Wie is de groenste? Laten we elkaar uitdagen!

De opwarming van de aarde is geen abstract risico – het is een reële bedreiging. Ruim veertig procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, waaronder CO2, is te wijten aan de bouw- & vastgoedindustrie. Het is dus essentieel dat de industrie haar verantwoordelijkheid neemt richting de maatschappij en de volgende generaties.

Als je kijkt naar bijvoorbeeld kantoorgebouwen, dan wordt ruim tachtig procent van de milieuschade van een gebouw veroorzaakt door onderdelen uit de energiehuishouding zoals verwarming, koeling, verlichting tijdens de exploitatie van een gebouw. We gaan dan uit van een levensduur van een gebouw van zeventig jaar. De overige twintig procent van de milieuschade wordt bepaald door het materiaalgebruik.

Logisch dus dat we in de energiehuishouding de eerste grote slag kunnen slaan: Gebouwen ontwerpen die energiezuinig zijn in het gebruik en op een duurzame manier lokaal energie opwekken, in plaats van gebruiken. Energieproductieve gebouwen dus, in plaats van energieslurpende.

Waarom wachten op regelgeving vanuit de overheid? De ervaring leert namelijk dat regelgeving pas wordt aangepast als een aantal front-runners het goede voorbeeld hebben gegeven. Zo heeft OVG zich in 2007 aangesloten bij het Clinton Global Climate Initiative. Een fantastisch initiatief waar ondernemers en steden vanuit de hele wereld een committment afgeven over de resultaten die ze met hun bedrijf gaan leveren om de klimaatverandering tegen te gaan.

OVG investeert in de komende vijf jaar 1 miljard dollar in de ontwikkeling van duurzame gebouwen die tezamen zorgen voor een reductie van 1 megaton CO2 ten opzichte van bestaande kantoren gedurende de gehele levenscyclus van het gebouw. Elk jaar komen alle deelnemers van het netwerk in New York bij elkaar. Als je als bedrijf je targets niet haalt, wordt je publiekelijk uit het programma gezet. Een aparte organisatie van de Clinton Office verzorgt hiervoor een speciale audit.

Dit soort initiatieven hebben ons als bedrijf uitgedaagd om keiharde afspraken te maken.
Wij dagen op onze beurt de rest van de markt uit om voorloper zijn op het gebied van duurzaam bouwen waarbij niet alleen wordt ingezet op CO2-neutraal ontwikkelen, maar uiteraard ook op architectonische beleving, innovatie en betaalbaarheid!
 

Deel dit artikel

permalink

 

 

Meer door Marlon Huysmans