Duurzaam Bouwen grootste impact op verminderen CO2-uitstoot

Een onlangs gepubliceerd rapport van de CEC geeft een goed overzicht van duurzaam bouwen in Noord-Amerika. Voordelen voor het milieu, maar ook sociale en economische voordelen.

De CEC, Commission for Environmental Cooperation, is een samenwerkingsverband tussen de Verenigde Staten, Canada en Mexico op het gebied van duurzaamheid. In het rapport, Green Building in North America: Opportunities and Challenges, concluderen zij dat duurzaam bouwen naast voordelen voor het milieu ook vele sociale en economische voordelen kent. Directe kostenbesparing door een lager energieverbruik en hogere productiviteit van werknemers, doordat zij in een gezond gebouw werken. Geen schokkende conclusies, wel erg interessante cijfers.

Gebouwen in Noord-Amerika representeren een jaarlijkse CO2-uitstoot van 2200 megaton, dat is maar liefst 35 procent van de totale uitstoot. Als de technieken die momenteel voor handen zijn op het gebied van energiebesparing en alternatieve energieopwekking toegepast worden op een veel grotere schaal, kan dit in 2030 leiden tot een uitstoot van 1700 megaton. Ter vergelijking: dat is een besparing aan CO2-uitstoot die gelijk zou staan aan de totale uitstoot van de transportsector van de Verenigde Staten in 2000.

In het rapport wordt geconcludeerd dat de bottleneck niet ligt bij de technische ontwikkeling, maar bij het toepassen ervan. Een voorbeeld: hoe om te gaan met het problemen van kostenbesparing op de langere termijn? Want wat als de kostenbesparing niet bij de huidige eigenaar terechtkomt, maar over een tiental jaren, bij de volgende bewoners? Dit soort praktische bezwaren moeten overwonnen worden voor duurzame bouwmethodes als standaard kunnen worden toegepast.

Om te beoordelen in hoeverre het rapport relevant is voor de situatie in Nederland kan het rapport op de site van de CEC gratis worden gedownload.
 

Deel dit artikel

permalink