Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Bouw van meest duurzame woning in Veldhoven

Bouw van meest duurzame woning in Veldhoven

Afgelopen januari 2016 startte de bouw van een zeer duurzame en energieneutrale woning in Veldhoven. Het ontwerp kwam tot stand door een bijzondere samenwerking tussen Duurzaam Gebouwd-partner Kontek en KdV Architectuur.

“Er was een spanningsveld tussen de ambities van de opdrachtgever om een zeer duurzame woning volgens het passiefhuis principe te realiseren, de woonwensen en het bouwbudget”, vertelt Coen Smits van KdV architectuur. “Het gaat vaak om verwachtingsmanagement. De opdrachtgever heeft een droom en wil deze verwezenlijken. Het is dan aan de architect om een ontwerp te maken dat recht doet aan de wensen, maar rekening houdt met de financiële consequenties.”

In het project werd vanaf het begin gebruikgemaakt van BIM. De 3D-weergave werd voorzien van een globale materiaalkeuze voor de belangrijkste elementen als gevels, draagconstructie, duurzaamheidsmaatregelen en afwerkingsniveaus. Dat maakte het voor Kontek mogelijk om snel hoeveelheden te bepalen en een gedetailleerde raming op te stellen.

 “De proef op de som was het moment waarop de bouwer een prijs aangaf”, zegt Gerard Brugel van Kontek. “Onze voorbereiding bleek zijn vruchten af te werpen. De verschillen waren klein en met enkele bescheiden aanpassingen werd overeenstemming bereikt.” Het resultaat is de meest duurzame woning van Veldhoven.

Binnen 15 jaar investering terugverdienen

De duurzaamheidsmaatregelen zijn divers: de woning wordt gerealiseerd zonder aardgasaansluiting en voorziet in eigen energiebehoefte. Daarnaast zijn de isolatiewaardes verhoogd naar een Rc waarde voor het dak van 10, de gevels 9 en de begane grondvloer 8. De woning wordt volledig voorzien van driedubbele beglazing, de kozijnen krijgen dubbele kierdichting en alle naden en kieren worden luchtdicht afgeplakt om warmteverlies en tocht te voorkomen. Ook wordt de woning voorzien van balansventilatie. Voor deze woning geldt dat de extra investering aan duurzame maatregelen circa 8% van de bouwkosten bedraagt en zich binnen 15 jaar terugverdient.

Voorbeeld voor andere nieuwbouw

“Dit is inderdaad de meest duurzame nieuwbouwwoning tot nu toe in onze gemeente”, voegt milieu- en duurzaam bouwen adviseur Sjaak Verheijen van gemeente Veldhoven toe. “Het is een heel goed voorbeeld voor andere nieuwbouwplannen in onze gemeente en ver voorlopend op de huidige wettelijke eisen voor energiezuinige nieuwbouw.”

 

  |  1 reactiespermalink

Reacties

  • Een fraai en ambitieus project! Nu ben ik wel nieuwsgierig wat u precies bedoelt met "meest duurzame woning" en "energieneutraal". Aan welke passiefhuis eisen gaat deze woning voldoen? Er is al een woning die voldoet aan de Passiefhuis Plus eisen in Veldhoven ;)

    Johan van der Stoel  |  dinsdag 3 mei 2016 @ 21:55 uur

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties

Terug naar boven