Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Nieuwe partner Duurzaam Gebouwd: Sefaira

Nieuwe partner Duurzaam Gebouwd: Sefaira

Sinds kort is Sefaira partner van Duurzaam Gebouwd. Directeur Peter Krebs stelt zijn bedrijf voor.

Wat zijn jullie kernactiviteiten?

“Sefaira is een softwareprogramma voor architecten en ingenieurs. Ze kunnen realtime feedback krijgen in hun ontwerpomgeving, bijvoorbeeld de gevolgen van daglicht op energie en thermisch comfort. We bestaan inmiddels zo’n 5 jaar, waarbij we ons de eerste 2 jaar volledig hebben gericht op research and development. Zo’n 500 bedrijven wereldwijd hebben een abonnement op ons softwareprogramma.”

Op welke manier(en) zet Sefaira in op duurzaamheid?

“Met Sefaira focussen we op de prestaties van gebouwen. Welke prestatie dat is, verschilt natuurlijk per opdrachtgever. Maar of het nu gaat om daglicht, energie of thermisch comfort, de duurzaamheid staat wel steeds centraal. Daarnaast laat ons programma zien, hoe gebouwen staan in relatie tot andere gebouwen. Dit is ook van belang bij transformatieprojecten, die 60% van het Europese bouwprogramma uitmaken. Dit in tegenstelling tot de Verenigde Staten (Krebs vaderland, red), waar bijvoorbeeld 75% van de projecten nieuwbouw is. Daar is in de Verenigde Staten nu eenmaal de ruimte voor.”

Welk door Sefaira uitgevoerd project of welke door Sefaira geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?

“Het is moeilijk om 1 project eruit te lichten. Onze klanten werken mee aan kleine en grote projecten. Zo hebben we in de Amerikaanse staat Iowa bijgedragen aan een volledig zelfvoorzienend huis. Daarnaast hebben we geholpen aan een toekomstbestendig winkelcentrum in het Engelse Kent, ten oosten van Londen. Dit warenhuis is 120.000 m2. Maar ook in Nederland hebben we bijgedragen aan diverse projecten, zoals de renovatie van de TU in Eindhoven (TU/e) in samenwerking met architectenbureau Broekbakema en kantoorgebouwen in Arnhem.”

 Wat is de reden dat Sefaira partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?

“We vinden het belangrijk dat Duurzaam Gebouwd publiceert en vertelt over best practices in Nederland. Het is belangrijk om dit soort lessen met zo veel mogelijk mensen te delen.”

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u/ Sefaira de komende jaren?

“We staan pas aan het begin van alle mogelijkheden, die we met de cloud hebben. Ons doel voor de komende jaren is betere bouwkeuzen te maken. Door het gebruik van echte simulatiedata in plaats van duimregelen kan je het aantal bouwfouten verkleinen en kosten beter in de gaten houden. Als een architect in zijn schets voor een bouwstrategie kiest – zoals de grootte van een raam – ziet hij meteen wat voor verschil dit op energie, daglicht en installatiegrootte heeft, waar de optimale payback tussen lopende energie kosten en bouwkosten ligt en zelfs welke producten deze parameters leveren kunnen. Als dit kan, komt de focus steeds meer op de creativiteit te liggen. Een LEED- of BREEAM-certificering moet geen doel op zich worden, het moet gaan om de prestatie van het gebouw. Ik ben dan ook blij dat studenten aan onder meer de TU/e en wereldwijd aan 125 andere universiteiten colleges over dit onderwerp kunnen volgen.”


Wil je meer weten over BIM?

In de gratis whitepaper Integraal bouwen aan de toekomst’ vind je uitgebreide informatie en inspiratie omtrent het gebruik en de implementatie van het Bouw Informatie Model (BIM). We ontdekken de impact van BIM in het heden en we vangen een glimp op van wat informatiemodellen in de toekomst kunnen betekenen voor de bouw- en vastgoedsector. We laten zien hoe je van ontwerp tot realisatie komt, hoe een optimale samenwerking eruitziet en lopen virtueel door een BIM-project.

Download nu de gratis whitepaper
 

Gratis whitepaper 'Integraal bouwen aan de toekomst'
 

  |  1 reactiespermalink

Reacties

  • Ik neem aan dat Sefaira gebruik maakt van Amerikaanse energiemodellen. Hoe past Sefaira binnen de Nederlandse bouwregelgeving? Is het resultaat te vergelijken met EPW/EPU/EPC bijvoorbeeld?

    Bram Leyten  |  vrijdag 25 november 2016 @ 13:44 uur

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties

Terug naar boven