Gemeente breekt VROM-regels

Gemeenten moeten de regels van het ministerie van VROM die betrekking hebben op de eigen diensten, beter naleven. Keer op keer blijkt dat gemeenten zelf regels overtreden. Daarom gaat de VROM-inspectie erop toezien dat gemeenten de regels wel naleven. Dit schrijft minister Cramer in een brief aan de Tweede Kamer.

In de afgelopen jaren is meerdere malen gebleken dat gemeenten de regels van VROM die gelden voor de gemeentelijke inrichtingen, niet goed naleven. In 2004 bijvoorbeeld oordeelde de commissie-Welschen in het rapport Overtredende overheden dat overheden regelmatig de fout in gaan.

De VNG en de VROM-Inspectie hebben destijds afgesproken in een driejaren project gemeenten te stimuleren een verbeterslag uit te voeren. Daarbij konden zij gebruik maken van een handreiking die de VROM-inspectie en de VNG in 2005 voor dit doel opstelden. Tevens werden gemeenten toen uitgedaagd om het naleefgedrag van de gemeentelijk aangestuurde organisaties in beeld te brengen en expliciet aan de gemeenteraad te rapporteren.

Minister Cramer vindt het tijd worden dat een en ander verbetert. 'Gemeenten moeten zorgen voor een goede naleving van de VROM-regelgeving en voor voldoende toezicht hierop. Ook moet hierover jaarlijks gerapporteerd worden aan de gemeenteraad,' schrijft de minister.

De eerste stap is nu gezet; de dertig gemeenten waar tekortkomingen zijn geconstateerd moeten op last van de minister maatregelen treffen. De voorzitters van de lokale rekenkamers worden geïnformeerd over de geconstateerde tekortkomingen. Daarnaast gaat de VROM-inspectie de vinger aan de pols houden.

Bron: Staatscourant
 

Deel dit artikel

permalink