'Met all-electric naar energieneutrale woningen'

'Met all-electric naar energieneutrale woningen'

In juni organiseerde Duurzaam Gebouwd 4 seminars voor woningcorporaties, onder meer in de bosrijke omgeving van De Spreeuwelse Heide in het Brabantse Westelbeers. “Haal meer uit het bewonerscontact.”

Na de introductie van dagvoorzitter en Duurzaam Gebouwd-directeur Wietse Walinga was het woord aan Margaret Zeeman, directeur-bestuurder van de Nieuwegeinse woningcorporatie Jutphaas Wonen. “Net als veel randgemeenten kampen wij met leegstaande kantoorpanden. We hebben het percentage weten terug te schroeven van 33% naar 27%.”

Crisis als drijfveer voor verandering

Dit is gelukt door enkele kantoorpanden te kopen en naar een appartementencomplex te transformeren. "Gelukkig hebben we hulp gehad van een meewerkende en meedenkende gemeente. Daarnaast heeft de crisis bijgedragen aan een grotere wil om te veranderen.”

Margaret Zeeman van Jutphaas Wonen

Jutphaas Wonen koos namelijk voor een andere aanpak. “We hebben de productomschrijvingen losgelaten. Op hoofdlijnen hebben we de prestatie-eisen geformuleerd en de markt benaderd. Hierbij hebben we beroep gedaan op de creativiteit van de markt.” In de uitvraag zorgde de Nieuwegeinse corporatie wel voor wegingsfactoren. Zo speelden energie en hergebruik een belangrijkere rol dan architectuur en afval.

Getransformeerde kantoorgebouwen zijn populair

Volgens haar heeft deze aanpak voor het juiste effect gezorgd. “Wij vroegen label A en de winnende aannemer zorgde voor A+.” Niet iedereen was met deze andere aanpak eens, bleek uit reacties in de zaal. Een van de aanwezigen wilde niet het risico lopen om ergens in te investeren zonder de zekerheid de opdracht te krijgen. “Dit is niet duurzaam, dit kost de markt tonnen euro’s die zomaar verdwijnen.”

Een herkenbare reactie, vond Zeeman. “We horen het vaker: mensen vinden het lastig om het vertrouwde los te laten. Maar we merken dat met name middelgrote bedrijven dit goed oppakken. Zij weten steeds beter wat de bewoners van randgemeenten willen; de woningen in deze getransformeerde kantoorgebouwen zijn steeds sneller verhuurd.”

Verfraaien, beschermen en optimaliseren bedrijfsrendement

Daarna vertelde Bart Eissens, strategisch vastgoedadviseur bij Sigma Coatings, hoe onderhoud de doelen voor verduurzaming invult. “Wij maken gebruik van de levensduurindicator: een programma dat de levensduur en prestaties van een verfsysteem voorspelt aan de hand van projectafhankelijke beïnvloedingsfactoren. Dit verlaagt de exploitatiekosten en optimaliseert de Total Cost of Ownership.”

Het doel van Sigma Coatings is het verfraaien, beschermen en optimaliseren van het bedrijfsrendement, met behoud van waarde van het vastgoed en tevreden eindgebruikers. “Dit doen we onder meer door te innoveren, op basis van klantinzichten en behoeften. Van onze omzet van meer dan € 18 miljard investeren we meer dan € 500 miljoen in innovaties." Volgens Eissens draait echter niet alles om het geld. "Sterker nog: naast de harde, financiële kant houden we ons juist ook bezig met de zachte kant - kleur, beleving en uitstraling - waarbij de bewoner centraal staat. Onze ervaring is dat belanghebbenden vaak niet goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden om de onderhoudscyclus op een duurzame manier op te rekken en welke positieve effecten kleur heeft in relatie tot het welzijn en leefbaarheid van gebruikers in en rondom gebouwen."

Renoveren naar energieneutraal is niet eenvoudig

Namens Talis vertelde projectmanager Sietse Jager over enkele portiekflats, die de Nijmeegse woningcorporatie renoveert en heeft gerenoveerd. “Voor € 12 miljoen hebben we het energielabel van de Weezenhof-flats verhoogd van E/F naar A/B. Ook met de Meijhorst-flats maken we nu dezelfde labelsprong en met de Rentmeester-flats gaan we dit ook doen. We hebben echter nog niet ontdekt hoe we eenvoudig en goedkoop naar energieneutraal kunnen renoveren.”

Sietse Jager van Talis.

In zijn ogen is duurzaamheid meer dan alleen energiezuinig. “Het gaat bijvoorbeeld ook om toegankelijkheid. Bij de Rentmeester-flats maken we de entree beter vindbaar.” In veel beslissingen heeft Talis de bewoners meegenomen. “Dit hebben we als erg waardevol ervaren. Ik roep dan ook op om meer uit het bewonerscontact te halen.”

Met all-electric naar energieneutrale woningen

Alklima-adviseur Rudy Grevers zei dat een lucht/water-warmtepomp zorgt voor een grote stap naar energieneutrale woningen. “Samen met isoleren en wtw-ventilatie, legde hij uit. “Door all-electric te gaan, hebben we enkel windmolens en/of zonnepanelen nodig om elektriciteit op te wekken. Een warmtepomp gebruikt 3 kW uit de lucht en 1 kW uit het stopcontact en zorgt hierbij voor de verwarming en de koeling. Hij onttrekt energie uit de buitenlucht en zet deze om in warm water voor ruimteverwarming en warm tapwater."

Volgens Grevers is de investering laag en is de warmtepomp flexibel toepasbaar. "Een bodembron en gasaansluiting zijn namelijk niet nodig." Per project zoekt Alklima naar de beste oplossing. "Onder meer Nul-op-de-meter van Stroomversnelling en MorgenWonen van VolkerWessels gebruiken onze warmtepomp."

ESCo voor de woningbouw

Als afsluiter vertelde Marnix van Os over de energiebundel om vastgoed te verduurzamen. “Hierbij beschouw ik de Total Cost of Ownership maatgevend”, lichtte hij toe. Op basis hiervan heeft hij in de Zutphense Hanzehal voor een ESCo gezorgd, met enkele financiële voordelen. “Dankzij een 11-jarig prestatiecontract hebben we gezorgd voor 30% besparing op gas, 7% op elektra en 6% op de totale kosten. Hierdoor kunnen we investeren in zonnepanelen.”

Het is niet eenvoudig om dit model in de woningbouw toe te passen, vond hij. “Maar liever kijk ik naar de kansen van zo’n woningabonnement, deze ESCo voor de woningbouw. Het beste argument hiervoor is comfortverbetering, voor bewoners staat dit centraal. Daarnaast hebben consumenten het voordeel dat hun woonlasten hiermee stabiliseren. Het voordeel van de eigenaar is dat de waarde van het vastgoed hiermee verhoogt.” Na deze woorden begaven de aanwezigen zich naar het restaurant, om te lunchen en te netwerken.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c120 c138 c185 c225
Kansen voor duurzaam en digitaal bouwen in België

Kansen voor duurzaam en digitaal bouwen in België

21 sep om 09:01 uur
timer 1 min

De komst van een Belgische handelsmissie naar Eindhoven biedt Nederlandse ondernemers op het gebied van duurzame ...

Lees verder »

c21 c120 c148 c225 c263
Energiezuinig renoveren, mét goede luchtkwaliteit

Energiezuinig renoveren, mét goede luchtkwaliteit

17 aug om 10:01 uur
timer 4 min

De strenge eisen op het vlak van energiezuinigheid zorgen ervoor dat renovaties vragen om een combinatie van ingrepen: ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c280
Investeringsimpuls van ruim 108 miljard tot 2030

Investeringsimpuls van ruim 108 miljard tot ...

11 aug om 10:01 uur
timer 3 min

Eind juni ondertekenden de Woonbond, het Rijk, de VNG en Aedes de Nationale prestatieafspraken volkshuisvesting. ...

Lees verder »

c21 c120 c185 c225 c265
Deze tool maakt circulair onderhoud en CO2-impact meetbaar

Deze tool maakt circulair onderhoud en CO2-impact ...

8 aug om 15:01 uur
timer 2 min

OnderhoudNL heeft samen met W/E-adviseurs een indicator ontwikkeld waarmee de markt de onderhoudsaanpak van bestaand ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c280
Renovatie en communicatie: ‘Een tevreden bewoner is goud’

Renovatie en communicatie: ‘Een tevreden ...

8 aug om 11:01 uur
timer 4 min

In Zwolle zijn twee galerijflats met in totaal 280 appartementen toe aan een grootschalige opknapbeurt. Deze renovatie ...

Lees verder »

c21 c120 c148 c225 c280
Verduurzaming portiekflat tijdens Solar Decathlon Europe

Verduurzaming portiekflat tijdens Solar Decathlon ...

15 jun om 10:01 uur
timer 5 min

Afgelopen vrijdag begon in Wuppertal de Solar Decathlon Europe met aan de start ook een team van de TU Delft: ...

Lees verder »

c21 c120 c225
Re-Use Award voor kantoortransformaties van Van Wijnen

Re-Use Award voor kantoortransformaties van ...

23 mei om 10:31 uur
timer 1 min

Met diverse kantoortransformaties naar woningen heeft Van Wijnen de eerste Re-Use Award (2021) van PropertyNL ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c280
Met label B ben je er nog niet

Met label B ben je er nog niet

27 apr om 10:01 uur
timer 1 min

Ben je ook op zoek naar inspiratie over de verduurzamingsroutes voor de bestaande bouw? Meld je dan aan voor het ...

Lees verder »

c21 c120 c140 c225
Circulaire impuls corporaties: “Schrap BTW op hergebruik”

Circulaire impuls corporaties: “Schrap ...

15 apr om 07:00 uur
timer 6 min

Hoe kunnen woningcorporaties na de roep om te verduurzamen ook de circulariteit oppakken? Paul Terwisscha kent ...

Lees verder »

c21 c120 c225
Oproep: gebruik leegstaand vastgoed voor opvang vluchtelingen

Oproep: gebruik leegstaand vastgoed voor opvang ...

13 apr om 10:01 uur
timer 3 min

De miljoenen vierkante meters aan leegstaande gebouwen in Nederland moeten snel worden getransformeerd in extra ...

Lees verder »

c21 c120 c190 c225
Transformatie: bekend kantoorpand wordt schoolgebouw

Transformatie: bekend kantoorpand wordt schoolgebouw

30 mrt om 10:01 uur
timer 1 min

Van Wijnen heeft de renovatie- en sloopwerkzaamheden in de drie torens van het bekende Zandkasteel afgerond. Hierna ...

Lees verder »

c21 c120 c185 c190 c225
‘Circulaire bouweconomie is de enige route die we hebben’

‘Circulaire bouweconomie is de enige route ...

23-12-2021 om 12:01 uur
timer 7 min

Woningcorporaties moeten hun bezit verduurzamen en circulariteit vormt daarbij een essentieel aspect. Welke tools ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up