Bewonersparticipatie en gedragsverandering Terugblik 24-03-2020

Tijd Programmaonderdeel
09:30 uur Ontvangst met koffie en thee
10:00 uur Welkom door de dagvoorzitter
Niels van Ommen (Duurzaam Gebouwd)
10:10 uur keyboard_arrow_downLessen vanuit de Gedragscommunity
Fred Sanders (TU Delft)
Willen we de energietransitie effectief maken dan is veel kennis nodig over Duurzaam Bewonersgedrag. Je kunt daar nieuw onderzoek naar doen maar waarom niet eerst bestaande kennis verzamelen? Veel woningcorporaties en bouwondernemingen hebben namelijk al onderzoek gedaan of ervaringen opgedaan: de kunst is om deze kennis te ontsluiten. Dat is wat de Gedragscommunity doet, onder andere met medewerking van TU Delft Stedenbouw, Hanze Hogeschool Groningen, woningcorporaties en bedrijfsleven. Tijdens deze presentatie worden de eerste bevindingen met jou gedeeld. Ook word je uitgenodigd om je aan te sluiten bij de Gedragscommunity, zodat nog meer kennis beschikbaar komt en uitgewisseld kan worden.
10:30 uur keyboard_arrow_downHoe het wél kan
Marnette Vroegop (Innoma B.V.)
Hoe krijg je bewoners enthousiast voor verduurzaming? Waar gaat het vaak mis, en hoe kun je bewoners in beweging krijgen om hun eigen draagvlak te halen? Deze ervaringen en de resultaten van een paar jaar bewoners in NOM-renovatieprojecten komen in deze presentatie aan de orde.
10:50 uur Korte koffiepauze
11:10 uur keyboard_arrow_downErvaringen van corporaties
Yvette Pronk (Stichting Woonwaard Noord-Kennemerland)
Hoe bereik je je doelgroep? Wanneer doe je het goed? En hoe neem je je opdrachtnemers hierin mee? Hoe laat je acties en middelen zowel in het voortraject, in de uitvoering als in de nazorg van een project aansluiten bij de behoefte van de doelgroep? Een businesscase uit de praktijk gegrepen…
11:35 uur keyboard_arrow_downOnze woning… wie is “onze”?
Alied Fijen (Dura Vermeer)
Bewoners uiten hun mening vaker en het traditionele bouwen bestaat niet meer. Daarmee verandert de focus van het bouwen naar het meenemen van bewoners in renovatieplannen. Dat betekent dat zowel woningcorporaties als de aannemer andere rollen vervullen. En van wie is “onze” woning eigenlijk? Niet iedere bewoner is altijd even blij met een voorgenomen renovatie, een huis van de corporatie, maar een thuis van de bewoner. Hoe zorg je dat bewoners toch mee gaan in renovatieplannen? En hoe gaat in de toekomst de maatschappelijke individualisering een rol spelen in renovatietrajecten? Alied Fijen geeft inzicht hoe zijn de samenwerking, processen, big data en doelgroepsegmentatie combineert om een renovatietraject succesvol te maken.
12:00 uur Einde

Naar de evenementenagenda

keyboard_arrow_up