'Met all-electric naar energieneutrale woningen'

'Met all-electric naar energieneutrale woningen'

In juni organiseerde Duurzaam Gebouwd 4 seminars voor woningcorporaties, onder meer in de bosrijke omgeving van De Spreeuwelse Heide in het Brabantse Westelbeers. “Haal meer uit het bewonerscontact.”

Na de introductie van dagvoorzitter en Duurzaam Gebouwd-directeur Wietse Walinga was het woord aan Margaret Zeeman, directeur-bestuurder van de Nieuwegeinse woningcorporatie Jutphaas Wonen. “Net als veel randgemeenten kampen wij met leegstaande kantoorpanden. We hebben het percentage weten terug te schroeven van 33% naar 27%.”

Crisis als drijfveer voor verandering

Dit is gelukt door enkele kantoorpanden te kopen en naar een appartementencomplex te transformeren. "Gelukkig hebben we hulp gehad van een meewerkende en meedenkende gemeente. Daarnaast heeft de crisis bijgedragen aan een grotere wil om te veranderen.”

Margaret Zeeman van Jutphaas Wonen

Jutphaas Wonen koos namelijk voor een andere aanpak. “We hebben de productomschrijvingen losgelaten. Op hoofdlijnen hebben we de prestatie-eisen geformuleerd en de markt benaderd. Hierbij hebben we beroep gedaan op de creativiteit van de markt.” In de uitvraag zorgde de Nieuwegeinse corporatie wel voor wegingsfactoren. Zo speelden energie en hergebruik een belangrijkere rol dan architectuur en afval.

Getransformeerde kantoorgebouwen zijn populair

Volgens haar heeft deze aanpak voor het juiste effect gezorgd. “Wij vroegen label A en de winnende aannemer zorgde voor A+.” Niet iedereen was met deze andere aanpak eens, bleek uit reacties in de zaal. Een van de aanwezigen wilde niet het risico lopen om ergens in te investeren zonder de zekerheid de opdracht te krijgen. “Dit is niet duurzaam, dit kost de markt tonnen euro’s die zomaar verdwijnen.”

Een herkenbare reactie, vond Zeeman. “We horen het vaker: mensen vinden het lastig om het vertrouwde los te laten. Maar we merken dat met name middelgrote bedrijven dit goed oppakken. Zij weten steeds beter wat de bewoners van randgemeenten willen; de woningen in deze getransformeerde kantoorgebouwen zijn steeds sneller verhuurd.”

Verfraaien, beschermen en optimaliseren bedrijfsrendement

Daarna vertelde Bart Eissens, strategisch vastgoedadviseur bij Sigma Coatings, hoe onderhoud de doelen voor verduurzaming invult. “Wij maken gebruik van de levensduurindicator: een programma dat de levensduur en prestaties van een verfsysteem voorspelt aan de hand van projectafhankelijke beïnvloedingsfactoren. Dit verlaagt de exploitatiekosten en optimaliseert de Total Cost of Ownership.”

Het doel van Sigma Coatings is het verfraaien, beschermen en optimaliseren van het bedrijfsrendement, met behoud van waarde van het vastgoed en tevreden eindgebruikers. “Dit doen we onder meer door te innoveren, op basis van klantinzichten en behoeften. Van onze omzet van meer dan € 18 miljard investeren we meer dan € 500 miljoen in innovaties." Volgens Eissens draait echter niet alles om het geld. "Sterker nog: naast de harde, financiële kant houden we ons juist ook bezig met de zachte kant - kleur, beleving en uitstraling - waarbij de bewoner centraal staat. Onze ervaring is dat belanghebbenden vaak niet goed op de hoogte zijn van de mogelijkheden om de onderhoudscyclus op een duurzame manier op te rekken en welke positieve effecten kleur heeft in relatie tot het welzijn en leefbaarheid van gebruikers in en rondom gebouwen."

Renoveren naar energieneutraal is niet eenvoudig

Namens Talis vertelde projectmanager Sietse Jager over enkele portiekflats, die de Nijmeegse woningcorporatie renoveert en heeft gerenoveerd. “Voor € 12 miljoen hebben we het energielabel van de Weezenhof-flats verhoogd van E/F naar A/B. Ook met de Meijhorst-flats maken we nu dezelfde labelsprong en met de Rentmeester-flats gaan we dit ook doen. We hebben echter nog niet ontdekt hoe we eenvoudig en goedkoop naar energieneutraal kunnen renoveren.”

Sietse Jager van Talis.

In zijn ogen is duurzaamheid meer dan alleen energiezuinig. “Het gaat bijvoorbeeld ook om toegankelijkheid. Bij de Rentmeester-flats maken we de entree beter vindbaar.” In veel beslissingen heeft Talis de bewoners meegenomen. “Dit hebben we als erg waardevol ervaren. Ik roep dan ook op om meer uit het bewonerscontact te halen.”

Met all-electric naar energieneutrale woningen

Alklima-adviseur Rudy Grevers zei dat een lucht/water-warmtepomp zorgt voor een grote stap naar energieneutrale woningen. “Samen met isoleren en wtw-ventilatie, legde hij uit. “Door all-electric te gaan, hebben we enkel windmolens en/of zonnepanelen nodig om elektriciteit op te wekken. Een warmtepomp gebruikt 3 kW uit de lucht en 1 kW uit het stopcontact en zorgt hierbij voor de verwarming en de koeling. Hij onttrekt energie uit de buitenlucht en zet deze om in warm water voor ruimteverwarming en warm tapwater."

Volgens Grevers is de investering laag en is de warmtepomp flexibel toepasbaar. "Een bodembron en gasaansluiting zijn namelijk niet nodig." Per project zoekt Alklima naar de beste oplossing. "Onder meer Nul-op-de-meter van Stroomversnelling en MorgenWonen van VolkerWessels gebruiken onze warmtepomp."

ESCo voor de woningbouw

Als afsluiter vertelde Marnix van Os over de energiebundel om vastgoed te verduurzamen. “Hierbij beschouw ik de Total Cost of Ownership maatgevend”, lichtte hij toe. Op basis hiervan heeft hij in de Zutphense Hanzehal voor een ESCo gezorgd, met enkele financiële voordelen. “Dankzij een 11-jarig prestatiecontract hebben we gezorgd voor 30% besparing op gas, 7% op elektra en 6% op de totale kosten. Hierdoor kunnen we investeren in zonnepanelen.”

Het is niet eenvoudig om dit model in de woningbouw toe te passen, vond hij. “Maar liever kijk ik naar de kansen van zo’n woningabonnement, deze ESCo voor de woningbouw. Het beste argument hiervoor is comfortverbetering, voor bewoners staat dit centraal. Daarnaast hebben consumenten het voordeel dat hun woonlasten hiermee stabiliseren. Het voordeel van de eigenaar is dat de waarde van het vastgoed hiermee verhoogt.” Na deze woorden begaven de aanwezigen zich naar het restaurant, om te lunchen en te netwerken.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c120 c225 c243
Wat gaat de (Nederlandse) bouw van de Europese Green Deal merken?

Wat gaat de (Nederlandse) bouw van de Europese ...

2 apr om 09:01 uur
timer 3 min

De Green Deal maakt integraal deel uit van de strategie van de Europese Commissie om de doelstellingen voor duurzame ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c244
Duurzaamheid Dopper inspireert Dura Vermeer

Duurzaamheid Dopper inspireert Dura Vermeer

31 mrt om 09:01 uur
timer 8 min

Met de introductie van een hippe waterfles gaf Dopper een inspirerende impuls aan de mondiale strijd tegen plastic ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243
Nul op de meter: een volledig energieneutraal gemeentehuis

Nul op de meter: een volledig energieneutraal ...

2 feb om 08:00 uur

Hoe maak je van een verouderd gemeentehuis een toonbeeld van grootschalige verduurzaming? In Dronten koos de gemeenteraad ...

Lees verder »

c21 c120 c135 c185 c225
Van gesloten bastion naar transparante en flexibele werkomgeving

Van gesloten bastion naar transparante en flexibele ...

19 jan om 10:01 uur
timer 3 min

De renovatie en verduurzaming van het Rijkskantoor Surinameweg 4 (Haarlem) naar energielabel A+ zal worden uitgevoerd ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c244 c260
Circulariteit grootste kans voor renovatie

Circulariteit grootste kans voor renovatie

14-12-2020 om 07:00 uur
timer 8 min

Met talloze leegstaande kantoren, een krappe woningmarkt en een nijpende energietransitie is er meer dan ooit ...

Lees verder »

c21 c120 c225 c243 c280
101 innovatieve renovatie-oplossingen

101 innovatieve renovatie-oplossingen

10-12-2020 om 10:01 uur
timer 1 min

Het is vaak nog goed zoeken naar de soort renovatie die voor een specifieke woning gewenst is. De oplossing is ...

Lees verder »

c21 c120 c225
Het grote goud van de renovatie- en transformatieopgave

Het grote goud van de renovatie- en transformatieopgave

25-11-2020 om 06:30 uur
timer 1 min

In de renovatie-opgave schuilt het grote goud: op 10 december aanstaande laten we je zien hoe de toekomst van ...

Lees verder »

c21 c26 c120 c243
Havensteder verduurzaamt 360 woningen in Bospolder-Tussendijken 

Havensteder verduurzaamt 360 woningen in Bospolder-Tussendijken 

10-11-2020 om 10:31 uur
timer 1 min

Havensteder verduurzaamt de vijf Gijsinglaanflats in Bospolder-Tussendijken. Het gaat om 360 woningen die van ...

Lees verder »

c21 c120 c160 c184 c225 c263
Uitkomsten innovatieprogramma Aardgasvrije en frisse basisscholen

Uitkomsten innovatieprogramma Aardgasvrije en ...

28-10-2020 om 09:32 uur

Het is alweer een tijdje terug dat ik voor Margrittes kunstwerk ‘Ceci n’est pas une pipe’ stond. ...

Lees verder »

c21 c120 c143 c160 c225 c243 c263
Programma Verbindingsdag Gezonde Scholen is rond 

Programma Verbindingsdag Gezonde Scholen is ...

26-10-2020 om 11:14 uur
timer 2 min

Op 11 november vindt de online Verbindingsdag Gezonde Scholen plaats. Architecten, schoolbesturen, overheden, ...

Lees verder »

c21 c120 c122 c160 c184 c225 c243
Eind jaren 60 wijk gaat #VanGasLos

Eind jaren 60 wijk gaat #VanGasLos

12-10-2020 om 17:00 uur
timer 1 min

In een eind jaren 60 wijk in Terborg, dichtbij Doetinchem, worden woningen van het gas af gehaald. Daarvoor wordt ...

Lees verder »

c21 c120 c143 c160 c225 c263
Kabinet stelt 360 miljoen beschikbaar voor niet-coronaproof scholen

Kabinet stelt 360 miljoen beschikbaar voor niet-coronaproof ...

01-10-2020 om 14:55 uur
timer 2 min

Alle schoolgebouwen in Nederland hadden tot 1 oktober te tijd om te laten weten of het ventilatiesystem in ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up