Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Congresbezoek met een doelstelling

Congresbezoek met een doelstelling

Op donderdag 15 november 2012 hield het Kennisplatform Duurzaam Gebouwd haar jaarlijkse congres. De redactie vroeg enkele bezoekers verslag te doen van deze bijeenkomst. David Windt en Jeroen Derksen van derksen|windt architecten vertellen hun relaas…

In 2011 maakten wij – twee jonge architecten – voor het eerst kennis met het Duurzaam Gebouwd Congres. Dit was op uitnodiging. Wij gingen destijds met open blik naar Zwolle, waar de editie in 2011 plaatsvond, en hebben daar, naast een interessante en goed verzorgde dag, vooral inzicht gekregen in wat er mogelijk is en wat er speelt bij de provincie. De mogelijkheden op dat ambtelijk niveau zijn, in ieder geval bij ons, minder bekend dan wat we weten van wat er op landelijk en gemeentelijk niveau mogelijk is.

Met het idee wederom kennis op te kunnen doen over lopende en komende ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen, schreven wij ons in voor deze editie van het Duurzaam Gebouwd Congres in Arnhem.

Stap in duurzame richting
Twee van de sprekers van deze dag sloten vooraf gezien goed aan bij onze doelstelling: Annemieke Traag opende als gedeputeerde van provincie Gelderland en de derde spreker Robert Nuij vertegenwoordigde het Europerse beleid dat wordt gevoerd vanuit Brussel. De lezing van Annemieke Traag voldeed aan de verwachten en gaf een goed inzicht in wat er nu en in de nabije toekomst van de provincie Gelderland kan worden verwacht. Een goed gekozen begin van deze dag en de provincie lijkt – mede met het opzetten van fondsen waarmee duurzame initiatieven worden ondersteund – een stap in de duurzame richting te maken. Het was niet allemaal nieuw, maar wel een goede update over het beleid en een interessant verhaal.

Nederland middenmoter
Het verhaal van Robert Nuij was voor ons, en wij denken voor meerderen in de zaal, een eerste goede inkijk in het Europees beleid. Hij vertelde enkele fascinerende feiten over zowel het beleid als over duurzaam Nederland in de EU. Zo blijkt Nederland een middenmoter betreffende doorvoeren van duurzame maatregelen en bij een vraag of we nog voorloper zijn reageerde de heer Nuij, bijna lachend, dat dit wel heel lang geleden was. Nederland heeft een klimaat gekregen waarin we de problematiek wel constateren – veel met de vinger wijzen – maar zelf steeds minder doen. Dit maakte duidelijk iets los in de zaal vol met mensen die wel graag willen. Beide lezingen zorgden ervoor dat het bezoek aan het congres al de moeite waard was, maar er was veel meer…

Zo waren er twee inspirerende lezingen van Andy van den Dobbelsteen en Hans de Jonge, beiden van de TU Delft. Hier komen we zo meteen als afsluiter van dit artikel op terug. Eerst een samenvatting van de rest van het programma.

Weer van de partij
Na drie lezingen was er een korte pitch van enkele bedrijven. Uiteraard maken deze zo een evenement mogelijk, voor ons was het iets minder interessant, maar wellicht was het voor andere aanwezigen inspirerend. Ook waren er workshops, die in 2011 zeer interessant waren. Onze keuze was wellicht iets minder gelukkig dit keer, maar we denken zeker dat dit een goed onderdeel voor zo een dag is. Het goed gevulde dagprogramma had ook nog de uitreiking van de Gouden Kikker. Al zouden wij deze als architect uiteraard graag eens winnen, was het teleurstellend dat de filmpjes over de genomineerden niet op het gebouw ingingen. Het was een kort praatje maar we zagen het eindresultaat, het duurzame gebouw en de duurzame werk- / leer- / woonomgeving niet. Hier zit meer in. Maar de genoemde op en aanmerkingen veranderden niets aan onze ervaring van het congres; over de gehele dag genomen hebben wij het Duurzaam Gebouwd congres als positief, inspirerend en leerzaam ervaren en we zullen komend jaar weer van de partij zijn. En dat is mede te danken aan inspirerende lezingen van Andy van den Dobbelsteen en Hans de Jonge. Het lijkt ons dan ook een goed idee het artikel te eindigen met enkele inspirerende en fascinerende zaken uit hun verhaal.

Houden van
Andy van den Dobbelsteen startte met de quote ‘Wat we nu inzetten heeft te maken met waar we willen eindigen’ en vertelde dat Nederland momenteel voor 98% afhankelijk is van fossiele brandstof. Hans de Jonge verbaasde met cijfers die toonden dat de EU en de USA goed zijn voor 60 % van de wereldconsumptie terwijl ze maar 12% van de wereldbevolking beslaan. Hier voegde hij terecht aan toe: ‘crisis?’

Andy van den Dobbelsteen toonde energie potentie studies waarmee hij liet zien waar welke energie potentieel aanwezig is, dit vinden wij een zeer interessant concept wat in steden de toekomstige oplossing zou kunnen zijn om te voldoen aan de energiebehoefte.

En afsluitend, zoals dit ook op de dag zelf gebeurde, vertelde Hans de Jonge dat het ‘houden van’ gebouwen veel belangrijker is voor de mensen dan hoe efficiënt het qua energieverbruik is of aan welke eisen het voldoet. Mensen hebben echt wel geld over voor duurzame zaken, maar ze moeten kunnen houden van het gebouw. Dat is de opgave!

 

Tekst: David Windt en Jeroen Derksen; derksen|windt architecten
Foto: Gedeputeerde van de provincie Gelderland, Annemieke Traag (bron: www.defotograaff.nl)

 

  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties

Terug naar boven