Zweedse lichaamswarmte

Er wordt de laatste jaren grondig nagedacht over lichaamswarmte. Zo onderzoekt het Fraunhofer Instituut hoe lichaamswarmte elektriciteit kan genereren. In de toekomst zou een mp3-speler of gsm door de warmte kunnen worden gevoed. In Stockholm gebruiken ze lichaamswarmte voor het verwarmen van een kantoor.

Het Zweedse vastgoedbedrijf Jernhuset heeft een relatief simpele manier bedacht om energie te besparen. Het Vastgoedbedrijf gaat de lichaamswarmte gebruiken van ruim 250.000 mensen die het Centraal Station van Stockholm elke dag passeren. Met de opgevangen lichaamswarmte wil Jernhuset haar kantoorgebouw verwarmen.

Waar ze in het Centraal Station normaliter ventileren, daar wordt nu de warmte opgevangen in het ventilatiesysteem. Met behulp van een warmtepomp wordt de warmte gebruikt om water te verhitten. De energie wordt vervolgens gebruikt om het nabijgelegen kantoor van Jernhuset te verwarmen. Het vastgoedbedrijf denkt een energiebesparing van twintig procent hiermee te bereiken. Pluspunt is de zeer lage prijs voor het aanleggen van het buizensysteem naar het kantoorgebouw. Deze kost omgerekend slechts enkele tienduizenden euro’s.
 

Deel dit artikel

permalink