Passiefhuizen in de praktijk in Rotterdam

Onlangs tekende BAM Woningbouw een overeenkomst met stichting Natuur en Milieu om in de toekomst meer passiefhuizen te realiseren, zowel wat betreft nieuwbouw als renovaties. Een renovatie project op het Noordereiland in Rotterdam is het eerste project dat in het kader van deze overeenkomst wordt uitgevoerd.

Een passiefhuis kent een zeer laag energiegebruik en een goed binnenklimaat, zowel in de winter als in de zomer, zonder traditioneel verwarmings- of koelsysteem. Door toepassing van verschillende technieken verbruikt een passiefhuis maar liefst vier tot vijf keer minder energie dan een huidige nieuwbouwwoning uitgevoerd conform het Nederlandse Bouwbesluit, en tien keer minder dan een gemiddelde woning.

Het eerste project dat uit de overeenkomst tussen BAM en Natuur en Milieu voortvloeit betreft de renovatie van een huizenblok op het Noordereiland te Rotterdam. In opdracht van woningbouwvereniging de Nieuwe Unie stelde het Rotterdamse Villanova Architecten de volgende maatregelen voor:

• De isolatie van de gevel, het dak en de vloer wordt zo uitgevoerd dat bijverwarming bij normaal gebruik niet nodig is: de isolatie wordt ±400mm dik of uitgevoerd in experimentele superisolatie (vacuümisolatie). De Rc-waarde zit tussen 6 en 10 m2K/W (i.p.v. 2,5 m2K/W)

• Aan de binnenkant van de originele schuiframen komt eerst een grote luchtspouw en dan een nieuw, geïsoleerd kozijn. De nieuwe Passiefhuis-kozijnen krijgen drievoudig glas met argonvulling, drievoudige kierdichting en een heel goede thermische isolatie in het kozijn zelf.

• Warm water wordt geproduceerd met behulp van een zonneboiler. Dit warme water gaat ook naar de radiatoren en naar de was- en afwasmachine. Voor bijzondere gevallen wordt een H.R. combi ketel geplaatst voor extra warmte of extra warm water.

• Er komt balansventilatie met warmteterugwinning.

• De zonwering komt in de luchtspouw achter de bestaande kozijnen.Nieuwe ramen krijg-en zonwering (screens of markiezen) aan de buitenkant.

• Bewoners kunnen de ramen en de zonwering open zetten, want passiefhuis principes zitten prettig wonen niet in de weg.


Bron: Villanova
 

Deel dit artikel

permalink