Lancering WaterWonen

Vrijdag 30 mei is het nieuwe tijdschrift WaterWonen gelanceerd. Duurzaam Gebouwd hield een oogje in het zeil.

Het tij lijkt mee te zitten voor een tijdschrift over Waterwonen. Klimaatadaptatie immers wordt een van de grote thema’s de komende jaren. Daarbij heeft de Stuurgroep Experimenten Volkshuisvesting aangegeven dat de overheid het wonen op het water moet stimuleren.

Discussieronde
In een achteraf zaaltje van Hotel New York hadden zich een man of twintig verzameld om de lancering van WaterWonen bij te wonen. Deze werd voorafgegegaan door een discussieronde geleid door de kersverse WaterWonen hoofdredacteur Jan-Willem Wesselink.

Een discussiepanel bestaande uit Elgard van Leeuwen van Deltares , Maxim Winkelaar van rondaywinkelaararchitecten en Ronald Goetgeluk van OTB van de TU Delft. kreeg telkens een stelling voorgelegd.

Watervrees
Wie een hosannastemming verwachte onder de panelleden vergiste zich. Vooralsnog geen juichende verhalen over het waterwonen. Er zijn in Nederland 47 plannen voor in totaal 1870 woningen. Er zijn momenteel echter maar 175 waterwoningen. Dat aantal groeit binnen enkele jaren met bijna 700. Hier krijg je voorlopig nog niet echt de handen mee op elkaar. Hoe komt dat toch?

Maxim Winkelaar: “Er is angst voor waterwonen. En dat betreft vooral de veiligheid. Dat is wel een beetje vreemd, want in een stad als Amsterdam zie je ook geen balustrades rondom de grachten. Toch houdt het veiligheidsvraagstuk de markt heel erg tegen.”

Snoep verstandig
Winkelaar nam geen blad voor de mond. “Er wordt te veel gepraat en te weinig gedaan.” Winkelaar meende ook dat het in Nederland ontbreekt aan het grote gebaar. Zoals dat wel in het buitenland gebeurt, bijvoorbeeld in het waterwoonproject in Vancouver." Hoofdredacteur Wesselink moest het licht zuchtend beamen. ”We hebben nog een lange weg te gaan.”

Gelukkig was er ook ruimte voor enkele vrolijke bespiegelingen. Zo snoept Ronald Goetgeluk  verstandig en eet een dijk, is voor eindredacteur Miriam Bosschaart water een toverwoord en heeft uitgever Edward van Eekelen deze middag een gelukzalige glimlach op zijn gezicht . Of had dat ermee te maken dat het tijdschrift op het allerlaatste moment toch nog van de persen rolde?

Al met al een geslaagde lancering. Of WaterWonen niet enkele jaren te vroeg in de markt is gezet dat zal de toekomst ons leren.

Voor meer informatie: www.waterwonenmagazine.nl

Gerard Vos

Deel dit artikel

permalink