Gezonde leeromgeving voor maximaal resultaat

Gezonde leeromgeving voor maximaal resultaat

Carnival Corporation & plc Group opende een jaar geleden de deuren van het Arison Maritime Center voor maritieme simulator training in Almere. De LEED Gold-gecertificeerde campus bestaat uit 2 gebouwen en voldoet aan de verwachting van de opdrachtgever.

De campus bestaat uit het trainingscentrum Csmart Academy en het bijbehorende Csmart Hotel. Het is een ontwerp van Paul de Ruiter Architects en is gerealiseerd in een Design & Build met Dura Vermeer. “De opdracht die architectenbureau Paul de Ruiter Architects meekreeg, was: creëer een gezonde leeromgeving en leeratmosfeer om maximale prestaties te stimuleren”, vertelt Lars Husted. “Dat wil zeggen: veel frisse lucht, een stabiel binnenklimaat, verantwoorde materialen, perfecte akoestiek en een goede daglichttoetreding.”

Alle ruimten afgestemd op simulatoren

Als technisch directeur was hij vanaf de eerste plannen betrokken bij het ontwerp van het Arison-trainingscentrum. “Veel trainingscentra vestigen zich in bestaande gebouwen. Wij bouwden hier nieuw en dat gaf de mogelijkheid om een perfecte trainings- en opleidingsomgeving te creëren. De simulatoren zijn het hart van het centrum. We hebben alle andere ruimtes daarop afgestemd, zodat de meest optimale trainingsomstandigheden ontstaan.”

Wij hebben Paul de Ruiter Architects als opdracht gegeven een gezonde leeromgeving en leeratmosfeer te creëren om maximale prestaties te stimuleren

Lars Husted, Carnival Corporation & plc Group

Hij voegt eraan toe dat het behalen van het LEED Gold duurzaamheidscertificaat een absolute voorwaarde was. “We zijn een Amerikaans bedrijf met veel belangstelling vanuit de Verenigde Staten. Daar is LEED bekender dan bijvoorbeeld BREEAM; vandaar onze keuze voor LEED.”

Gezonde leeromgeving voor maximaal resultaatDe 2 gebouwen van het Arison Maritime Center in Almere, met links het trainingscentrum en rechts het hotel.

De Academy traint jaarlijks 6.500 officieren (brug- en machinekamer) op het gebied van maritieme veiligheid. De grootste trainingsfaciliteit ter wereld beschikt over de meest geavanceerde real-size brug- en machinekamersimulatoren die normale en noodsituaties nabootsen. Daarnaast biedt de Csmart Academy diverse leer- en trainingsruimtes voor maritieme training.

Centrale atrium verbindt onder- en bovengronde lagen

Namens Paul de Ruiter legt architect Christian Quesada van Beresteyn uit hoe het ontwerp van het trainingscentrum en bijbehorend hotel in grote lijnen eruitziet. “Ondergronds hebben we 4 simulatoren in het duinlandschap geplaatst. Boven de grond steken 3 transparante verdiepingen uit. Het centrale atrium verbindt de onder- en bovengrondse lagen. In de transparante plint zijn de entree en ontmoetingsruimtes gesitueerd, de leer- en trainingsruimtes bevinden zich op de bovenste verdiepingen. Het bijbehorende hotel is met de Academy verbonden via een ondergrondse corridor en een bovengronds duinpad. Het hotel telt 14 hotelverdiepingen. Hiervan zijn er 2 ondergronds, die dienen als opslag- en parkeerruimtes. De begane grond huisvest de receptie, een groot restaurant en een gym, de 11 transparante hotellagen hierboven beschikken over 176 ruime hotelkamers.”

Eén met het landschap

“We hebben bij het ontwerp geprobeerd de 2 gebouwen zo veel mogelijk te laten opgaan in de landschappelijke stedenbouwkundige omgeving”, geeft Quesada van Beresteyn aan. “Om aan te sluiten op het landschap hebben we het gebouw ook de kleuren meegegeven van het omliggend landschap, dus de bruinige en aardse tinten van het duinlandschap. Voor de aluminium lamellen is gekozen voor Alubond: een kunststof product met aan beide zijden aluminium coating. Dankzij de luifels wordt opwarming voorkomen, maar blijven het panorama uitzicht en de lichtinval in tact.”

Aluminium is voorradig in de directe omgeving. Een gering aantal kilometer om het product aan te voeren, telt ook zwaar bij de LEED-certificering.

Christian Quesada van Beresteyn, Paul de Ruiter Architects

Hij is zich ervan bewust dat bij kunststof en aluminium de wenkbrauwen direct fronsen als het aankomt om duurzaam en milieutechnisch verantwoord materiaalgebruik. “Ik begrijp die vraagtekens, maar bij milieubelasting moet je alle facetten meenemen. Dit is een onderhoudsvriendelijk product. Het is uitstekend te recyclen en heeft een lange levensduur, net als alle andere materialen die we in dit gebouw gebruiken. Bovendien, en dat telt ook zwaar bij de LEED-certificering, was het voorradig in de direct omgeving: dus weinig kilometers om dit product aan te voeren.”

100% zeker zijn van energie

Het gebouw is niet energieneutraal, maar dat was ook niet de opzet. Al is kostenbesparing op het energieverbruik natuurlijk altijd meegenomen. “De simulatoren zijn het hart van ons centrum”, geeft Husted aan. “We moeten daar 100% verzekerd zijn van de aanvoer van energie. Mede daarom wilden we niet afhankelijk zijn van de zonnepanelen. We hadden de panelen kunnen plaatsen voor energievoorziening voor andere delen van het centrum, maar de gemeente Almere gaf geen toestemming om ze ergens op het omliggende terrein te plaatsen. Daarnaast is het dak grotendeels van glas, omdat ze optimaal gebruik willen maken van het daglicht. Dat was dus ook geen optie.” Hij benadrukt dat energieverbruik wel degelijk een belangrijk issue was bij het ontwerp. “De warmte en energie die vrijkomen van de simulatoren, transporteren we naar het hotel om daar te gebruiken. Ook het gebruik van een Warmte Koude Opslag (WKO) beperkt het energieverbruik.”

Een jaar na ingebruikname concludeert Husted dat het gebouw voldoet aan de verwachtingen. “Ja, we zijn heel tevreden. Ik kan geen grote punten bedenken, die we anders hadden moeten doen. We hebben hier een prachtig centrum neergezet, waarover de vaste medewerkers en de gasten heel tevreden zijn.”

Foto bovenaan: Het atrium van het trainingscentrum met beneden de doorgang naar de ruimtes met de simulatoren. (Foto’s: Pieter Kers, Paul de Ruiter Architects)

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c54 c143 c243 c244
Energieprestatienormering stopt na 25 succesvolle jaren

Energieprestatienormering stopt na 25 succesvolle ...

28 mei om 15:30 uur
timer 5 min

Hans Korbee: Het werd nog knap spannend in 1995; zou het na herhaald uitstel alsnog lukken om inderdaad nog voor het eind van ...

Lees verder »

c21 c143 c160 c225 c244
Nieuwbouw Hogeschool Rotterdam is gezond en duurzaam

Nieuwbouw Hogeschool Rotterdam is gezond en ...

7 mei om 13:01 uur
timer 2 min

Hogeschool Rotterdam bouwt het scholencomplex uit met een 14.000m2 grote campus op de locatie Kralingse Zoom. ...

Lees verder »

c21 c143 c225 c243 c244
Verduurzaming maatschappelijk vastgoed komt op stoom

Verduurzaming maatschappelijk vastgoed komt ...

27 mrt om 11:00 uur
timer 4 min

“Durf te verduurzamen!”, klonk het tijdens het webinar Verduurzaming Maatschappelijk Vastgoed, georganiseerd ...

Lees verder »

c21 c26 c143 c238 c244
Ontwerp basisschool De Verwondering geïnspireerd door de natuur

Ontwerp basisschool De Verwondering geïnspireerd ...

03-12-2019 om 13:00 uur
timer 3 min

Op basis van biofilische principes ontwierp Daan Bruggink De Verwondering, een basisschool van 1.900 vierkante ...

Lees verder »

c21 c143 c172 c225 c243
“Zelfs het Journaal en het Jeugdjournaal hebben er aandacht aan besteed”

“Zelfs het Journaal en het Jeugdjournaal ...

29-11-2019 om 10:00 uur
timer 3 min

Heb jij een bijzonder duurzaam project in handen, rijp voor een Duurzaam Bouwen Award? Lees nu wat dat de eerdere ...

Lees verder »

c21 c143 c186 c225
'Een BENG-schoolgebouw is geen sluitende businesscase'

'Een BENG-schoolgebouw is geen sluitende businesscase'

22-11-2019 om 12:00 uur

Het einde van de levensduur nadert voor een fors deel van de schoolgebouwen in Nederland, met vooral vastgoed ...

Lees verder »

c21 c26 c143 c160
Marianum College na de renovatie: grotere lokalen, gezonder en comfortabeler binnenklimaat

Marianum College na de renovatie: grotere lokalen, ...

21-10-2019 om 11:00 uur
timer 5 min

In drie fases werd het oude schoolgebouw van het Marianum College in Groenlo aangepakt. Bij de renovatie met uitbreiding ...

Lees verder »

c21 c143 c225
Schoolverduurzaming centraal tijdens seminar

Schoolverduurzaming centraal tijdens seminar

18-10-2019 om 08:00 uur
timer 1 min

De ambities en verduurzaming van schoolbesturen staan centraal tijdens het seminar Duurzame Scholen. In dit artikel ...

Lees verder »

c21 c143 c225 c243
Verduurzamen van scholen: van ambitie naar actie

Verduurzamen van scholen: van ambitie naar actie

04-10-2019 om 07:00 uur

Niet alleen de woningbouw krijgt de komende tijd een impuls. In de utiliteitsbouw zien we in 10.000 onderwijsgebouwen ...

Lees verder »

c21 c143 c186 c225 c243
Het Nieuwe Lyceum: Frisse Scholen B en BENG

Het Nieuwe Lyceum: Frisse Scholen B en BENG

04-09-2019 om 11:00 uur
timer 1 min

Het Nieuwe Lyceum in Bilthoven, een scholengemeenschap voor HAVO en VWO in Bilthoven, is duurzaam gerenoveerd ...

Lees verder »

c21 c143 c185 c225 c244
Modulair schoolgebouw in Amsterdam dankzij Brexit

Modulair schoolgebouw in Amsterdam dankzij Brexit

30-08-2019 om 11:00 uur
timer 2 min

De Amsterdam International Community School, de expatschool in Amsterdam, opende gisteren de deuren van een nieuw ...

Lees verder »

c21 c143 c225 c243
Zonnepanelen slimme investering voor scholen

Zonnepanelen slimme investering voor scholen

09-08-2019 om 09:00 uur
timer 1 min

Met een lage rente kunnen scholen investeren in zonnepanelen die direct lagere energiekosten opleveren.

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up