Pharos-gebouw wordt toonbeeld van circulaire economie

Pharos-gebouw wordt toonbeeld van circulaire economie

Het Pharos-gebouw in Hoofddorp gaat de gezondste werkcommunity van Europa worden. Dat is althans het plan van adviesbureau De Nieuwe Draai, in opdracht van eigenaar Cairn Real Estate. Bedrijven die hieraan willen meewerken, konden op 3 momenten pitchen. Zoals afgelopen vrijdagmiddag. 

Net als de voormalige Pharos-vuurtoren in Alexandrië torent ook het gelijknamige gebouw in Hoofddorp hoog boven de overige bebouwing uit. Het uitzicht op de 18e verdieping – speciaal ingericht voor de pitchsessies– maakte veel indruk bij de aanwezigen.

“Toen ik hier de eerste keer kwam, keek ik alleen maar verwonderd naar buiten”, vertelde Wytze Kuijper, die via De Nieuwe Draai als transitiestrateeg hierbij betrokken is. “Daar ligt een prachtig cadeau: het cradle-to-cradle bedrijventerrein Park20|20. Dan hebben we maar 1 optie: je laten inspireren en een stap verder gaan. Met als extra uitdaging: het gaat hier om bestaande bouw en daarin ligt de grootste verbouwopgave in de toekomst.”

Circulariteit en energielevering centraal

Volgens Xander Meijer van dit adviesbureau staat circulaire economie bij de renovatie van het Pharos-gebouw centraal. “Ons doel is om dit gebouw om te toveren tot de gezondste werkcommunity van Europa. Daarom zoeken we naar producten, diensten en samenwerkingen die gaan bijdragen aan de gezondheid van de gebruikers en de energielevering. We willen dit pand zo veel leven geven, dat het vanzelf mensen aantrekt.” Hierbij draait het om 4 zaken, gaf hij aan:

  • Doorlopend bijdragen aan de gezondheid en welzijn van de gebruikers
  • Energiebron voor huurders en omgeving
  • Dynamisch netwerk voor ontmoeting en samenwerking
  • Verspilling tegengaan en richting en inhoud geven aan de circulaire economie

Circulaire sloop

Kuijper gaat het programma Zero Waste begeleiden. “Ook de sloop gaat circulair plaatsvinden”, liet Meijer weten. “Niets gaat weg zonder over de nieuwe bestemming na te denken. Alles in het gebouw toetsen we aan de circulaire economie.” Bij dit circulaire gedachtengoed sloten zich opvallend veel aanwezigen aan. Zo beschouwde Kim Zandbergen van Qbiq Systeemwanden het gebouw als een circulaire mijn. “Graag haal ik dit gebouw helemaal leeg en maak ik van alle afvalstromen onder meer weer wanden”, vertelde hij. “Wie ze wil, kan ze kopen. De eerste portalen zijn al verkocht en herbouw van de Aviodome. Alles gaat nu voor minimaal 6 maanden in de opslag. En mocht verdere interesse uitblijven, dan kan ik er alsnog weer grondstoffen van maken.”

We willen het Pharos-gebouw omtoveren tot de gezondste werkcommunity van Europa.

Xander Meijer, De Nieuwe Draai

Ook Everuse-directeur Marc van der Heijden gebruikt afval als grondstof. “Ik maak van oud papier isolatiemateriaal”, vertelde hij. “En bij sloop of renovatie van een gebouw kopen we onze materialen weer terug. Hiervoor bieden wij de grondstofwaarde: die is nu misschien € 5 op € 100, maar door de grondstoffenschaarste kan dit bedrag over 20 jaar een veelvoud zijn. Daarnaast hebben al onze producten een grondstoftracker. Die herleidt naar ons als eigenaar van de materialen.”

Verbonden gemeenschap

Ook de gemeenschapsgedachte verbond enkele bedrijven. Zo vertelde Sander Willems van Sowebuild over het Buildr-platform. “Dit platform maakt het mogelijk dat gebruikers verbinding met elkaar vinden en met elkaar communiceren. Daarnaast bieden we de mogelijkheid om pushberichten te sturen, bijvoorbeeld als een yogales begint. We gebruiken de data van de activiteiten om Buildr te verbeteren.”

Op de 18e verdieping van het Pharos-gebouw in Hoofddorp presenteerden in totaal 30 bedrijven hun product of dienst.

Namens klimaatinstallatiespecialist ACS vertelde Tijmen de Groot data te gebruiken voor de meet- en regeltechniek van klimaatinstallaties. “Met dit gebouwbeheersysteem sturen we het klimaat in het gebouw aan vanuit de cloud. De data blijven eigendom van de klant: hij betaalt op basis van een abonnement voor dit systeem.”

Samen werken om een stapje verder te gaan

In totaal presenteerden 30 kleine en grote bedrijven hun product of dienst. Ook bouwbedrijf BAM had zich hiervoor ingeschreven. “We willen vooral veel komen brengen”, liet Anthonie van Egmond weten. “Zo hebben we inmiddels veel geleerd bij het gebouw Circl en zijn we bezig met de nieuwbouw van het WTC in Utrecht dat het certificaat WELL gaat krijgen. Bij ieder project gaan we een stapje verder. De combinatie van WELL en circulair hebben we echter nog nooit gedaan.”

De omvang van het consortium is nog onduidelijk. Van Egmond vindt het niet erg als het uiteindelijke consortium uit een groot aantal bedrijven bestaat. “We hoeven geen leidende rol te hebben. We willen ook graag van anderen leren.”

Meer circulaire showcases

Harm Edens maakte afgelopen vrijdag deel uit van de jury. De presentator van onder meer BNR Duurzaam was enthousiast over de presentaties. “Bewust of onbewust: het lijkt al alsof jullie nu al de samenwerking zoeken.”

We hebben meer showcases van circulariteit nodig.

Harm Edens, presentator

Ook keek hij uit naar het vervolg van het project. “Zorg ervoor dat dit Pharos-gebouw net als in de oudheid weer een vuurtoren wordt. Meerdere vuurtorens vormen samen een lichtlijn. In plaats van licht lijkt het me fantastisch dat dit Pharos-gebouw het toonbeeld van circulariteit wordt en deze boodschap in het land doorvertelt. Want hiervan hebben we veel meer showcases nodig.”

Zoek verder binnen deze onderwerpen

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Duurzaam Gebouwd-partner gaat als eerste voor STIP-certificering

Duurzaam Gebouwd-partner gaat als eerste voor ...

19 apr om 15:30 uur
timer 2 min

STIP heeft als doelstelling dat al het hout op de markt voor 100% afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen. Duurzaam ...

Lees verder »

Gelegenheidssamenwerking overheden versnelt circulaire transitie

Gelegenheidssamenwerking overheden versnelt circulaire transitie

16 apr om 13:00 uur
timer 1 min

De vraag ‘Hoe gaan we de transitie naar een circulaire inrichting versnellen?’ staat centraal tijdens ...

Lees verder »

Royal FloraHolland onderweg naar Zero Waste - outsourcing van afvalmanagement

Royal FloraHolland onderweg naar Zero Waste ...

6 apr om 13:00 uur
timer 8 min

De natuur kent geen afval, de mens wel. Met alle nadelen van dien. Maar wat is er mogelijk als we afval gaan zien ...

Lees verder »

Circulaire economie en implementatie

Circulaire economie en implementatie

27 mrt om 11:00 uur

De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen biedt twee cursussen gerelateerd aan duurzaam bouwen: de Crash Course Circulair ...

Lees verder »

Milieu-impact beperkt op de radar van interieurinrichter

Milieu-impact beperkt op de radar van interieurinrichter

26 mrt om 15:30 uur

Tijdens een multisectorale materialenbeurs kregen R&D en designprofessionals uit de wereld van architectuur, ...

Lees verder »

Circulair ontwerpen voor de toekomst

Circulair ontwerpen voor de toekomst

16 mrt om 11:00 uur
timer 2 min

De bouw- en vastgoedsector heeft meer en meer oog voor circulaire realisaties: het donorskelet, grondstoffenpaspoorten, ...

Lees verder »

Duurzame marmoleumvloeren in de schijnwerpers

Duurzame marmoleumvloeren in de schijnwerpers

6 mrt om 13:00 uur

Duurzaam Gebouwd-partner Forbo Flooring introduceert tijdens Material Xperience van 13 tot en met 15 maart een ...

Lees verder »

‘Duurzaamheid moet even belangrijk worden als commercie’

‘Duurzaamheid moet even belangrijk worden ...

21 feb om 15:30 uur

Vanuit Zweden heeft de beweging The Natural Step inmiddels ook in veel andere landen voet aan de grond gekregen. ...

Lees verder »

'3 extra Materialenpaspoorten versnellen circulair bouwen'

'3 extra Materialenpaspoorten versnellen circulair ...

12 feb om 15:30 uur

De bouwprojecten Circulaire Viaduct, de Biomakerij en het duurzame woonconcept PlusWonen worden voorzien van een ...

Lees verder »

Leasen van gevels juridisch mogelijk

Leasen van gevels juridisch mogelijk

7 feb om 08:00 uur

De gevel van een gebouw kan na oplevering juridisch eigendom blijven van de gevelbouwers. Samen met advocatenkantoor ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

Terug naar boven