Industriële bouwproductie in Groningen: een eerste verkenning

Industriële bouwproductie in Groningen: een eerste verkenning

De komende jaren zal een fors deel van de Groningse woningen versterkt moeten worden om toekomstige risico’s met betrekking tot aardbevingsschade te voorkomen. Een flink deel van deze woningen zullen van buiten aangepakt moeten worden. Schil en dak moeten daardoor bijna altijd vernieuwd worden.

Met nieuwe producten, productietechnologieën en geïndustrialiseerde processen is het mogelijk om die opgave op een snelle en betaalbare manier uit te voeren. In het kader van de verduurzamingsopgave is de bouwindustrie de afgelopen jaren al uitgedaagd om innovaties rondom nieuwe gevel- dak- en installatietechnologieën te bedenken. Resultaten daarvan worden nu gecombineerd met versterken en uitgeprobeerd bij 1650 woningen van de Groningse corporaties in het aardbevingsgebied. Deze beweging staat echter nog in de kinderschoenen en ontwikkelt zich traag.

De versterkingsoperatie heeft topprioriteit de komende jaren. De Nederlandse en Europese renovatieopgave biedt op de lange termijn echter aanvullende kansen. Renovatie van de bestaande voorraad zal in de toekomst in toenemende mate gecombineerd gaan worden met vergaande besparingsmaatregelen. Schilrenovaties kunnen nu al voor veel woningen rendabel worden uitgevoerd door de bespaarde energierekening te zien als investeringsmotor.

De combinatie van de huidige versterkings- en verduurzamingsopgave in Groningen en de renovatieopgave in de rest van het land maakt Groningen bij uitstek geschikt als locatie voor industriële productie van renovatieoplossingen. Goedkopere, snellere en hoogwaardiger producten helpen de Groningers aan veilige en energiezuinige huizen. Daarnaast biedt een productie-eenheid de Groningers zo’n 500 structurele arbeidsplaatsen op de langere termijn.Groningen kan daarmee de katalysator worden van een beweging waarmee de rest van Nederland van het gas af kan.

Een Groningse Renovatie Fabriek

Een Groningse Renovatie Fabriek kan op verschillende manieren vorm gegeven worden. Koplopende bouwers kunnen worden uitgedaagd om te investeren in Groningen, met mogelijke ondersteuning van Provincie en de Economic Board Groningen. Ook valt te denken aan een samenwerking met de toeleverende industrie los van de aannemerij. Beide kennen zo hun problemen. Feit is dat het ideale product om industrieel op te schalen nog niet bestaat.

Er zal dus eerst fors geïnvesteerd moeten worden in productontwikkeling vanuit het perspectief van industriële opschaling. Gelukkig beginnen we niet helemaal op nul en zijn er voldoende verbindingen, kennis, competenties en mensen met goede ideeën voorhanden. Het ontwikkelen van een product met productielijnen zal zo’n twee tot drie jaar in beslag nemen, met ontwikkelingskosten van ongeveer 3 miljoen. De verwachting is dat een deel daarvan gealloceerd kan worden bij de toeleverende industrie. De investeringskosten in een fabriek zullen rond de 15 miljoen euro liggen.

De toekomstige markt voor een Groningse Renovatie Fabriek

In de stabiliserende woningmarkt van Europa ligt een enorme uitdaging met betrekking tot de renovatie van de bestaande voorraad. Woningen worden nauwelijks nog gesloopt. De woningen moeten aangepast worden aan moderne maatstaven en in toenemende mate voldoen aan vergaande duurzaamheidsnormen. De huidige bouwpraktijk is hier simpelweg niet toe in staat. De kwaliteit die wordt geleverd is slecht, de prijs hoog en de levering duurt lang en gaat gepaard met veel overlast. Het aanbod zal gekenmerkt worden door industriële productie, snelle assemblagetijd, weinig overlast,prestatiegarantie en een substantieel lagere prijs. Met deze ingrediënten wordt het potentieel van een enorme markt ontsloten. Het wordt betaalbaar, acceptabel en cool om je woning te renoveren. Daarbij is de NoM-ambitie uitgangspunt.

Wat levert de Groningse Productie Unit

De nieuwe fabriek ontwikkelt, produceert en levert woning make-overs, in eerste instantie met de focus op Groningen. Integrale producten waarmee de versterkingsopgave snel en betaalbaar gerealiseerd kan worden bij voorkeur in combinatie met vergaande energiebesparingsopties. Op een later tijdstip zal de fabriek zich ook gaan richten op de markt daarbuiten. De fabriek koppelt innovatieve maakbedrijven (groot en klein, lokaal en globaal) aan dwarsdenkers door middel van multidisciplinaire teams. De onderneming werkt intensief samen met vaste partners uit de toeleverende industrie. Het liefst met partijen die in staat zijn cross-overs te maken met andere industrieën. Dit moet leiden tot nieuwe concepten voor geveltechnologie, energieopwekking, installaties, productietechnologieën (3D print, robotica, 3D visualisatie etc.) en industrialisatieprocessen.

10-punten actieprogramma voor duurzaam Groningen

Deze expertpost werd gepubliceerd in het 10-punten expertplan voor duurzaam Groningen, een boek vol visies van koplopers in de markt. Het boek is gratis te downloaden.

Foto en expertvisie: Jan-Willem van de Groep

Gerelateerde artikelen, events & downloads

Aardbevingsbestendig verduurzamen in Groningen

Aardbevingsbestendig verduurzamen in Groningen

16-10-2017 om 08:00 uur

Op korte termijn moeten Groningse woningen aardbevingsbestendig worden. Om de inzet op verduurzaming in deze regio ...

Lees verder »

Documentaire maakt gevolgen van gaswinning duidelijk

Documentaire maakt gevolgen van gaswinning duidelijk

20-03-2017 om 13:00 uur

2Doc publiceerde de documentaire ‘De Stille Beving’, waarin van dichtbij duidelijk wordt hoe de Groningse ...

Lees verder »

Nieuwe partner Duurzaam Gebouwd: Vilton

Nieuwe partner Duurzaam Gebouwd: Vilton

20-03-2017 om 11:00 uur

In Vilton heeft Duurzaam Gebouwd een nieuwe partner. Technisch directeur Freddy Holwerda introduceert het bedrijf.

Lees verder »

Groningen helpt 6 dorpen energieneutraal te worden

Groningen helpt 6 dorpen energieneutraal te ...

16-02-2017 om 15:30 uur

De provincie Groningen helpt 6 energie-initiatieven verder bij de financiering, publiciteit en regelgeving rondom ...

Lees verder »

Sleutels ‘Groningen woont Slim’ uitgereikt tijdens Nationale Klimaattop 2016

Sleutels ‘Groningen woont Slim’ ...

28-10-2016 om 11:00 uur

De sleutels van de mobiele duurzaamheidswinkel ‘Groningen woont Slim’ werden tijdens de Nationale Klimaattop ...

Lees verder »

Mobiele winkel voor duurzaam wonen in Groningen

Mobiele winkel voor duurzaam wonen in Groningen

11-10-2016 om 13:00 uur

De duurzame, rijdende winkel van het energieloket ‘Groningen woont SLIM’ is op 1 oktober geopend. ...

Lees verder »

150 corporatiewoningen aardbevingsbestendig en energieneutraal

150 corporatiewoningen aardbevingsbestendig en energieneutraal

05-08-2016 om 08:00 uur

Sinds december 2015 zijn ruim 150 huurwoningen in het Groningse aardbevingsgebied bouwkundig versterkt en energieneutraal ...

Lees verder »

Aardbevingsbestendige NOM-keur woningen in Groningen

Aardbevingsbestendige NOM-keur woningen in Groningen

01-07-2016 om 11:00 uur

23 woningen in Groningen zijn aardbevingsbestendig gemaakt en gerenoveerd naar NOM-niveau. De huizen in Delfzijl, ...

Lees verder »

Komende 5 jaar minder gaswinning in Groningen

Komende 5 jaar minder gaswinning in Groningen

24-06-2016 om 17:00 uur

Het kabinet schroeft de gaswinning uit het Groningenveld de komende 5 jaar terug van 27 naar 24 miljard kubieke ...

Lees verder »

€ 290,5 miljoen voor Groningse scholen

€ 290,5 miljoen voor Groningse scholen

09-06-2016 om 08:00 uur

Er komt € 290,5 miljoen beschikbaar voor de versterking en nieuwbouw van scholen in het aardbevingsgebied ...

Lees verder »

Reacties

We willen als www.stalius.nl graag met jou in gesprek om te onderzoeken of onze visie en productontwikkeling aan sluit bij die van jou Jan Willem!

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up