Kansen voor waterwoonwijken

Minister Cramer heeft eind april het ‘SEV-advies inzake Waterwonen’ in ontvangst genomen. Theo Rietkerk, voorzitter van de SEV, overhandigde het advies tijdens het nationaal congres Waterwonen op het congresschip De Tourmalijn in Rotterdam.

Een tweejarige verkenning van de SEV naar waterwonen laat zien dat ruimte voor wonen én ruimte voor water heel goed samen kunnen gaan. Toch loopt Nederland niet voorop met waterwonen. En dat terwijl onze rivieren vaker buiten hun oevers zullen treden en hevige regenbuien om meer piekberging vragen.

Er is dus alle reden om ons innovatief vermogen te richten op nieuwe vormen van waterproof wonen dat gericht is op zoetwater. Een klein aantal plannen wordt op korte termijn gerealiseerd. Ze tonen aan dat er een brede oplossing mogelijk is voor onze woon- en waterproblemen.

Waterwonen biedt een oplossing voor het tekort aan bouwlocaties vooral in de Randstad en mogelijkheden tot gebruik van lage polders als waterberging en de ontwikkeling van oude havens, steenfabrieken en grindputten tot plaatsen om te wonen.  

De SEV heeft slechts vier plannen kunnen vinden met enige omvang die op korte termijn gerealiseerd kunnen worden. Veel grotere plannen verkeren nog in het studiestadium. De genoemde vier plannen heeft de SEV uiteraard omarmd als experiment. In de komende drie jaren volgt en stimuleert de SEV de ontwikkelingen.

Waterwoonkaart upload:
http://www.sev.nl/uploads/File/oud/A4%20WATERWOONKAART%20voor%20SEV-2.jpg


 

Deel dit artikel

permalink