Machiel Karels

Machiel Karels

Consultant duurzaam bouwen @ DWA

 

Persoonlijk profiel Persoonlijk profiel

Doen: ‘werken aan realistische oplossingen’

Machiel – consultant bij DWA en partner bij Buro Loo. In 2016 mede door hem opgericht om een impuls te geven aan ons motto: samenwerken aan een toekomstbestendige leefomgeving. Door te werken aan realistische oplossingen.

Kennis: ‘energie, klimaatadaptatie, circulaire grondstoffen’

Machiel Karels levert reeds 15 jaar lang een enthousiaste en actieve bijdrage aan het verduurzamen van Nederland. Hij is betrokken bij veel duurzame vastgoed- en gebiedsontwikkelingen Nederland breed. Van kleine dorpen tot grootstedelijke projecten. Zij kennis heeft zicht verbreed naar thema’s als klimaatadaptatie en circulaire grondstoffen. Machiel heeft zich daarbij zowel inhoudelijk (certificeringen, onderzoeken, studies, ontwerpen, etc.) als procesmatig (projectontwikkeling) ontwikkeld.

Netwerk: ‘energie krijgen = energie geven’

Machiel is initiatiefnemer van verschillende samenwerkingsverbanden die de bouw- en vastgoedsector verder brengen op het gebied van verduurzaming. Zo is hij initiatiefnemer en nog steeds betrokken bij !mpuls: het platform dat innovatieve en integrale vastgoedprojecten integraal in gelijkwaardige samenwerking oppakt.  Met project Slim Verduurzamen Vastgoed Gemeente Eindhoven als Verlichtend Voorbeeld. Daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd op podia, voor masterclasses en trainingen om zijn kennis te delen. Voorbeelden NRP, IVVD, ISSO, ASRE. Machiel levert regelmatig bijdragen voor vakbladen vanuit de door hem gerealiseerde voorbeeldprojecten (DuurzaamGebouwd,  Vastgoedsturing, RVO.nl, DuurzaamGebouwd, Gawalo, TVVL). Vanuit projecten zoekt hij steeds actief de markt op om innovaties los te krijgen en in projecten te ontsluiten. Zo organiseerde hij als lid van het Excellent Expertteam van Platform 31 regelmatig EET-cafés. Vanuit !mpuls worden nu periodiek zogenaamde Krachtvoersessies georganiseerd om lokale partijen bij verduurzamingsprojecten te betrekken.

 

Voorbeeldfunctie: ‘practice what you preach’

Voor Machiel is practice what you preach: 80% van de vele zakelijke kilometers die hij maakt verloopt via het OV. Hij is initiatiefnemer van een potentiele energiecorporatie in zijn eigen woonplaats. Daarnaast levert hij bijdragen aan lokale bewonersavonden om mensen meer eigen te maken met duurzaam bouwen. Zijn woning is netto elektraleverancier ten gevolge van de verduurzaming van zijn huis.

Samenwerken: ‘schouder – aan - schouder’

Een aantal recente voorbeelden van projecten waar Machiel vorm aan geeft:

  • Prestatiemanager duurzaamheid !mpuls SVGG Eindhoven (2014 – heden).  Slim Verduurzamen Gemeente Gebouwen Eindhoven: een Best Value contract waarbij het gemeentelijk vastgoed binnen 10 jaar energieneutraal. klimaatadaptief en circulair wordt herontwikkeld; zie www.impulsgeeftenergie.nl  voor alle publicaties en inhoud project). Machiel ik als verantwoordelijk voor de duurzaamheidsingrepen die gebouw- en gebiedsgebonden moeten worden genomen.
  • Projectleider duurzaamheid Stadhuiskwartier Deventer en procesmanager fossielvrij Deventer (2012 – heden). Van ideefase tot en met de huidige gebruikersfase is Machiel betrokken als projectleider duurzaamheid. Hij heeft inhoud gegeven aan visie en ambitie, marktbenadering, prestatiecontractering tbv een duurzame energievoorziening op IJsselwater. Aanvullend hiervoor coördineert hij de agenda gasloos voor de gemeente Deventer de gemeentelijke corporaties, Provincie Overijssel en Enexis
  • Technisch coördinator en procesmanager duurzaamheid RUGGEDISED (2016 – heden).  Machiel is als technisch coördinator verantwoordelijk voor het extra verduurzamen van de gebiedsontwikkeling in Hart van Zuid Rotterdam (Ahoy hallen, zwembad, kunstenpand, Internationaal Congrescentrum, woningbouwontwikkeling). Tevens is hij vanuit gemeente Rotterdam procesmanager duurzaamheid om duurzaamheid binnen en buiten het lopende PPS-contract invulling geven.
  • Projectmanager duurzaamheid FoodCenter Amsterdam (2014-heden). Machiel is betrokken bij de implementatie van alle duurzaamheidsbeloften voor de herontwikkeling van het FoodCenter in Amsterdam. Momenteel wordt onderzoek gedaan naar een collectief smart en elektrisch smart grid. 1800 woningen worden energieneutraal ontwikkeld. Daarnaast een veelzijdigheid aan maatregelen op het gebied van circulariteit, klimaatadaptatie en e-mobility.
  • Adviseur duurzaam bouwen en gebiedsontwikkeling gemeente Harderwijk (2016 – heden). Inhoud geven aan bij diverse duurzame gebiedsontwikkelingen gasloos, energieneutraal. Duurzame vastgoedontwikkelingen .
Verder lezen
 

Contactinformatie Contactinformatie

Nieuws Artikelen, events & downloads

c26 c143
10 Amsterdamse scholen verbeteren binnenklimaat en energieprestatie

10 Amsterdamse scholen verbeteren binnenklimaat ...

15-11-2016 om 11:00 uur
timer 6 min

Een lagere CO2-uitstoot, hogere leerprestaties en gelijkblijvende kosten. Met die ambitie heeft stadsdeel Zuid ...

Lees verder »

Naar het overzicht »

keyboard_arrow_up