Slimmer omgaan met transformaties

Slimmer omgaan met transformaties

“Duurzaamheid wordt vaak met de mond beleden, maar niet met de portemonnee” vindt Hans ter Horst, Sales Director van Carlisle Construction Materials uit Kampen. Deelnemers aan de Round Table Renovatie en Transformatie bediscussiëren of conventionele bouwmethoden belemmerend zijn voor duurzaam bouwen.

“Duurzaamheid is een containerbegrip geworden. Thomas Rau wist het tijdens het Congres in Maastricht nog mooi aan te stippen dat duurzaamheid geen verandering betekent. “We moeten geen gebouwen bouwen voor de eeuwigheid, maar deze juist tijdelijkheid faciliteren”, zei Rau destijds.

“Duurzaamheid wordt het beste besproken als je er tegenaan schopt, dan komt het in de kern naar boven”,  meent Ter Horst. Zijn wij als bouwend Nederland hier wel op ingericht? Kunnen wij dit faciliteren of stappen wij in onze conventionele valkuil: goede duurzame ideeën aan de voorkant en de traditionele kaasschaaf aan de achterzijde?

De eerste stelling luidde ‘Duurzame dakbedekking en overige bouwproducten zijn een sluitpost op de begroting van veel opdrachtgevers’. Rayon manager Gerry Elfrink van Faay ziet het als een verworven gewoonte om juist op duurzame producten te bezuinigen of die uit het bestek te halen. ”Vergeet niet dat met de toepassing van duurzame producten over het algemeen ook ‘gezonde producten’ worden ingezet. Alleen daarom is het al een gemis om juist op deze producten te bezuinigen.”

Frisse Scholen voor beter binnenmilieu

Anne Wagenmakers van Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling sluit zich bij deze mening aan. Zij refereert naar het Frisse Scholen-project van RVO.nl. Dit stimuleert scholen om onder meer het binnenmilieu te verbeteren, door beter te isoleren en te ventileren. “Maar het is ook de vraag of de opdrachtgever vindt dat deze rol bij haar of juist de uitvoerende partij moet liggen”, gaat Anne verder. 

Ter Horst meent dat bij de opdrachtgever nogal eens de gedachte leeft dat duurzaamheid duur is. Sales manager duurzame daken van Soprema Arno van den Bosch meent dat juist het dak niet als sluitpost gezien moet worden aangezien het vastgoed hieronder lijdt. “Binnen een circulaire economie moeten wij de bouwproducten als grondstof en niet als afvalstof gaan zien. Deze moeten dus recyclebaar zijn en dan niet “downsizen’, maar hoger in de bouwkolom terug te laten komen.”

Ook marketing manager Benno Nijenhuis van Carlisle deelt die mening. “In de toekomst moeten we bijvoorbeeld gaan denken in leasecontracten met de producent, zodat deze de materialen bij een vervangingsvraag weer kan inzetten als grondstof voor de productie van nieuwe bouwproducten.”

Michiel Blans van Veris Bouwmaterialen vult aan door te stellen dat “Duurzame producten vaak als sluitpost gelden omdat ze uit zicht zijn. Vaak hebben bedrijven niet eens door hoe duurzaam bepaalde producten zijn, totdat ze de LCA-score zien.  Dus maak die duurzaamheid zichtbaar.”

Nijenhuis: “Onze bouwproducten moeten wij gaan kwantificeren om ze vergelijkbaar te maken. Dit gebeurt op dit ogenblik veelvuldig met duurzame certificeringen, dan vooral met de optimalisering van de LCA in de vorm van een Environmental Product Declaration. Producenten als Carlisle stellen zich open door deze gevalideerde milieu informatie beschikbaar te stellen aan ontwerpers en opdrachtgevers.”

Bekijk de volledige samenvatting en de deelnemerslijst

Slimmer omgaan met transformaties

De tweede stelling was: ‘De weinige gebouwtransformaties die we uitvoeren, voeren we niet altijd goed uit’. Ter Horst: “Als bestaande kantoorgebouwen worden getransformeerd, gebeurt dit vrij basaal, vaak als onderkomen voor bijvoorbeeld studenten. Kan dat nu niet beter, kunnen we niet wat slimmer omgaan met dat soort transformaties?”

Wagenmakers meent dat het vaak een combinatie is met het type opdrachtgever. “Als deze meer duurzaam geëngageerd is, zal dit traject anders verlopen. Wellicht moet je in een opdracht een duidelijke ROI benoemen, zodat je de transformatie ook commercieel kunt vermarkten.”

Ter Horst daarentegen verdenkt vooral de architect weleens van luiheid. “Velen hebben geen bouwkundige achtergrond en zijn primair esthetisch ingesteld.” Blans vult aan dat we misschien meer moeten gaan denken uit het principe van Total Cost of Ownership, of initiatieven vanuit de gebruiker, bijvoorbeeld Crowdfunding.

Vastgoed is bepalend

Van den Bosch meent dat opdrachtgevers te weinig kennis hebben. “Het is ook maar de vraag of een gebouw bij de transformatie een woonfunctie moet hebben.” Wagenmakers meent dat de transitie wel moet aansluiten bij de doelgroep en visie van de opdrachtgever. “Er wordt absoluut gedacht aan kwaliteit en ook de kennis is er. Steeds meer transformaties worden als turn key opgeleverd.“

Het vastgoed is uiteindelijk wel bepalend voor de transformatie en hoe deze wordt uitgevoerd, gaat Ter Horst verder. Vaak wordt er te lang gewacht voor een definitieve verkoop en dan moet er opeens snel geld worden opgehaald. Daar ligt natuurlijk wel een bedreiging in de markt.

De derde en laatste stelling is prikkelend bedoeld richting de bouwsector. ‘EPDM is de enige dakbedekking voor het platte dak met een bewezen levensduur van 50 jaar, niemand anders kan dit beweren’.

Te lange horizon voor opdrachtgever

“Een dak staat onder de invloed van zeer veel factoren, veel meer dan bij andere bouwproducten. Toch hebben veel opdrachtgevers meer geld over voor een m² goede vloerbedekking dan voor een duurzaam dak. Dat is toch vreemd?”, vraagt Ter Horst.

Elfrink: “Is het niet zo dat hier die horizon voor de opdrachtgever te lang is en dat deze niet verder wil kijken dan maximaal 25 jaar.” Ter Horst: “Dat klopt wel, maar als we kijken naar een traditioneel bitumineus dak dan moeten we daar wel naar 15-17 jaar onderhoud plegen. Minder levensduur betekent niet een besparing, maar juist een opstapeling van extra kosten.”

Van den Bosch deelt ook die mening en vult aan dat in de toekomst het opraken van de grondstoffen een bepalende rol gaan spelen. “Je zult wel moeten kiezen voor materialen met een langere levensduur. Die keuze moeten wij nu al maken.”

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c120 c160 c225 c243
Practice what we teach

Practice what we teach

25 mrt om 11:00 uur
timer 7 min

Duurzaamheid krijgt bij de Universiteit Utrecht een centrale plek in de kerntaken en in de bedrijfsvoering. Wij ...

Lees verder »

c21 c120 c135 c225 c243
“We keken naar de stenen, terwijl we naar de mensen hadden moeten kijken”

“We keken naar de stenen, terwijl we naar ...

25 feb om 10:00 uur
timer 7 min

Aan de vooravond van haar jaarlijkse congres vond in Assen de eerste Ronde Tafel van Duurzaam Gebouwd in 2020 ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243 c244
Opvolgers MOR-team verleggen focus naar portiekflats

Opvolgers MOR-team verleggen focus naar portiekflats

4 feb om 16:01 uur
timer 3 min

Woensdag onthult het studententeam MOR (Modular Office Renovation) van de TU Delft een prototype van een appartement ...

Lees verder »

c21 c120 c184 c225
Woonwaard laatste winnaar WoCo25, ook kansrijk in 2020

Woonwaard laatste winnaar WoCo25, ook kansrijk ...

05-12-2019 om 10:00 uur
timer 3 min

Woningcorporatie Woonwaard is de laatste winnaar van de WoCo25, een van de Nederlandse Duurzaam Bouwen Awards. ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c251
Industrieel maatwerk nodig voor woningrenovaties

Industrieel maatwerk nodig voor woningrenovaties

28-11-2019 om 10:00 uur
timer 3 min

Om de doelen uit het Klimaatakkoord te realiseren, is een opschaling van het aantal woningrenovaties essentieel. ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c246
Nieman wint internationale duurzaamheidsaward

Nieman wint internationale duurzaamheidsaward

25-11-2019 om 09:30 uur
timer 2 min

Nieuw Utrechts Peil won in Parijs de Green Solutions Award 2019 met de ‘Flat met Toekomst’. In ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243
140 appartementen in Den Haag van label G naar B

140 appartementen in Den Haag van label G naar ...

07-10-2019 om 10:00 uur
timer 2 min

CBRE Global Investors heeft de grootschalige verduurzaming van 140 appartementen in de wijk Waldeck in Den Haag ...

Lees verder »

c21 c120 c127 c225
#VanGasLos: blijf niet wachten op de Regionale Energiestrategie

#VanGasLos: blijf niet wachten op de Regionale ...

26-09-2019 om 08:00 uur
timer 8 min

Een vastgoedvoorraad waar nog aardgas van toepassing is, behoort definitief tot het verleden. Die tendens was ...

Lees verder »

c21 c120 c122 c225
Gezond en duurzaam complex op bijzondere staalconstructie

Gezond en duurzaam complex op bijzondere staalconstructie

16-09-2019 om 13:00 uur
timer 2 min

Een van de uitdagingen bij de transformatie van de Fenixloods schuilde in de bijzondere staalconstructie. Hoe ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243 c245
Duurzaam en dementievriendelijk thuis in Gouda

Duurzaam en dementievriendelijk thuis in Gouda

10-09-2019 om 10:00 uur
timer 3 min

Hoe pas je een dementievriendelijk ontwerp het beste toe binnen een monumentaal pand met een rijke geschiedenis?

Lees verder »

c21 c120 c160 c225
Outletcenter SugarCity behaalt BREEAM-NL Ontwerpcertificaat

Outletcenter SugarCity behaalt BREEAM-NL Ontwerpcertificaat

05-09-2019 om 16:00 uur
timer 1 min

Waardering voor unieke herontwikkeling industrieel erfgoed in Amsterdam.

Lees verder »

c21 c26 c120
Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ in Diemen-Zuid

Oude kantoren getransformeerd tot nieuw ‘dorp’ ...

28-08-2019 om 10:00 uur
timer 4 min

Steeds vaker worden leegstaande kantoorgebouwen getransformeerd tot werkplekken, hotelkamers of prima leefbare ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up