linnemans. “Nul-op-de-Meter vraagt om een andere manier van denken en communiceren dan we als bouwsector gewend zijn. Ook voor corporaties is dat nieuw. Zij moeten denken in termijnen van 40 jaar in plaats van 25 en dat is wennen. Maar de marktpotentie is enorm. En de urgentie wordt steeds meer voelbaar, omdat Nederland in 2050 van het gas af moet zijn.” Kan DD Wonen een prijs van € 60.000 bieden? Linnemans wil geen concrete uitspraken doen. Prijsvergelijkingen zijn “per definitie krom” vanwege de vele interpretatieverschillen, vindt hij. Wel stelt Linnemans dat de interpretatieverschillen kleiner zijn geworden door de ingevoerde Energieprestatievergoeding. Al met al is DD Wonen “concurrerend”. En door de steeds grotere aantallen kan de prijs verder dalen. Volgens Linnemans gaat het dus de goede kant op: “Wij zien een toename in het aantal aanvragen, het zal nu sneller gaan.

Met DD Wonen heeft Dijkstra Draisma huurwoningen van Woonborg in Roden gerenoveerd naar Nul-op-de-Meter. (foto: Tieme Dekker)

BAM: 700 NoM-woningen in 2017

“Dit is geen bouwen meer: dit is assembleren, plug-and-play”, zegt BAM-productontwikkelaar Hans Kerkhof. “De switch van cv naar warmtepomp duurt bij ons bijvoorbeeld maar 2 uur.” Hij houdt zich sinds december 2013 bezig met de bewonerscommunicatie in de Van Eedenstraat in Heerhugowaard, waar BAM een grootschalige NoM-renovatie uitvoert. Hij kent inmiddels de mores van de buurt, informeert bewoners over hoe zo’n 3 dagen durende renovatie in zijn werk gaat en hoe BAM hen helpt met de overstap van gas naar elektriciteit. “Wij hebben hier nu 138 woningen aangepakt vanuit de Stroomversnelling en zijn bezig met de volgende 133. Dat maakt 271 in totaal. Ook in Soesterberg, Emmen en Loppersum hebben we wijken gerenoveerd. Die lijn zetten we door. In 2017 verwachten wij 700 woningen in Nederland aan te pakken. De prijs? Zo’n € 70.000 per woning, maar pin me daar niet op vast.” Gevraagd naar wat hij van die prijs vindt, onderkent Kerkhof dat € 70.000 aan de hoge kant is. “Dat bedrag zal naar beneden gaan. Hoe meer woningen we doen, hoe goedkoper de onderdelen van onze toeleveranciers en hoe beter we het bouwproces in de hand krijgen.”

In het Groningse Loppersum heeft BAM Wonen gezorgd voor aardbevingsbestendigde Nul-op-de-Meterwoningen.

Renolution: 1.500 NoM-woningen per jaar

Renolution heeft inmiddels 60 energieneutrale renovaties uitgevoerd. Het bedrijf rekent € 70.000 per woning. “Daar kan nog € 10.000 euro nu de aantallen omhoog gaan”, laat algemeen directeur Jan Willem Sloof weten. “In 2017 renoveren wij sowieso 300 woningen, dat staat al vast. De prijs kan naar beneden als we een cluster kunnen vormen met corporaties, die overal eenzelfde type woning aanbieden. Het omslagpunt ligt voor ons bij zo’n 2.000 woningen per jaar. Maar de bal ligt bij de corporaties. De meeste leunen achterover, durven niet door te pakken en nemen geen beslissingen. Dat is zorgwekkend.” Hij vraagt de corporaties nadrukkelijk om met opdrachten te komen. “Nee, geen pilots meer. Die fase zijn we echt voorbij. Wij hebben onszelf al bewezen, ook met bewonerscommunicatie en ontzorging. We hebben veel tijd en geld gestoken in fiscalisten en juristen voor onze prestatiegarantie van 40 jaar. Nu moet het maar eens gebeuren. Ik kan met 60 medewerkers 1.500 woningen per jaar aanpakken. Samenwerken met andere bouwbedrijven? Dat is lastig. Alle partijen houden de kaarten voor eigen borst. Ik voorspel dat er eind 2017 nog maar een paar aanbieders over zijn. De traditionele bouwbedrijven zitten daar niet bij. Over 5 jaar zijn wij de grote specialist.”

In het Brabantse Vlijmen realiseerde Renolution Nul-op-de-Meterwoningen.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Tweede uitvraag Proeftuinen Aardgasvrije Wijken

Tweede uitvraag Proeftuinen Aardgasvrije Wijken

13 aug om 09:00 uur
timer 1 min

Vanaf september kunnen gemeenten weer een aanvraag indienen voor aardgasvrije proeftuinen.

Lees verder »

“Kabinet moet nu echt juiste keuzes maken”

“Kabinet moet nu echt juiste keuzes maken”

4 jun om 22:15 uur
timer 1 min

Het Corporatiedebat 2019 leverde weinig goed nieuws op over de verduurzaming van de woningportefeuilles. Marnix ...

Lees verder »

Consortium Nieuw Utrechts Peil innoveert voor unieke NoM-uitvraag

Consortium Nieuw Utrechts Peil innoveert voor ...

20 feb om 08:00 uur

De succesvolle renovatie van de proefportiek Flatmettoekomst verdient meer aandacht. Dat bleek wel uit een sessie ...

Lees verder »

Met flinke korting op kennisplein Duurzaam Gebouwd Congres 2019

Met flinke korting op kennisplein Duurzaam Gebouwd ...

06-09-2018 om 16:00 uur
timer 1 min

Het Duurzaam Gebouwd Congres, dat op 14 februari 2019 in Leeuwarden wordt gehouden, kent ook deze editie een kennisplein. ...

Lees verder »

Vijflaags appartementen nul op de meter gerealiseerd

Vijflaags appartementen nul op de meter gerealiseerd

16-08-2018 om 15:30 uur
timer 2 min

Woonstichting ’thuis en BAM Wonen hebben in het Brabantse Best 48 nul-op-de-meter-appartementen ‘De ...

Lees verder »

Utrechtse pilot Flatmettoekomst krijgt vervolg

Utrechtse pilot Flatmettoekomst krijgt vervolg

16-08-2018 om 13:00 uur
timer 2 min

Na de ontwikkeling en bouw van het nul-op-de-meter proefportiek Flatmettoekomst met Nieuw Utrechts Peil aan de ...

Lees verder »

Huurwoningen in Emmerhout gerenoveerd naar nul-op-de-meter

Huurwoningen in Emmerhout gerenoveerd naar nul-op-de-meter

20-07-2018 om 13:00 uur
timer 1 min

Woningcorporatie Lefier gaat 169 woningen in Emmerhout energieneutraal en Nul op de Meter (NOM) maken. De woningen ...

Lees verder »

“Overstap naar elektrisch verwarmde huizen kost juist veel gas”

“Overstap naar elektrisch verwarmde huizen ...

23-05-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

De overstap van gasverwarmde huizen en transport naar volledig elektrisch kost juist veel gas. Dit omdat de daarvoor ...

Lees verder »

Twentse NOM-proefwoning model verdere verduurzaming

Twentse NOM-proefwoning model verdere verduurzaming

22-05-2018 om 13:00 uur
timer 1 min

In Enschede is een huurwoning van woningcorporatie Domijn uit 1982 volledig gerenoveerd naar nul-op-de-meter. De ...

Lees verder »

Vlaardingse portiekwoningen uit 1952 NoM-gerenoveerd

Vlaardingse portiekwoningen uit 1952 NoM-gerenoveerd

21-03-2018 om 13:00 uur
timer 1 min

In Vlaardingen zijn twaalf portiekwoningen  van woningcorporatie Waterweg Wonen nul-op-de-meter gerenoveerd. ...

Lees verder »

Eindhoven als regelvrije zone voor duurzaam bouwen?

Eindhoven als regelvrije zone voor duurzaam ...

23-02-2018 om 11:00 uur
timer 2 min

De gemeente Eindhoven en Eindhovense woningcorporaties roepen minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat ...

Lees verder »

Eerste volledige NOM Keur-certificaat uitgereikt

Eerste volledige NOM Keur-certificaat uitgereikt

12-02-2018 om 11:00 uur

Als eerste bouwer heeft BAM afgelopen week het volledige NOM Keur-certificaat ontvangen. BAM Wonen-directeur Joos ...

Lees verder »

Reacties

Wij zijn momenteel erg druk bezig om het niveau van het kwaliteit om hoog te brengen van het plaatsen van isolatie en steenstrips. Onze grootste zorg is dat menige opdrachtgever niet weet dat men het product van inclusief de verwerking kan verzekeren, momenteel is dit 10 jaar en wij van SWI willen dit verhogen naar 20 a 25 jaar.

Waarde Ton Verheijen, bedankt voor een goed informatief Energieneutraal renoveren, wie beheerst de kunst ? Ikke ! Bij renovatie heeft men "High-Tech" Trias Energetica nodig, dus de omgekeerde volgorde 1, vervang snel verouderde componenten door " High-Tech" installatie onderdelen 2. bewaar en benut zon en afvalwarmte 3. kierdichting en isoleer wat makkelijk haalbaar is. Voor € 17-25 000 incl PV en WP,/ huis bereiken we 70 á 80 % energie besparing. De bekende Trias Energetica heeft betrekking op alle nieuwbouw. Bij renovatie ontbreekt ons aan tijd en geld.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up