Lichtgevende gordijnen en wanden

OLED (organic light emitting diodes) technologie werd aangekondigd als een van de belangrijke trends in verlichting door de organisatie van Light + Building. Helaas was daarvan nog weinig te zien op de beurs in Frankfurt, begin april. Philips toonde een prachtige transparant plaatje van ongeveer zes bij zes centimeter dat oplicht. Een van de vele mogelijkheden van deze technologie. General Electric zoekt naar manieren om de productie van OLED’s zodanig te maken dat ze als het ware als krantenpapier van de band rollen.
General Electric demonstreerde onlangs de eerste roll-to-roll gedrukte OLED’s. Volgens het Amerikaanse bedrijf betekent deze uitvinding een belangrijke stap in het naar de markt brengen van goedkope oled’s voor verlichting. Het drukken van rollen flexibele oled’s werd mogelijk na vier jaar onderzoek, waarin GE onder meer samenwerkte met het National Institute for Standards and Technology (NIST) en waarin veertien miljoen dollar is geïnvesteerd.  

OLED’s zijn te duur om in verlichting te worden toegepast. Een schermpje van zes centimeter kost zeker tweemaal zo veel als een lcd. ‘Wanneer je het over oled’s hebt, dan praat je over kosten van meerdere dollars per vierkante centimeter’, zegt Anil Duggal, manager van GE’s Advanced Technology Program in Organic Electronics.
Nu zullen vooral producten in de top van de markt in aanmerking komen voor OLED toepassingen. Maar binnenkort verwacht Duggal dat gordijnen uit OLED materiaal licht kunnen brengen in huis. “Producten zullen meer en meer geïntegreerd kunnen worden met lichtbronnen. Een plafond of wandsysteem dat ook licht uitstraalt zal in de nabije toekomst het werk van de lichtontwerper en installateur flink kunnen veranderen.”
 

 

Deel dit artikel

permalink