Gemeente Woerden zet in op duurzaamheid

Gemeente Woerden zet in op duurzaamheid

De renovatie van het stadhuis in Woerden is in volle gang. Bij alle onderdelen van de renovatie, vanaf de sloop en de tijdelijke huisvesting tot en met herbouw, heeft de gemeente Woerden nadrukkelijk gekeken naar circulariteit, energiebesparing en materiaalgebruik. Ook had ze ruim aandacht voor Social Return of Investment.

Afgelopen februari startte LEK Sloopwerken met de sloopwerkzaamheden van het stadhuis en het Regionaal Historisch Centrum (RHC) in de Utrechtse stad. Na de bouwvak is de aannemer BAM Bouw en Techniek aan de slag gegaan met de bouwwerkzaamheden. En vanaf de zomer van 2018 beschikt Woerden over een stadhuis. Inclusief Regionaal Historisch Centrum met een speciale archiefbunker, die voldoet aan de hoogste duurzaamheidsambities.

Energielabel van G+ naar A++

Het toe nog 6 verdiepingen tellende stadhuis is tot op het casco gestript. Het gerenoveerde stadhuis beschikt over 4 verdiepingen, inclusief installaties en gaat van energielabel G+ naar A++. Dit is mede te danken aan de ledverlichting, zonnepanelen, WKO en energiezuinige (gasloze) installaties. Daarnaast halveert het bruto vloeroppervlak van 14.000 m2 naar 7.000 m2, met dank aan ‘Het Nieuwe Werken’. Totale kosten van sloop en renovatie: € 15 miljoen.

Gemeente Woerden zet in op duurzaamheidIn het nieuwe ontwerp is veel glas opgenomen en dat zorgt voor veel natuurlijk daglicht.

“Het gebouw is na oplevering nog niet energieneutraal, maar dit is in de toekomst wel relatief eenvoudig te realiseren”, vertelt teammanager Edward van den Elshout van de gemeente Woerden. “We hebben veel aandacht besteed aan het minimaliseren van de energiebehoefte. Zo is in het nieuwe ontwerp veel glas opgenomen. Dat betekent dat er dus sprake is van veel natuurlijk daglicht. We maken daarbij gebruik van een techniek met kassendoek om eventuele hitte van de zon tegen te gaan.” Ook bij het ontwerp en de inrichting van het nieuwe stadhuis heeft de gemeente gekeken naar de milieubelasting van materialen. Daarom is in het interieur veel hout en bamboe gebruikt.

Hoge duurzaamheidseisen bij nieuw stadhuis

Deze gemeente heeft grote duurzaamheidsambities: niet alleen stelde ze eisen aan het vernieuwde stadhuis, ook heeft ze voor de sloop een nadrukkelijke selectie gemaakt. Zo kwam de Woerdense onderneming LEK Sloopwerken het beste uit de aanbesteding. Dit bedrijf recyclede maar liefst 98% van de vrijkomende materialen. Zo worden de fundering, betonconstructie, de terreininrichting, de klinkers en de riolering hergebruikt. Datzelfde geldt voor de zonnepanelen, die op het dak lagen. Ook deze worden hergebruikt.

Ik ben ontzettend tevreden over het feit dat we onze hoge duurzaamheidsambitie kunnen realiseren. En dat we iets betekenen voor de lokale arbeidsmarkt.

Ivo ten Hagen, wethouder gemeente Woerden

LEK Sloopwerken werkte met lokale ondernemers binnen een straal van 25 kilometer van het stadhuis om de materialen te verwerken. Ook scoorde het sloopbedrijf hoog op gebied van Social Return On Investment (SROI). Het betrok mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt bij het project om zo werkervaring op te doen en gaf ze de mogelijkheid hun VCA-diploma te halen. 

Ook bij de tijdelijke huisvesting hield de gemeente in hoge mate rekening met duurzaamheid en SROI. Op deze gebieden scoorden de uitvoerende partijen Bolton Bouw uit Zegveld en Kromwijk Elektro uit Woerden hoog.

Aannemer beoordeeld op duurzaam ondernemen

Inmiddels is BAM Bouw en Techniek uit Bunnik begonnen met de herbouw. Zoals SROI een rol speelde bij de sloop, zo nam het bedrijf dit facet ook mee in de aanbestedingsprocedure. “Niet alleen het gebouw moet duurzaam zijn, ook de aannemer hebben we beoordeeld op duurzaam ondernemen”, vertelt de Woerdense wethouder Ivo ten Hagen. “Zo scoorde BAM met een lage CO2-footprint, een slim vervoer- en toeleverplan en een ambitieus afvalrecyclingprogramma. Dit valt allemaal onder het keurmerk ‘Bewuste Bouwers’. Op SROI heeft BAM maximaal gescoord. Mensen met afstand tot de arbeidsmarkt, in samenwerking met Ferm Werk, zijn betrokken bij het project om werkervaring op te doen. Naast de SROI-arbeidsplaatsen start BAM  tijdens de bouw ook met het concept ‘Leerling bouwplaats’. Dit betekent dat leerlingen op de bouwplaats met een werk- en leertraject opgeleid worden. Ik ben ontzettend tevreden over het feit dat we onze hoge duurzaamheidsambitie kunnen realiseren. En dat we iets betekenen voor de lokale arbeidsmarkt.”

Renovatie binnen exploitatiekosten

De ambities van de Woerden zijn groot als het aankomt op verduurzaming van het pand. Desondanks heeft de gemeenteraad geen geld vrijgemaakt voor een certificering, zoals BREEAM. “De gemeente heeft sterk gefocust op taakstellende exploitatiekosten”, merkte projectleider Bart Atema van adviesbureau ABC Nova. “Dit heeft vooral geresulteerd in een ambitieus energiegebouwlabel. De uitdagende opdracht vanuit de gemeenteraad was om binnen de huidige exploitatiekosten van het oude stadhuis grondig te renoveren. Feitelijk een budgetneutrale renovatie dus. Geld vrijmaken voor een label lag niet in de lijn. Dan krijg je toch weer te maken met extra kosten.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Fiscale voordelen voor milieuvriendelijke technieken

Fiscale voordelen voor milieuvriendelijke technieken

15 aug om 13:00 uur
timer 1 min

Ondernemers kunnen in 2019 fiscaal voordelig investeren dankzij aftrekposten voor milieuvriendelijke technieken.

Lees verder »

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

De weerbarstige praktijk van duurzaam slopen

12 aug om 13:00 uur
timer 6 min

Slopen is niet direct een sexy onderwerp en ook niet altijd even duurzaam. Hoe besteed je circulair slopen aan ...

Lees verder »

Whitepaper De grootse ambities van Flevoland

Whitepaper De grootse ambities van Flevoland

In de whitepaper 'De grootse ambities van Flevoland' vind je kencijfers en ambitieformuleringen van de provincie ...
“Gezonde levensstijl als statussymbool in plaats van auto”

“Gezonde levensstijl als statussymbool ...

8 aug om 10:00 uur
timer 2 min

Bij de snelle groei en verduurzaming van steden mag de voetganger niet worden vergeten. Inspiratie en beleid rond ...

Lees verder »

Whitepaper Energietransitie en sociale cohesie

Whitepaper Energietransitie en sociale cohesie

2 aug om 10:00 uur
timer 2 min

Draagt de energietransitie bij aan de sociale cohesie in wijken? Lees deze nieuwe whitepaper, met daarin ook aandacht ...

Lees verder »

Schuiven aan de knoppen van het mengpaneel Omgevingswet

Schuiven aan de knoppen van het mengpaneel Omgevingswet

26 apr om 10:45 uur
timer 4 min

Door de nieuwe Omgevingswet moeten bouwprojecten makkelijker de weg van tekentafel naar realisatie kunnen vinden. ...

Lees verder »

De spagaat van gemeenten

De spagaat van gemeenten

16 apr om 16:00 uur
timer 2 min

Naast het standaard dagelijks reilen en zeilen, komt de aanstaande Omgevingswet als een zware tanker af op gemeentelijke ...

Lees verder »

Hoe stellen gemeenten een transitievisie warmte op?

Hoe stellen gemeenten een transitievisie warmte ...

11 apr om 14:38 uur
timer 5 min

Hoe moeten gemeenten aan bewoners het verschil uitleggen tussen een hoge en een lage temperatuur warmtenet? #VanGasLos ...

Lees verder »

Grote druk op Amsterdam: 250 megawatt in 2022

Grote druk op Amsterdam: 250 megawatt in 2022

22 mrt om 13:00 uur
timer 2 min

Met nog 200 megawatt te gaan (voor april 2022), inventariseert Amsterdam de kansen en belemmeringen op weg naar ...

Lees verder »

Karsten Klein over Beter Aanbesteden: meer helderheid en dialoog

Karsten Klein over Beter Aanbesteden: meer helderheid ...

18 feb om 14:00 uur
timer 5

Afgelopen najaar werd Karsten Klein de opvolger van Matthijs Huizing als aanjager van de Actieagenda Beter Aanbesteden. ...

Lees verder »

Afkoelen Elfstedenroute als kans voor verduurzaming

Afkoelen Elfstedenroute als kans voor verduurzaming

15 feb om 08:45 uur
timer 5 min

Met de provincie Friesland als middelpunt van het tiende Duurzaam Gebouwd Congres kwam er een verrassend plan op ...

Lees verder »

CO2-reductie bij matrixborden boven wegen? Het kan!

CO2-reductie bij matrixborden boven wegen? Het ...

23 jan om 15:30 uur
timer 5 min

De reductie van CO2-uitstoot voor infrastructurele werken was onlangs onderdeel van een bijzondere gunningsprocedure.

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up