Eindhovense corporatie laat bewoners beslissen

Eindhovense corporatie laat bewoners beslissen

Eind 2012 kreeg architectenbureau Inbo van de Eindhovense woningcorporatie Woonbedrijf als opdracht: ontwerp voor € 30 miljoen op 3.000 m2 zo’n 400 sociale-huurwoningen. De belangrijkste voorwaarde was dat de bewoners gezamenlijk alle beslissingen maakten. “Alleen de locatie was bekend.”

Zo’n 5 jaar geleden was de locatie tussen de Torenallee, de Laboratoriumstraat en de Schootsestraat in Eindhoven nog een leeg veld. Inmiddels staan hier onder de noemer van ‘Space-S’ 402 sociale-huurwoningen en 22 commerciële ruimten.

Vragen naar wensen bewoners

“In 2012 vroegen we ons af: ‘Wat gaan we hier bouwen?’”, vertelde districtsmanager Angelique Bellemakers van Woonbedrijf. “In plaats van iets zelf te bedenken, besloten we dit aan toekomstige bewoners te vragen. We zijn ervan overtuigd dat er mensen zijn die weten wat voor soort woning en buurt ze willen.”

Volgens projectmanager Fulco Treffers kwam dit inzicht mede door de oplevering van een ander woongebouw op Strijp-S. “We hadden verwacht dat bewoners expliciet voor deze wijk kiezen. Een van de bewoners vertelde echter dat ze zich ook had ingeschreven voor een nieuwbouwproject in het centrum van Deurne. Dat vonden we vreemd, dus kozen we in dit nieuwbouwproject voor een andere aanpak.”

Zorgen voor gemeenschapsgevoel

Daarom startte Woonbedrijf de Facebook-pagina Space040. Iedereen die interesse had om in Space-S te gaan wonen, kon hier meedenken. Deze pagina beschikt inmiddels over ruim 4.000 ‘vind-ik-leuks’. “Onder meer via deze pagina konden ze meedenken over iedere beslissing”, legde Inbo-architect Aron Bogers uit. De woningcorporatie had zijn bureau geselecteerd om voor een ontwerp te zorgen. Dit ontwerp voor zo’n 400 sociale-huurwoningen op een locatie van 3.000 m2 mocht maximaal € 30 miljoen kosten.

In het begin richtten de geïnteresseerden zich nog niet op de woningen. “Eerst zochten ze toenadering tot elkaar”, merkte hij. “De woningen waren ook belangrijk, maar die volgen later pas. Eerst wilden ze samen voor een gemeenschapsgevoel zorgen.”

Iedereen die meedacht, kreeg zogeheten matspunten. Hoe meer punten iemand had, hoe eerder hij een appartement mocht uitkiezen

Aron Bogers, Inbo

Dit gevoel ontstond dankzij werkgroepen, waarin de toekomstige bewoners meedachten over de invulling van het blok en de gebouwen. “Waar staan de gebouwen en waar komen de open ruimten?”, lichtte Bogers de vraagstukken toe. “Maar ook: hoe ziet de architectuur van de gebouwen eruit? Uiteindelijk viel de keuze op een stoere, industriële stijl in een stedelijke omgeving met hofjes om de geborgenheid te behouden. We zorgden ervoor dat iedere sessie eindigde met een conclusie.”

Meedenken was niet verplicht, maar Woonbedrijf moedigde dit wel aan. “Iedereen die meedacht, kreeg zogeheten matspunten. Hoe meer punten iemand had, hoe eerder hij een appartement mocht uitkiezen”, legde Bogers uit.

Daarnaast bood Inbo in hun pand de toekomstige bewoners de mogelijkheid om de grootte van hun appartement te laten ‘voelen’. “Met grote piepschuim blokken kregen ze een beeld hoe groot hun woning en de diverse delen – zoals de slaapkamer en de badkamer – van hun woning was.” Hierbij ontstonden volgens Bogers ook nieuwe typen woningen, zoals met een tussenvloer. “Het enige vereiste van de woning was dat de constructie bouwkundig klopte.

Virtueel lopen door het woonblok

Voordat bouwbedrijf Stam en De Koning met de bouw startte, zorgde architect Tim van der Grinten van Enversed voor een virtuele rondgang door het woonblok en de woningen. “Ik heb gezorgd voor een 3D-model op basis van de BIM-gegevens. Aan de hand van een computerspel kunnen mensen virtueel door het model lopen”, legt hij uit. “Het idee hierachter is dat ze een beeld krijgen hoe het uitzicht op ooghoogte is.”

Eindhovense corporatie laat bewoners beslissenDe virtuele rondgang door Space-S

Space-S beschikt over een EPC-waarde van 0,6. Een lagere waarde liet het budget namelijk niet toe. “Bij de bouw hebben we weinig aandacht gehad voor duurzaamheid, omdat de bewoners niet hiernaar vroegen”, legde Woonbedrijf-districtsmanager Harald Evers uit. Toch zorgde Stam en De Koning voor enkele duurzame onderdelen, zoals aluminium kozijnen. Daarnaast maken de bewoners automatisch gebruik van stadsverwarming. “Alle gebouwen op Strijp-S maken hiervan gebruik”, meldde Treffers. “Dit geldt ook voor het wko-systeem.”

People, Planet en Profit

De betrokken partijen zijn erg tevreden over het project. “Wel viel me op dat de toekomstige bewoners snel tot consensus kwamen”, merkte Bogers op. Ook Treffers liet zijn enthousiasme blijken. “Naar de duurzame onderdelen van Strijp-S scoren we hoog op de gebieden Profit en People: op de onderste verdieping zijn veel bedrijven gevestigd. Daarnaast zijn bijna alle huizen bewoond en vormen de bewoners samen een hechte gemeenschap.”

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Gebiedsontwikkeling in Ede met 68 energiezuinige woningen

Gebiedsontwikkeling in Ede met 68 energiezuinige ...

12 jul om 12:00 uur

In deelplan De Zouterij OP ENKA in Ede worden 68 energiezuinige woningen gerealiseerd. Alle woningen zijn verkocht ...

Lees verder »

Langer leven in nieuwe Utrechtse Blue District

Langer leven in nieuwe Utrechtse Blue District

11 jul om 15:00 uur
timer 4 min

Het eerste woon- en werkgebied ter wereld waarin bewoners en gebruikers langer kunnen leven en werken dan in gewone ...

Lees verder »

Arenapoort Amsterdam wordt ‘Paris-proof’ ontwikkeld  

Arenapoort Amsterdam wordt ‘Paris-proof’ ontwikkeld  

3 jul om 13:00 uur

De realisatie van het duurzame Urban Interactive District (UID) komt steeds dichterbij. De gemeente Amsterdam ...

Lees verder »

Maastricht bouwt duurzame wijk ‘bovenop’ snelweg A2

Maastricht bouwt duurzame wijk ‘bovenop’ ...

3 jul om 11:00 uur
timer 2 min

Nadat de barrière, die de snelweg A2 voorheen vormde, ondergronds is gebracht, wordt nu zichtbaar dat de ...

Lees verder »

'Er is nu momentum om woningtekort op te lossen'

'Er is nu momentum om woningtekort op te lossen'

2 jul om 15:30 uur
timer 2 min

De coalitieplannen voor nieuwbouw in Amsterdam, gericht op meer betaalbare en duurzame woningen, kunnen juist leiden ...

Lees verder »

Bestaande ruimten beter benutten levert meer groen en blijere bewoners op

Bestaande ruimten beter benutten levert meer ...

2 jul om 13:00 uur
timer 3 min

Veel ruimtes staan periodes leeg; soms een dag, soms een week, soms maanden. Kunnen die ruimten beter worden benut? ...

Lees verder »

Gezamenlijk een gebied ontwikkelen

Gezamenlijk een gebied ontwikkelen

25 jun om 13:00 uur
timer 3 min

“Het is te risicovol om alle verantwoordelijkheid voor een gebied in handen te leggen van één ...

Lees verder »

Eerste paal voor duurzame bedrijvenlocatie RijswijkBuiten  

Eerste paal voor duurzame bedrijvenlocatie RijswijkBuiten ...

15 jun om 08:00 uur
timer 1 min

Wethouder Marloes Borsboom van de gemeente Rijswijk heeft dinsdag 12 juni de eerste paal geslagen voor de bouw ...

Lees verder »

Studenten uitgedaagd om circulaire woon- en werkomgeving te ontwerpen

Studenten uitgedaagd om circulaire woon- en ...

7 jun om 11:00 uur
timer 2 min

In de nationale ontwerpwedstrijd SLIMCirculair 2018-2019 strijden multidisciplinaire studententeams om het meest ...

Lees verder »

Gedragsverandering noodzakelijk voor stad van de toekomst

Gedragsverandering noodzakelijk voor stad van ...

4 jun om 13:00 uur
timer 6 min

In een future city is er door aangepast gedrag een optimale balans tussen bezit en gebruik, en heeft data een ondersteunende ...

Lees verder »

Reacties

Mooi voorbeeld van procesmanagement en samenwerking. Niet zo'n mooi voorbeeld van duurzame woningbouwontwikkeling. Nieuwbouw in deze tijd met met een epc van 0,6 terwijl deze woningen over 30 jaar (op de helft van hun levensduur?) energie-neutraal willen (moeten) zijn. Het Woonbedrijf heeft vertrouwen in nieuwe nog te ontwikkelen technieken die bij het eerste groot onderhoudsproject die ambitie kunnen invullen

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up