Groen licht voor energiebesparing

Afgelopen maandag 26 mei presenteerde Hetty Hafkamp als voorzitter van de Taskforce Verlichting de eindrapportage “Groen licht voor energiebesparing.” Minister Jacqueline Cramer van Ruimte en Milieu, nam het eerste exemplaar in ontvangst en beloofde met de voorstellen van de Taskforce aan de slag te gaan.

Er valt veel te besparen op verlichting. Ook in de utiliteitsbouw. Hier is verlichting verantwoordelijk voor ongeveer 22 procent van het energieverbruik. Het vervangen van oude TL-systemen door Hoogfrequente, kan een energiebesparing van ongeveer vijftig procent opleveren. Gloeilampen en halogeenlampen kunnen worden vervangen door spaarlampen en in steeds hogere mate door Led-modules. Een besparing van tachtig procent!

Naast deze besparingen is het steeds belangrijker gebruik te maken van daglicht op de werkplek. In combinatie met aanwezigheidsdetectie en daglichtafhankelijke lichtregeling is een belangrijke, comfortverhogende energiebesparing te bereiken.

De Taskforce verlichting is in december 2007 ingesteld met als opdracht voorstellen en ideeën te formuleren waarmee energiezuinige verlichting in Nederland gemeengoed kan worden. De aanbevelingen richten zich op huishoudelijke verlichting, utiliteitsbouw en op openbare verlichting. Het rapport geeft praktische aanbevelingen waarmee de minister aan de slag kan.

Leden van de taskforce zijn onder andere N. Koreman van Koreman lichtonderhoud, H. Seinen, van Seinen vastgoed, F van der Vloed, Philips, en mevrouw S. van Kampen van de Stichting Natuur en Milieu, Zij organiseert onder andere de ‘nacht van de nacht’ om lichtvervuiling in Nederland onder de aandacht te brengen. “Nederland en België zijn de twee meest lichtvervuilende landen ter wereld.”

De ambities die werden uitgesproken in een kleine stoffige zaal van Hotel Des Indes betreffen grote getallen uit te voeren door allesbehalve stoffige, ingedutte partijen. In 2030 kan dertig procent energiebesparing worden gerealiseerd ten opzichte van het energieverbruik in 2007. Bedrijfsleven, brancheorganisaties en de politiek lijken er klaar voor.

Meer informatie: www.vrom.nl.

Ronald van Bochove

Foto: Hetty Hafkamp overhandigt de eindrapportage “Groen licht voor energiebesparing.” aan Minister Jacqueline Cramer.

 

 

Deel dit artikel

permalink