Veel bedrijven steunen Dutch Green Building Council

Op 1 juni is de Dutch Green Building Council opgericht.  Een verslag van de eerste Partnerbijeenkomst.

Een onafhankelijke organisatie die een duurzaamheidlabel aan het ontwikkelen is voor Nederlandse gebouwen en gebieden. Opdrachtgevers kunnen straks op basis van nog te bepalen beoordelingscriteria hun gebouw of gebied laten toetsen op duurzaamheid. Voldoen de projecten aan voldoende criteria, dan ontvangen zij een certificaat.

Vanaf de aankondiging van DGBC in januari 2008 krijgt het initiatief veel steun: tientallen zogenoemde founding partners, waaronder vastgoedontwikkelaars, bouwbedrijven, architecten, nutsbedrijven en hogescholen en gemeenten, hebben zich inmiddels aangemeld.

Maar liefst 65 deelnemers waren aanwezig op de 1e Founding Partnerbijeenkomst op het hoofdkantoor van ABN AMRO in Amsterdam. Twaalf sprekers gaven een korte toelichting op hun activiteiten op het gebied van duurzaamheid en hun motivatie om zich aan te sluiten bij DGBC.

Wethouder Maarten van Poelgeest van de Gemeente Amsterdam gaf zijn visie op de duurzame ontwikkeling van de Zuidas en betekenis van de DGBC daarin.

BREEAM
DGBC wil gebouwen en gebieden gaan toetsen op basis van BREEAM. Frank Zegers van Ecofys presenteerde tijdens de bijeenkomst de eerste resultaten van de inhoudelijke workshops met founding partners waarin de vertaling van BREEAM naar de Nederlandse situatie centraal stond.

Andy van den Dobbelsteen van de TU Delft presenteerde een vergelijking van meetinstrumenten zoals BREEAM en LEED. Een vervolgstudie wordt nog uitgevoerd.

Ten aanzien van de ontwikkeling van de tool gaf Van den Dobbelsteen aan dat het verstandig is een breed opgezette checklist te maken. “Gebruik kwantitatieve tools voor bepaling van scores. Bouw ruimte in voor innovatie en locale onstandigheden en maak stromen op gebiedsschaal inzichtelijk.”

Kennisdeling
Stefan van Uffelen, DGBC manager, benadrukt tijdens de bijeenkomst het grote belang van kennisdeling bij duurzame ontwikkeling van de gebouwde omgeving.

Van Uffelen: “De Dutch Green Building Council wil een platform bieden voor onderzoek naar en kennisoverdracht van duurzame ontwikkeling van de gebouwde omgeving.Tevens wil DGBC een bijdrage leveren aan het bewustwordingsproces dat ten grondslag ligt aan het thema duurzaamheid”.

Binnenkort starten de pilots voor kantoren, retail, woningen en gebieden. Bovendien zal DGBC na de zomer voor de Founding Partners een aantal bijeenkomsten en workshops organiseren. Voor meer informatie: www.dgbc.nl

Foto: Stefan van Uffelen geeft tekst en toelichting.

Deel dit artikel

permalink