Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Energie-investeringsaftrek ook in 2013 interessant voor ondernemers

Energie-investeringsaftrek ook in 2013 interessant voor ondernemers

Zelf brandschone elektriciteit opwekken met behulp van zonnepanelen. Welke ondernemer wil dat eigenlijk niet? Alleen al de positieve uitstraling richting klanten maar ook het eigen personeel maken een investering in een PV-Installatie eventueel het overwegen waard.

Daarnaast valt de jaarlijkse energienota structureel lager uit. En dat voor een periode van over het algemeen minimaal twintig jaar. Een voordeel dat nog kan oplopen met verder stijgende reguliere stroomprijzen. Maar uw boekhouder wil wellicht meer. Hoe zit het met de terugverdientijd van uw investering? Juist hier kan de fiscus een stevige hand helpen...

Investering fiscaal aftrekbaar
Een PV-installatie is een bedrijfsmiddel waarop u uiteraard regulier kunt afschrijven. Een PV-installatie is echter ook in 2013 een fiscaal erkend bedrijfsmiddel dat in aanmerking komt voor een extra Energie-investeringsaftrek, de zogenaamde EIA. Zo heeft u als ondernemer een dubbel voordeel: uw energiekosten gaan omlaag en u betaalt minder belasting.

De Energie-investeringsaftrek (EIA)
De EIA is een fiscale regeling die valt onder de verantwoordelijkheid van de ministers van financiën en economische zaken. De belastingdienst en Agentschap NL voeren deze regeling uit.
Het aanvragen van EIA kan digitaal bij het eLoket van Agentschap NL. Melding dient wel plaats te vinden binnen drie maanden na aangaan van uw investeringsverplichting. In de praktijk is dit meestal de dag waarop u de koopovereenkomst tekent voor de PV-installatie.

Hoe werkt EIA?
U meldt uw investering in de PV-installatie digitaal aan via het eLoket van AgentschapNL. Indien aan alle voorwaarden is voldaan ontvangt u een verklaring waarop het bedrag staat dat voldoet aan de EIA. Per onderneming dient de investering in PV minimaal € 2.300 te zijn.
U mag vervolgens 41,5% van het genoemde investeringsbedrag aftrekken van de fiscale winst. Uw voordeel bedraagt, afhankelijk van de hoogte van uw bedrijfswinst, zo’n 9 tot 11 % van de investeringskosten.

Rekenvoorbeeld
Stel dat de fiscale winst van uw bedrijf in 2013 € 500.000 bedraagt. U betaalt daarover € 115.000 vennootschapsbelasting.
U besluit echter in 2013 voor een bedrag van € 300.000 te investeren in een PV-installatie. Dankzij de EIA mag u hiervan 41,5% aftrekken van de fiscale winst, in dit geval dus € 124.000.
De fiscale winst wordt nu €500.000 - € 124.000 = € 375.000. De vennootschapsbelasting is nu niet € 115.000 maar slechts € 83.875.
Uw voordeel is € 31.125. Dat is ruim 10% van uw investeringskosten.

U dient de EIA zelf aan te melden bij Agentschap NL. Zie daarvoor de brochure EIA 2013.

Tekst: Theo Jans / De Stroomplantage

 

  |  0 reactiespermalink

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties

Terug naar boven