Almere Principles

De Almeerse wethouder Adri Duivesteijn pleit voor twee nieuwe initiatieven die Almere echt op de kaart moet zetten. Een praktijkplaats voor particulier opdrachtgeverschap en een duurzaamheidslaboratorium.


De gemeente trekt voor het duurzaamheidslaboratorium de komende twee jaar 570.000 euro uit. De praktijkplaats voor het particulier opdrachtgeverschap (PO), waar de gemeente de komende twee jaar 275.000 euro voor uittrekt, komt op verzoek van de ministers Ella Vogelaar en Ronald Plasterk. 

"Almere is de enige plaats in Nederland waar inwoners hun eigen huis kunnen bouwen. Met de praktijkschool willen we een voorbeeld zijn voor de rest van Nederland", zegt Duivesteijn.
Ook voor Almeerders zelf heeft de praktijkplaats volgens Duivesteijn een meerwaarde. "Zo'n kenniscentrum is nodig om de groei van kavels die via PO worden bebouwd op te vangen. Mensen hebben ook steeds meer behoefte aan expertise. Met de bouw van de kavels in de Noorderplassen merkte ik dat mensen wel kwesties tegen komen waarbij vragen ontstaan."

Het laboratorium wordt de plek in Nederland waar door allerlei experts wordt nagedacht over het toepassen van de principes in de stedenbouw.

Het begrip duurzaamheid moet in Almere de komende jaren op verschillende terreinen betekenis krijgen. Dit naar aanleiding van de recent gepresenteerde Almere Principles. Die bestaan uit zeven basisvoorwaarden waarop Almere duurzaam door moet groeien naar 350.000 bewoners. De principles zijn gebaseerd op de Cradle to Cradle theorie van de Amerikaan William McDonough.

Bron: MVO
 

Deel dit artikel

permalink