NOM-woning dankzij indak pv-systeem

NOM-woning dankzij indak pv-systeem

De totaaloplossing Unidek SolarPower zorgt in Vijlen (Zuid-Limburg) voor de opwek van duurzame energie bij een NOM-woning. Het systeem brengt de ambitie om het gebouw energieneutraal of zelfs energieleverend te maken, dichterbij

Voor woningeigenaar Toine Godderij lag de ambitie voor Nul-op-de-Meter voor de hand. “Niet alleen vanwege mijn huidige functie bij Van Nieuwpoort Bouwgrondstoffen en mijn technische achtergrond, maar ook vanwege de zoektocht naar de economisch meest voordelige en rendabele oplossing.”  

Om voldoende duurzame energie op te wekken werd gekozen voor de installatie van zonnepanelen. “Deze investering paste in ons budget en zorgt ondanks de hogere kosten voor lagere maandlasten, omdat we het combineren met een lucht/water-warmtepomp.” In een vroeg stadium kwamen de bouwpartners bijeen om het project vorm te geven. “Voorafgaand aan de bouw adviseerden Kingspan Unidek en SCX op het gebied van energiebehoefte en energieneutraliteit. Door vroegtijdig met elkaar te sparren over mogelijke aanpassingen, realiseren we een woning waarbij de energiebehoefte ongeveer gelijk is aan het aanbod.”

Prefab indak zonnepanelen

Godderij stelde het bouwteam samen na uitgebreid onderzoek over aanbieders. “Tijdens het onderzoek kwam ik een artikel tegen over geprefabriceerde indak zonnepanelen. De esthetische en technische voordelen spraken aan en vormden voor mij de aanleiding om een afspraak te maken met een leverancier van dak- en pv-oplossingen.” Kingspan Unidek werd geselecteerd om de dakisolatie en indak pv te leveren. “De keuze viel op Kingspan Unidek vanwege het feit dat dit een grote speler is in de markt en ze een duurzaam systeem leveren. Zij werkt samen met SCX Solar en deze combinatie viel positief op en straalt vertrouwen uit. Kostentechnisch klopte het ook.”

Het samenwerkingsverband Kingspan Unidek en SCX realiseert de plaatsing en montage van Unidek Aero-systeem met zonnepanelen. “Hierdoor is er slechts één aanspreekpunt. Normaal gesproken heb je diverse gesprekspartners voor de verschillende onderdelen van daksystemen, nu is dat niet het geval.” Het Unidek SolarPower systeem werd als totaaloplossing ontwikkeld om invulling te geven aan duurzaamheidsambities, zonder in te boeten aan esthetiek.  “Het systeem bestaat uit de Unidek Aero-dakplaat en prefab pv-panelen. De Aero-dakplaat past in het plaatje van een NOM-woning doordat het diverse duurzaamheidsaspecten heeft, waaronder een betere geluidsisolatie en thermische dakisolatie. Belangrijke eigenschappen om de felbegeerde NOM-titel te behalen zijn de hoge luchtdichtheid, minder koudebruggen en het DUBOkeur om de circulariteit van het materiaalgebruik aan te duiden”, vertelt area sales manager Bart Vink van Kingspan Unidek.

Dak wordt nieuwe energiecentrale

De pv-panelen worden gemonteerd op de Aero-dakplaat, waarmee het gehele dak wordt afgedekt. “Het dak wordt de nieuwe energiecentrale, waarbij de zon belangrijk is voor duurzame energieopwekking. De Unidek Aero dakplaat zorgt met thermische isolatie dat de opwekking optimaal is en het systeem volledig tot zijn recht komt.” Met de komst van de MPG-grenswaarde vanaf 1 januari 2018 krijgt ook de circulariteit van de materialen meer gewicht. “Het is eenvoudig om met deze dakelementen een GPR- en MPG-berekening uit te voeren, omdat er gegevens beschikbaar zijn vanuit de Nationale Milieudatabase. Tijdens de gebruiksfase leveren de elementen een positieve bijdrage aan de CO2-emissie, wat gunstig uitpakt voor een GPR-berekening. Het Unidek Aero-dakelement heeft daarnaast een KOMO en een ISSO-certificaat”, vervolgt Vink.

Het Unidek SolarPower-systeem kan op verschillende typen daken worden toegepast. “Daarvoor bieden we telkens een maatoplossing, in samenwerking met partners als SCX. We ervaren dat aannemers en eindgebruikers het fijn vinden om advies te krijgen over de best passende oplossing. Ook ervaren ze de ontzorging als zeer prettig, evenals het hebben van slechts één of twee aanspreekpunten.” Daarbij hoeft een indak pv-systeem niet duurder te zijn dan een simpel en regulier daksysteem. “De beleving is vaak dat een indak pv-systeem meer kosten met zich meebrengt. Integendeel, je maakt je woning toekomstbestendig en hebt decennialang geen omkijken naar je isolatie en duurzame energieopbrengst.” De toegepaste pv-panelen gaan 20 tot 30 jaar mee. “Er zit een waterkerende laag onder het pv-paneel, waardoor vervuiling en elementen van buitenaf er niet bij kunnen komen. Daarnaast brengen we aluminium goten aan, die de ventilatie niet belemmeren. Kunststof onderdelen ontbreken volledig, want we weten dat deze aan veroudering onderhevig zijn. Onze samenwerkingspartner zorgt voor randafwerking met zetwerk of een aansluiting met de dakramen”, besluit Vink.

Systeem wekt duurzame elektriciteit op

Sinds de installatie van het Unidek SolarPower-systeem wekt de woning van Godderij duurzame elektriciteit op. “Dit wordt via de warmtepomp omgezet in centrale verwarming en warm tapwater”, voegt Godderij aan. “Dit combineren we met goede isolatie, driedubbele beglazing en een regenwatertank van 10.000 liter voor het grijswatercircuit. Hierdoor worden we geheel zelfvoorzienend en zijn we gegarandeerd van jarenlang wooncomfort. Ik ben ervan overtuigd dat we met deze totaaloplossing onze Nul-op-de-Meter ambities gaan behalen en overtreffen.”

Unidek Aero is een isolerend alles in-1 dakelement met een kern van EPS Platinum, brandvertragend gemodificeerd volgens NEN 6056/6066, voorzien van 4 geïntegreerde verstijvers van 19 mm hoog en 45 mm breed. De buitenzijde is voorzien van een 3 mm spaanplaat met groene folie en ruitmotief en 3 tengels van 20 mm hoog en 30 mm breed. De binnenzijde is voorzien van een 12 mm gipskartonplaat, die tussen 2 verstijvers is aangebracht. Het systeem wordt afgewerkt met een 3 mm spaanplaat voorzien van een witte zichtzijde.

Lees meer specificaties op www.kingspanunidek.com.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c122 c185 c225
Circulaire woningen met innovatieve kozijn/roostercombinatie

Circulaire woningen met innovatieve kozijn/roostercombinatie

Vandaag om 12:01 uur
timer 6 min

Buiksloterham, de nieuwste woonwijk van Amsterdam, heeft zich ontwikkeld tot proeftuin voor circulair wonen. ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243
Slimme ramen van TNO besparen 22% energie

Slimme ramen van TNO besparen 22% energie

3 jul om 14:02 uur

TNO heeft ramen ontwikkeld met een onzichtbare glascoating die kunnen leiden tot een energiebesparing van 22% ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c244
Routekaart voorkomt vochtproblemen bij na-isolatie

Routekaart voorkomt vochtproblemen bij na-isolatie

11 jun om 15:30 uur
timer 3 min

Slecht of foutief aangebrachte na-isolatie resulteert meer dan eens in (vocht) problemen, zoals volgezogen isolatiemateriaal ...

Lees verder »

c21 c122 c171 c225 c245
Schonere lucht dankzij Amsterdams kantoorpand

Schonere lucht dankzij Amsterdams kantoorpand

9 jun om 08:48 uur
timer 2 min

Vanaf de straat kun je het niet zien, maar het witte dak van het kantoorpand van Reclassering Nederland in Amsterdam ...

Lees verder »

c21 c122 c186 c225
Direct naar BENG met compact stappenplan

Direct naar BENG met compact stappenplan

10 mrt om 15:06 uur
timer 1 min

De nieuwe BENG-eisen zijn voor veel partijen nog onbekend en onduidelijk. Een nieuw stappenplan om eenvoudig ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243 c244
Seminar Innovatie in de gevel – Projectenparade op Building Holland 2020

Seminar Innovatie in de gevel – Projectenparade ...

11 feb om 08:00 uur
timer 1 min

Op 25 maart in de ochtend vindt het seminar ‘Innovatie in de gevel – Projectenparade’ plaats ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243 c246 c268
Duurzaam Gebouwd-partners bundelen krachten voor industriële gevels en daken

Duurzaam Gebouwd-partners bundelen krachten ...

30 jan om 14:30 uur
timer 2 min

Uit een renovatiefabriek van Dijkstra Draisma, RC Panels en Factory Zero komen vanaf 2025 goedkope gevels en daken ...

Lees verder »

c21 c26 c122 c186
Park Paviljoen Hoge Veluwe laat evenwichtige energieprestatie zien

Park Paviljoen Hoge Veluwe laat evenwichtige ...

20 jan om 10:00 uur
timer 5 min

De kwaliteit van de gebouwschil, de scheiding tussen binnen en buiten, is doorslaggevend bij het vaststellen van ...

Lees verder »

c21 c122 c135 c225
Welke duurzaamheid kun je in een dak stoppen?

Welke duurzaamheid kun je in een dak stoppen?

8 jan om 15:30 uur
timer 5 min

De gemeente Arnhem heeft grote duurzaamheidsambities en bij de renovatie van sporthal Elderveld wist de markt ...

Lees verder »

c21 c122 c225
Advertorial - Isoleren en direct luxe afwerken

Advertorial - Isoleren en direct luxe afwerken

28-11-2019 om 14:00 uur

Kingspan Unidek introduceert dakelement dat direct geschikt is voor luxe plafondafwerking.

Lees verder »

c21 c122 c127 c225 c243
Drie innovatieconcepten voor klimaatneutrale studentenflats

Drie innovatieconcepten voor klimaatneutrale ...

26-11-2019 om 10:00 uur
timer 5 min

Het is ongetwijfeld een van de meest bijzondere pilotprojecten in Utrecht: de renovatie van drie wooneenheden ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243 c244
Oproep voor circulaire en duurzame gevelinnovaties

Oproep voor circulaire en duurzame gevelinnovaties

29-10-2019 om 08:00 uur
timer 1 min

Rijksvastgoedbedrijf nodigt producenten, leveranciers en gevelbouwers uit om innovaties aan te dragen en samen ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up