NOM-woning dankzij indak pv-systeem

NOM-woning dankzij indak pv-systeem

De totaaloplossing Unidek SolarPower zorgt in Vijlen (Zuid-Limburg) voor de opwek van duurzame energie bij een NOM-woning. Het systeem brengt de ambitie om het gebouw energieneutraal of zelfs energieleverend te maken, dichterbij

Voor woningeigenaar Toine Godderij lag de ambitie voor Nul-op-de-Meter voor de hand. “Niet alleen vanwege mijn huidige functie bij Van Nieuwpoort Bouwgrondstoffen en mijn technische achtergrond, maar ook vanwege de zoektocht naar de economisch meest voordelige en rendabele oplossing.”  

Om voldoende duurzame energie op te wekken werd gekozen voor de installatie van zonnepanelen. “Deze investering paste in ons budget en zorgt ondanks de hogere kosten voor lagere maandlasten, omdat we het combineren met een lucht/water-warmtepomp.” In een vroeg stadium kwamen de bouwpartners bijeen om het project vorm te geven. “Voorafgaand aan de bouw adviseerden Kingspan Unidek en SCX op het gebied van energiebehoefte en energieneutraliteit. Door vroegtijdig met elkaar te sparren over mogelijke aanpassingen, realiseren we een woning waarbij de energiebehoefte ongeveer gelijk is aan het aanbod.”

Prefab indak zonnepanelen

Godderij stelde het bouwteam samen na uitgebreid onderzoek over aanbieders. “Tijdens het onderzoek kwam ik een artikel tegen over geprefabriceerde indak zonnepanelen. De esthetische en technische voordelen spraken aan en vormden voor mij de aanleiding om een afspraak te maken met een leverancier van dak- en pv-oplossingen.” Kingspan Unidek werd geselecteerd om de dakisolatie en indak pv te leveren. “De keuze viel op Kingspan Unidek vanwege het feit dat dit een grote speler is in de markt en ze een duurzaam systeem leveren. Zij werkt samen met SCX Solar en deze combinatie viel positief op en straalt vertrouwen uit. Kostentechnisch klopte het ook.”

Het samenwerkingsverband Kingspan Unidek en SCX realiseert de plaatsing en montage van Unidek Aero-systeem met zonnepanelen. “Hierdoor is er slechts één aanspreekpunt. Normaal gesproken heb je diverse gesprekspartners voor de verschillende onderdelen van daksystemen, nu is dat niet het geval.” Het Unidek SolarPower systeem werd als totaaloplossing ontwikkeld om invulling te geven aan duurzaamheidsambities, zonder in te boeten aan esthetiek.  “Het systeem bestaat uit de Unidek Aero-dakplaat en prefab pv-panelen. De Aero-dakplaat past in het plaatje van een NOM-woning doordat het diverse duurzaamheidsaspecten heeft, waaronder een betere geluidsisolatie en thermische dakisolatie. Belangrijke eigenschappen om de felbegeerde NOM-titel te behalen zijn de hoge luchtdichtheid, minder koudebruggen en het DUBOkeur om de circulariteit van het materiaalgebruik aan te duiden”, vertelt area sales manager Bart Vink van Kingspan Unidek.

Dak wordt nieuwe energiecentrale

De pv-panelen worden gemonteerd op de Aero-dakplaat, waarmee het gehele dak wordt afgedekt. “Het dak wordt de nieuwe energiecentrale, waarbij de zon belangrijk is voor duurzame energieopwekking. De Unidek Aero dakplaat zorgt met thermische isolatie dat de opwekking optimaal is en het systeem volledig tot zijn recht komt.” Met de komst van de MPG-grenswaarde vanaf 1 januari 2018 krijgt ook de circulariteit van de materialen meer gewicht. “Het is eenvoudig om met deze dakelementen een GPR- en MPG-berekening uit te voeren, omdat er gegevens beschikbaar zijn vanuit de Nationale Milieudatabase. Tijdens de gebruiksfase leveren de elementen een positieve bijdrage aan de CO2-emissie, wat gunstig uitpakt voor een GPR-berekening. Het Unidek Aero-dakelement heeft daarnaast een KOMO en een ISSO-certificaat”, vervolgt Vink.

Het Unidek SolarPower-systeem kan op verschillende typen daken worden toegepast. “Daarvoor bieden we telkens een maatoplossing, in samenwerking met partners als SCX. We ervaren dat aannemers en eindgebruikers het fijn vinden om advies te krijgen over de best passende oplossing. Ook ervaren ze de ontzorging als zeer prettig, evenals het hebben van slechts één of twee aanspreekpunten.” Daarbij hoeft een indak pv-systeem niet duurder te zijn dan een simpel en regulier daksysteem. “De beleving is vaak dat een indak pv-systeem meer kosten met zich meebrengt. Integendeel, je maakt je woning toekomstbestendig en hebt decennialang geen omkijken naar je isolatie en duurzame energieopbrengst.” De toegepaste pv-panelen gaan 20 tot 30 jaar mee. “Er zit een waterkerende laag onder het pv-paneel, waardoor vervuiling en elementen van buitenaf er niet bij kunnen komen. Daarnaast brengen we aluminium goten aan, die de ventilatie niet belemmeren. Kunststof onderdelen ontbreken volledig, want we weten dat deze aan veroudering onderhevig zijn. Onze samenwerkingspartner zorgt voor randafwerking met zetwerk of een aansluiting met de dakramen”, besluit Vink.

Systeem wekt duurzame elektriciteit op

Sinds de installatie van het Unidek SolarPower-systeem wekt de woning van Godderij duurzame elektriciteit op. “Dit wordt via de warmtepomp omgezet in centrale verwarming en warm tapwater”, voegt Godderij aan. “Dit combineren we met goede isolatie, driedubbele beglazing en een regenwatertank van 10.000 liter voor het grijswatercircuit. Hierdoor worden we geheel zelfvoorzienend en zijn we gegarandeerd van jarenlang wooncomfort. Ik ben ervan overtuigd dat we met deze totaaloplossing onze Nul-op-de-Meter ambities gaan behalen en overtreffen.”

Unidek Aero is een isolerend alles in-1 dakelement met een kern van EPS Platinum, brandvertragend gemodificeerd volgens NEN 6056/6066, voorzien van 4 geïntegreerde verstijvers van 19 mm hoog en 45 mm breed. De buitenzijde is voorzien van een 3 mm spaanplaat met groene folie en ruitmotief en 3 tengels van 20 mm hoog en 30 mm breed. De binnenzijde is voorzien van een 12 mm gipskartonplaat, die tussen 2 verstijvers is aangebracht. Het systeem wordt afgewerkt met een 3 mm spaanplaat voorzien van een witte zichtzijde.

Lees meer specificaties op www.kingspanunidek.com.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c122 c225
Advertorial - Isoleren en direct luxe afwerken

Advertorial - Isoleren en direct luxe afwerken

28 nov om 14:00 uur

Kingspan Unidek introduceert dakelement dat direct geschikt is voor luxe plafondafwerking.

Lees verder »

c21 c122 c127 c225 c243
Drie innovatieconcepten voor klimaatneutrale studentenflats

Drie innovatieconcepten voor klimaatneutrale ...

26 nov om 10:00 uur
timer 5 min

Het is ongetwijfeld een van de meest bijzondere pilotprojecten in Utrecht: de renovatie van drie wooneenheden ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243 c244
Oproep voor circulaire en duurzame gevelinnovaties

Oproep voor circulaire en duurzame gevelinnovaties

29 okt om 08:00 uur
timer 1 min

Rijksvastgoedbedrijf nodigt producenten, leveranciers en gevelbouwers uit om innovaties aan te dragen en samen ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243
Luchtdicht en brandveilig dakelement direct geschikt voor afwerking

Luchtdicht en brandveilig dakelement direct ...

11 okt om 14:00 uur
timer 1 min

Unidek Aero DeLuxe is toegevoegd aan het productportfolio van Kingspan Unidek. Het dakelment isoleert en is door ...

Lees verder »

c21 c120 c122 c225
Gezond en duurzaam complex op bijzondere staalconstructie

Gezond en duurzaam complex op bijzondere staalconstructie

16 sep om 13:00 uur
timer 2 min

Een van de uitdagingen bij de transformatie van de Fenixloods schuilde in de bijzondere staalconstructie. Hoe ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243
Subsidieaanvraag Energiebesparing Eigen Huis vanaf 2 september

Subsidieaanvraag Energiebesparing Eigen Huis ...

15 aug om 08:45 uur
timer 1 min

Vanaf 2 september wordt de Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) weer opengesteld. Met de subsidie is het ...

Lees verder »

c21 c122 c125 c148 c187 c225 c243
Waterval van energie in Amsterdams hotel

Waterval van energie in Amsterdams hotel

2 aug om 11:30 uur
timer 6 min

Diverse nieuwe concepten en benamingen strijden om voorrang in een innovatief, energieneutraal Amsterdams hotel.

Lees verder »

c21 c26 c122 c243
Prefab essentieel voor iconisch nieuwbouwproject in Arnhem

Prefab essentieel voor iconisch nieuwbouwproject ...

19 jul om 15:30 uur
timer 3 min

In het hart van Arnhem verrijst De Martinus, dat straks de historische binnenstad en de Rijn met elkaar verbindt. ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c244
Circulaire dakrenovatie dankzij hergebruik steenwol

Circulaire dakrenovatie dankzij hergebruik steenwol

18 jul om 10:00 uur
timer 4 min

Isoleren met steenwol is duurzaam en circulair dankzij de onuitputtelijke grondstof waarvan het materiaal wordt ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243
Patent voor prefab gevelsysteem zonder thermische bruggen

Patent voor prefab gevelsysteem zonder thermische ...

18 jun om 15:30 uur
timer 2 min

De ontwikkeling van een glasvezelcomposiet koppelanker levert gevelsluitende en koudebrugvrije prefab wandelementen ...

Lees verder »

c21 c122 c225 c243
Eerste BRL 1317 certificering is een feit

Eerste BRL 1317 certificering is een feit

11 jun om 15:30 uur
timer 1 min

Het allereerste SKG-IKOB procescertificaat voor de BRL 1317 [thermisch (na-)isoleren van elementen voor in- en ...

Lees verder »

c21 c122 c138 c225 c246
BIM-data verplaatsen van ene naar andere model kan nu met deze truc

BIM-data verplaatsen van ene naar andere model ...

2 mei om 15:30 uur
timer 2 min

In een BIM-model kun je een berg aan data opslaan, maar hoe pas je die toe in een ander BIM-model? Nieman en ERA ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up