Earthship in Zwolle

Woningstichting SWZ bestaat in november honderd jaar. Het hele jaar viert SWZ haar jubileum vieren aan de hand van het thema ‘Duurzaamheid'. En hoe kan je dat beter doen dan het bouwen van een earthship?

Na de zomer start de bouw van het eerste ‘Earthship-theehuis' in Nederland. Earthships zijn woningen die hoofdzakelijk zijn gebouwd uit afvalmateriaal en aarde. De bouwers gebruiken schone energie via zon en wind. Regenwater wordt opgevangen van het dak en gefilterd tot drink- en spoelwater.

Men bouwt de huizen door ze gedeeltelijk in te graven. De muren worden vervaardigd van met aarde gevulde autobanden. Aan de zuidkant bevindt zich een glazen serre om optimaal gebruik te maken van zonlicht en zonnewarmte. De temperatuur binnen is gestabiliseerd door zware muren en daken.

Er worden zoveel mogelijk gebruikte materialen toegepast in de bouw. Een onderzoek van het Nederlands Instituut voor Bouwbiologie en Ecologie berekende dat een Earthship ruim negenmaal minder milieubelasting veroorzaakt dan een vergelijkbaar traditioneel gebouw.

De Milieuraad, Landstede en de gemeente zijn bezig om het park de Nooterhof op te knappen. Doepark Nooterhof moet uitgroeien tot een praktisch kenniscentrum voor groen en duurzaamheid waar onderwijs, organisaties en burgers elkaar ‘in het groen' kunnen ontmoeten. In hun plan stond de bouw van een theehuis.

Uitleg earthship

Woningbouwvereniging SWZ

 

 

Deel dit artikel

permalink