Wonen achter intelligente muren

Om de groeiende bevolking te huisvesten zonder een aanslag te plegen op de natuurlijke hulpbronnen, zijn intelligente gebouwen nodig. Habitat 2020, een studie voortgekomen uit de Philips Design Probes, gaat uit van muren die als een intelligent membraan tal van functies vervullen.

Muren vangen het regenwater op en filteren en verversen het. Ze reguleren het binnenmilieu en de airconditioning. Ook zorgen zij voor de recycling van organisch afval van de bewoners. Door dit om te zetten in energie kan het gebouw ook als energiebron voor anderen in de stad fungeren. Met het optimaal gebruik van zonlicht, regenwater, en wind is het weerbericht eigenlijk een energievoorspelling voor het gebouw.

Habitat 2020 geeft een fascinerende kijk op wat een gebouw(gevel) zou kunnen in de nabije toekomst. Het gebouw als een tweede huid krijgt in dit concept bijna letterlijk betekenis.

‘Philips design probes’ onderzoekt en volgt trends en ontwikkelingen om te voorspellen welke gevolgen deze kunnen hebben op de toekomst en in het bijzonder de producten van de toekomst. De ‘Probes’ richten zich op vijf hoofdgebieden: politiek, economie, cultuur het milieu en technologie.

Door te anticiperen op de ‘lifestyle’ na 2020 hoopt het bedrijf de succesfactor van innovatieve producten te verhogen. Business Week rekent voor dat 96 procent van de innovatieve producten en projecten hun ‘return on investment’ doelstellingen niet halen.

Habitat 2020
Design probes
Succesfactoren innovatieve producten


 

Deel dit artikel

permalink