Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Startup pakt energieverspillende gebouwen aan

Startup pakt energieverspillende gebouwen aan

Het is een veel voorkomend verschijnsel: energieverspilling in kantoorpanden. Lampen die ’s avonds blijven branden, computerschermen die niet worden afgesloten en radiatoren die het hele weekend op ‘5’ blijven staan. De Groningse startup SustainableBuildings gaat deze energieverspilling te lijf en belooft het energieverbruik in een gemiddeld kantoorpand met 15% tot 35% terug te brengen. 

SustainableBuildings is een initiatief van 2 internationale postdoctorale medewerkers van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG): Faris Nizamic en TuanAnh Nguyen. “Het idee komt voort uit de alledaagse praktijk en de onnodige energieverspilling die we iedere dag om ons heen zien. De meeste mensen denken er niet over na, maar het is verbazingwekkend hoeveel energie er verspild wordt", zegt Nizamic. "We hebben beiden een achtergrond in de computertechnologie en waren ervan overtuigd dat we het probleem kunnen oplossen met een intelligent cloudbased systeem. Met de software kan de gebouwbeheerder op elke moment zien hoe het gebouw ‘presteert’ en het energieverbruik ‘beïnvloeden’. Dat kan hij doen vanaf elke willekeurige locatie. Een laptop, tablet of zelfs smartphone in voldoende. Niet alleen bespaar je daarmee energiekosten, je dringt ook de CO2-uitstoot terug en maakt van het gebouw ook nog een prettiger werkplek. We kregen van de RUG alle kans om in het pand waar we werkten te experimenteren. 'Wat als je dit voor veel meer gebouwen kan doen?', dachten we al snel.

Beperkte investering

De installatie van de software betekent een beperkte investering. Datzelfde geldt volgens Nizamic voor de aanpassingen aan het gebouw. “Die gebouwaanpassingen zijn redelijk eenvoudig en afhankelijk van hoe ver de gebouwgebruiker wil gaan. Soms moeten er wat aanpassingen worden gedaan in de verlichting en verder plaatsen we sensoren en slimme meters om het energiegebruik goed te kunnen monitoren. We zijn nu zo ver dat we een Consumption Monitoring service hebben ontwikkeld dat € 199 per maand kost. Dit systeem is uit te breiden met een Automated Control service. Dit is overigens wel exclusief de hardware en de installatiekosten.”

Specifieke aanpak voor ieder gebouw

Uitgebreide monitoring van het gebouw maakt onderdeel uit van het systeem. Nizamic: “Geen gebouw is hetzelfde, dus ieder gebouw vraagt om een specifieke aanpak. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een centraal systeem te installeren dat de temperatuur voor het gehele gebouw vanaf één punt regelt. Maar het is ook mogelijk om de temperatuur per ruimte te regelen. Je moet dan wel in iedere ruimte sensoren installeren die communiceren met het centrale systeem. Uiteraard heb je ook een aanpassing nodig op de radiator, die deze activeert op het moment dat het centrale systeem daar opdracht toe geeft.”

Op afstand bedienen

Voor verlichting zou een simpele aanwezigheidsdetectie kunnen volstaan, maar volgens Nizamic bieden de sensoren zoals SustainableBuildings die installeert een meerwaarde. “Zij registreren gegevens van de betreffende kantoorruimte die ook weer gebruikt kunnen worden voor bijvoorbeeld het verwarmen van de ruimte.” Ook het uitschakelen van computers behoort tot de mogelijkheden al is het volgens Nizamic niet het belangrijkste onderdeel van het concept. “Het is mogelijk om computers van afstand in de slaapstand te zetten en deze slaapstand eerder te activeren op de momenten dat dat wenselijk is.”   

Idee uitgewerkt dankzij ontvangen prijzen

De heren hebben hun systeem inmiddels geïnstalleerd in het stadhuis van Groningen en in het gemeentelijke RO/EZ-gebouw aan het Gedempte Zuiderdiep (zie bovenstaande foto). De postdoctorale medewerkers startten met hun plannen ruim 4 jaar geleden en wonnen met hun systeem inmiddels een aantal interessante prijzen, waaronder in 2012 en 2014 de Green Mind Award en in 2015 de StartupFast Track en de Pioneers Festival Community Award. “Met de geldprijzen die we daarvoor ontvingen, hebben we ons idee verder uitgewerkt. Daarbij heeft de RUG ons voortdurend goed ondersteund, onder meer door ons aan werkruimte te helpen.” Langzaam maar zeker ontwikkelt SustainableBuildings zich richting een volwaardige onderneming die volledig op eigen benen kan staan. Maar om echt de markt op te kunnen, startten Nizamic en Nguyen in augustus een crowdfundingactie. Die bleek aan te slaan, want binnen een maand werd het streefbedrag van € 100.000 binnengehaald.

 

  |  1 reactiespermalink

Reacties

  • Ja, oude wijn in nieuwe zakken. Maar, ook de huidige en nieuwe generatie moet de > drie decennia ingezette en beproefde lijn aanhouden en verbeterd doorzetten. Succes.

    Lert Fontein  |  maandag 19 september 2016 @ 12:35 uur

Reactie plaatsen

  Houd mij op de hoogte van nieuwe reacties

Terug naar boven