Zoeken

Expertpanel

Blijf op de hoogte

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van alle updates!

Ontwerpen met BENG en BIM

woensdag 2 augustus 2017 @ 15:30 uur

Ontwerpen met BENG en BIM

Het Bijna Energie Neutraal Gebouw (BENG) is de opvolger van de EPC die wie sinds 1995 hebben en waarvan de eisen in de loop der tijd steeds verder zijn aangescherpt. BENG wordt ingevoerd op Europees niveau. Vanaf eind 2018 geldt deze al voor overheidsgebouwen en eind 2020 voor alle nieuwe gebouwen. Gezien de tijd die het ontwerpen van grotere gebouwen in beslag neem, komt dit snel dichterbij. Hoe kun je hierop inspringen bij het ontwerpen van gebouwen?

Auteur: Anne de Ruijtter, KUBUS

lees verder

visies  |  thema: bimpermalink

De impact van IoT op de gebouwde omgeving

donderdag 27 juli 2017 @ 13:00 uur

De impact van IoT op de gebouwde omgeving

Internet of Things is een trendwoord dat hoge ogen gooit en na big data een van de meeste gehypte technologieën is.

lees verder

door Bibianne Kerkhoff  |  visies  |  thema: smart buildingspermalink

De Circulaire Spelen

donderdag 20 juli 2017 @ 13:00 uur

De Circulaire Spelen

Welk wereldwijd logo past beter bij de Circulaire Economie dan die van de Olympische Spelen? Vijf ringen die symbool staan voor saamhorigheid. Voor een evenement waarin oorspronkelijk ‘meedoen’ belangrijker is dan winnen. En toch zijn die mooie Olympische Spelen ver af komen te staan van hoe Pierre de Coubertin, de grondlegger van de moderne Olympische Spelen, het ooit bedoeld had.

Foto bron: Vag Sfak (2014).

lees verder

visies  |  2 reactiespermalink

Smart & Healthy: gezonde gebouwen zijn slim

woensdag 19 juli 2017 @ 15:30 uur

Smart & Healthy: gezonde gebouwen zijn slim

Bureaustoelen die zich automatisch aanpassen aan de zitpositie of een app die een route voorstelt zonder liften. Dankzij het Internet of Things wordt een slim gebouw ook gezond. De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar hoe voorkom je een Internet of too many Things? Consultant Hugo Jansen van bGrid geeft antwoord.

Bron beeld: Deerns

lees verder

visies  |  thema: smart buildingspermalink

De kracht van de combinatie

maandag 17 juli 2017 @ 11:00 uur

De kracht van de combinatie

Duurzaam Gebouwd-partners Viega en Wilo organiseerden het webinar 'Circulatieleidingen voor warm tapwater'. Achtergrond voor het evenement waren de vele nieuwbouw-, renovatie- en herbestemmingsprojecten van appartementen, hotels, kantoren of woningen waarin warm tapwater circulatiesystemen worden toegepast. Experts van Viega en Wilo en Oeds Kuipers, adviseur op het gebied van drinkwaterbeveiliging behandelden alle aspecten van dergelijke systemen.

lees verder

visies  |  thema: installatietechniekpermalink

Van inventarisatie naar internationale dialoog

woensdag 12 juli 2017 @ 13:00 uur

Van inventarisatie naar internationale dialoog

Sinds september ben ik als programmamanager actief voor het H2020 BUILDINTEREST project binnen de Nederlandse invulling in het Green BuildInvest Initiative(GBI). Dit project richt zich op het inventariseren van bestaande barrières bij het investeren in en financieren van Energie Efficiëntie maatregelen en het showcasen/faciliteren van oplossingen voor deze barrières. Het eerste jaar is gericht geweest op de inventarisatie, het tweede jaar richt zich op de uitrol van de dialoog en het neerzetten van de identiteit van GBI in de markt als kennisplatform.

lees verder

door Esther Ruijgvoorn  |  visies  |  expertpostspermalink

Automated Continuous Commisioning van gebouwen

dinsdag 11 juli 2017 @ 11:00 uur

Automated Continuous Commisioning van gebouwen

De kwaliteitsborging van gebouwinstallaties is doorgaans prima geregeld. Er wordt getest en gemeten in de ontwerp­ en bouwfase en in sommige gevallen periodiek na oplevering. Maar hoe zit het met de prestaties van gebouwinstallaties tijdens de gebruiksfase? Draaien ze nog zoals ze zouden moeten draaien? Is er ruimte voor de verbetering op gebied van energie of comfort? Worden bepaalde onderdelen van de installaties niet onnodig belast? Daarover is bij veel gebouwbeheerders weinig bekend, want het monitoren van de prestaties van gebouwinstallaties in de gebruiksfase komt sporadisch voor.

lees verder

visiespermalink

Terug naar boven