Integrale ontwikkeling cruciaal voor geslaagde Stroomversnelling

timer5 min
Integrale ontwikkeling cruciaal voor geslaagde Stroomversnelling

"Om tot een concept te komen dat aan de (kosten)eisen van de Stroomversnelling Koop kan voldoen, is het noodzakelijk dat we systemen intensief integreren en dat er nieuwe producten ontstaan. Daarnaast is grootschalige, industriële productie nodig, anders haal je het voor klanten aantrekkelijke kostenniveau niet."

Dit is de conclusie van Claudia Laumans, programmamaker van de supportroute voor aanbiedende partijen binnen de Stroomversnelling Koop. In gesprek met Itho Daalderop-projectadviseur Frank Doff en André Hehemann, innovatiemamager bij Van der Leij Bouwbedrijven, laten zij zien dat echte integrale oplossingen wel degelijk mogelijk zijn. Tijdens het gesprek kijken we terug op hun succesvolle aanpak.

Gelijke visie over samenwerken

Aan het begin van de ‘Stroomversnelling Koop’-deal bestond het vermoeden, maar nu blijkt het werkelijk: onder andere het uitblijven van echte integrale oplossingen staat het verlagen van de kostprijs in de weg.

Het is dan ook mooi om te zien dat het wél echt kan, zo bleek tijdens de gezamenlijke sessie van Itho Daalderop en Van der Leij Bouwbedrijven. Ze vertelden dat zij na een serie gesprekken ontdekten een gelijke visie te hebben op samenwerken: over hoe de Stroomversnelling nou echt in de versnelling komt. Hier zit ook een dosis zelfkennis bij: dat je bij jezelf erkent dat er bepaalde onderwerpen zijn waar je onvoldoende vanaf weet om er een goed oordeel over te hebben. En dat je de wederpartij met respect behandelt, door goed voorbereid op een overleg te komen. Beide partijen stelden van tevoren vragen op om met elkaar te bespreken.

Betrek mensen uit alle lagen van de organisatie

"Het bijzondere aan deze bijeenkomst was dat er ook mensen van de afdeling R&D aan tafel zaten, zodat er echt gesproken kon worden over de technische aansluiting op elkaar. Zodat het product verder ontwikkeld kan worden, waarbij je de aansluitingen op het bouwkundige in acht neemt," vertelt Doff. "En omdat aan beide zijden was gezegd dat ze open met elkaar werd gesproken, ontstonden hier de mooiste brainwaves," vult Hehemann aan.

Beide partijen legden vrijelijk hun gedachten en ontdekkingen op tafel, spraken open over de aspecten waar ze tegenaan lopen. Het werd een dynamisch speelveld van ‘wat als we dit zó doen…’

Installatietechnische oplossingen integreren

In de sessie hebben ze het gehele systeem bekeken. Wat zijn de bouwkundige maatregelen en hoe kan daar het beste uit gehaald worden en wat zijn de installatietechnische oplossingen en hoe kunnen die het beste in het bouwkundige geïntegreerd worden. Een van de vragen vanuit Itho Daalderop was waar ze een energie-unit in de gevel het beste kon plaatsen. Van der Leij stelde de borstwering voor.

Een eyeopener voor Hehemann was het feit dat de grote boilers zo onhandig rond zijn, vanwege de grote druk van het warme water. "Maar is het dan niet mogelijk om die op te delen in een aantal kleinere cilinders?" Dat is het soort aspecten waar ze samen verder naar gaan kijken.

Doff geeft aan dat Itho Daalderop een nieuwe generatie energie-unit ontwikkelt, die ze in de gevel wil plaatsen. “Het vernieuwende is dat ze nu niet meer verschillende apparaten stapelt, maar de apparaten ontmantelt om te bekijken of ze echt geïntegreerd kunnen worden. En dan is de aansluiting met het bouwkundige van groot belang. In eerste instantie hadden ze de neiging om met heel veel partijen te gaan praten. Elke partij heeft weer een andere mening. Nu concentreren zij zich op een beperkt aantal partijen waar ze intensief mee samenwerken. Dit leidt tot een generiek, nieuw product, dat ook weer geschikt is voor andere partijen om toe te passen in hun concept.”

Open houding verbindt

Hehemann vertelt dat samenwerken met andere partijen een van de kernwaarden van Van der Leij is. “De voorwaarde voor een goede samenwerking is om transparant en helder met elkaar te delen.” Hij merkt dat te veel partijen binnen de Stroomversnelling Koop dat nog te moeilijk vinden. "Voorsprong krijg je niet door kennis achter te houden, maar juist door de kennis op een slimme manier te delen met elkaar en daardoor verder te kunnen ontwikkelen. Vooral je houding is daarin van belang: vertel eens uit jezelf waar je mee bezig bent, in plaats van er vanuit te gaan dat de ander dat wel weet. Laat de ander weten wat werkelijk belangrijk is voor je.”

Zo hebben ze ook gesproken over de prestatiegarantie: wat zijn dan de problemen en de risico’s die je tegenkomt en hoe kunnen we die gezamenlijk tot een minimum beperken? En wat als we doorgaan naar 30 jaar? Het gaat er volgens Heheman ook om die risico's in het juiste perspectief te zien. “Hoe groot is dat risico? En als het om een tientje per maand gaat, dan betekent dat over die 10 à 15 jaar € 2.000 tot € 3.000 dat zijn geen bedragen om te verzekeren. Ik verzeker mijn belbundel toch ook niet? Uiteindelijk blijkt het dan wel mee te vallen. Zo hebben ze een heel aantal risico’s ontzenuwd, door er open met elkaar over te praten.”

Neuzen dezelfde kant op krijgen

Aan de hand van real life cases werken ze de samenwerking en de technieken verder uit. Techneuten blijven in direct contact met elkaar om de ontwikkelingen verder door te werken. Een andere groep gaat aan de slag met de prestatiegarantie. Beide partijen kijken terug op een geslaagde sessie, waarin het gelukt is om de neuzen dezelfde kant op te krijgen, een start van een goede intensieve samenwerking op verschillende lagen. Gewoon door het te gaan doen.

Auteur Cindy Vissering is programmamanager Duurzaam Bouwen bij SBRCURnet.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Bijzondere herontwikkeling 'Tussen Kasteel en Wijchens Meer'

Bijzondere herontwikkeling 'Tussen Kasteel en ...

14-12-2018 om 15:30 uur
timer 1 min

De tenderprocedure voor het Wijchense project ‘Tussen Kasteel en Wijchens Meer’ is gestart. Opmerkelijk ...

Lees verder »

Duurzaam onderhoud en beheer bij corporatie Woningbedrijf

Duurzaam onderhoud en beheer bij corporatie ...

30-10-2018 om 15:30 uur
timer 3 min

Veel woningcorporaties hebben al ervaring met het combineren van duurzaamheid en betaalbaarheid, maar met circulariteit ...

Lees verder »

'Transformatie moet betekenis hebben voor gebied'

'Transformatie moet betekenis hebben voor gebied'

17-10-2018 om 15:30 uur
timer 5 min

Er gaat de komende tijd het een en ander veranderen in de utiliteitsmarkt. Label C en A-eisen voor de kantorenmarkt ...

Lees verder »

Verduurzaming van corporatievoorraad begint bij goede bewonerscommunicatie

Verduurzaming van corporatievoorraad begint ...

15-10-2018 om 15:30 uur
timer 9 min

Door eerst woningen aan te pakken die ná 1970 gebouwd zijn kan de bouw- en vastgoedsector de grootste stappen ...

Lees verder »

Faculteitsgebouw UT Twente transformeert naar gasloos studentenhuis

Faculteitsgebouw UT Twente transformeert naar ...

10-09-2018 om 08:00 uur
timer 2 min

Het voormalige faculteitsgebouw De Hogekamp op de campus van de Universiteit Twente (UT) in Enschede is omgebouwd ...

Lees verder »

Slimme en energieneutrale wijken hebben flexibele energieprijzen nodig

Slimme en energieneutrale wijken hebben flexibele ...

06-09-2018 om 13:00 uur

Bestaande woonwijken op een slimme en toekomstbestendige wijze energieneutraal te maken: uit het REnnovates onderzoek ...

Lees verder »

Zoekt en gij zult verbinden…!

Zoekt en gij zult verbinden…!

05-09-2018 om 08:00 uur
timer 2 min

…… en verbinden, dat zullen we! Want wat een mooi nieuws. Een volgende mijlpaal voor Alba Concepts. ...

Lees verder »

Monumentaal pand De Tinfabriek krijgt refresh

Monumentaal pand De Tinfabriek krijgt refresh

04-09-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

Een duurzame en inspirerende omgeving, dat is wat De Tinfabriek uit Naarden beoogt. Het industriële en monumentale ...

Lees verder »

'Je moet de geschiedenis van een gebouw kunnen aflezen'

'Je moet de geschiedenis van een gebouw kunnen ...

31-08-2018 om 08:00 uur
timer 3 min

Voor functieloos vastgoed leek er in het verleden geen andere bestemming dan de sloophamer. Tegenwoordig is dat ...

Lees verder »

Dortmundse hoogovenfabriek gerevitaliseerd tot bouwkenniscentrum

Dortmundse hoogovenfabriek gerevitaliseerd tot ...

30-08-2018 om 08:00 uur

De voormalige hoogovenfabriek van ThyssenKrupp Stahl AG en het historische pand Schalthaus in Dortmund worden ...

Lees verder »

Transformatie van historisch schoolgebouw tot bibliotheek

Transformatie van historisch schoolgebouw tot ...

29-08-2018 om 13:00 uur
timer 3 min

School 7, de nieuwe multifunctionele bibliotheek in Den Helder, is in 2017 door het publiek en een vakjury uitgeroepen ...

Lees verder »

Indienen voor tender Maatschappelijk Verantwoord Innoveren – Energie

Indienen voor tender Maatschappelijk Verantwoord ...

27-08-2018 om 08:00 uur
timer 1 min

De tender Maatschappelijk Verantwoord Innoveren – Energie laat innovators met nieuwe concepten komen op onder ...

Lees verder »

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up